Federaţia FAIR-MediaSind protestează împotriva intenţiei Primăriei Arad de a concedia artiştii din Filarmonica de Stat

Federaţia FAIR-MediaSind, organizaţia naţională reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, se solidarizează cu revendicările Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad care protestează împotriva intenţiei primarului Municipiului Arad, Călin Bibarţ, de a concedia angajaţi ai acestei prestigioase instituţii de cultură.

Federaţia FAIR-MediaSind va sesiza organizaţiile naţionale internaţionale la care este afiliată cu drepturi depline - Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor şi UNI GLOBAL UNION despre abuzurile asupra membrilor organizaţiei din Filarmonica de Stat Arad.

Vă prezentăm în continuare Protestul membrului nostru afiliat, Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad.

Departament Comunicare Federaţia FAIR-MediaSind

Bucureşti, 8 aprilie 2021

Subscrisa
Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad

luând act cu indignare despre intenţia Primarului Municipiului Arad de a concedia o bună parte a personalului artistic al Filarmonicii Arad, măsură pe care o apreciem ca fiind abuzivă, nelegală şi în mod evident, contrară interesului public în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor publice de cultură, înaintăm prezentul :

PROTEST
solicitând ca, în regim de urgenţă, reprezentantul autorităţii publice Consiliul Local al Municipiului Arad - dl. Primar Călin Bibarţ să îşi reconsidere poziţia faţă de instituţiile publice pe care le coordonează şi cel mai important, fără ca actul de cultură oferit cetăţenilor Municipiului Arad de către Filarmonică să aibă de suferit.

În acest sens, apreciem că instituţia publică Filarmonica Arad nu poate face obiectul unor răzbunări personale, după cum nici voinţa unei singure persoane, chiar dacă se află în poziţia de conducător al unei autorităţi publice, nu poate servi ca temei în ceea ce priveşte desfiinţarea, chiar şi parţială, a unei instituţii de cultură.

Argumente de genul "artiştii sunt gălăgioşi" ori "artiştii au salarii prea mari" nu pot fi primite ca justificări în ceea ce priveşte masacrarea actului de cultură oferit de artiştii Filarmonicii Arad, indiferent de pretinsele dificultăţi financiare în care se află autoritatea publică.

Considerăm că pretinsele economii aduse la bugetul local al Municipiului Arad prin concedieri de personal artistic sunt în fapt iluzorii, lipsite de orice eficienţă în plan financiar şi nu pot avea ca efect decât distrugerea unei instituţii de tradiţie în cultura românească.

Acceptând ideea că dificultăţile financiare impun anumite măsuri din partea autorităţii publice, NU putem fi de acord cu mimarea măsurilor de redresare economică, constând în concedierea pianiştilor ori violoniştilor Filarmonicii Arad.

În această logică, se impune observaţia faptului că artiştii Filarmonicii Arad nu pot fi consideraţi ca fiind vinovaţi de lipsa performanţei în ceea ce priveşte managementul cultural asigurat la vârful acestei instituţii, după cum nu pot fi nici pedepsiţi pentru modalitatea defectuoasă/frauduloasă în care conducerea acestei instituţii publice a înţeles să cheltuiască fondurile alocate pentru asigurarea actului de cultură specific.

În aceeaşi ordine de idei, se impune a fi corectată eroarea evidentă în care se află Primarul Municipiului Arad, care a susţinut într-o declaraţie de presă faptul că "salariile plătite artiştilor Filarmonicii Arad se situează în jurul valorilor de 8-9000 de lei lunar", ori că "sunt salariaţi care au şi un alt loc de muncă, la alte instituţii de cultură".

Chiar dacă, sub aspectul salarizării, afirmaţiile domnului Primar sunt parţial adevărate (directorul acestei instituţii realizând venituri lunare peste pragul de 10.000 lei, în condiţii de ineficienţă managerială) trebuie avut în vedere faptul că în mod real artiştii Filarmonicii Arad încasează lunar salarii aflate în pragul valoric de 3-4000 lei net.

Considerăm că, după o viaţă pusă în slujba culturii şi al studiului aprofundat al muzicii, artiştii Filarmonicii Arad merită mai mult decât salariul minim pe economie sau după caz, salariul încasat de personalul necalificat, angajat în cadrul instituţiilor publice.

De asemenea, considerăm că angajarea unor artişti ai Filarmonicii Arad în cadrul instituţiilor de învăţământ liceal sau universitar nu este altceva decât o recunoaştere a meritelor şi performanţelor profesionale şi nu poate servi în niciun caz ca justificare de concediere, astfel după cum în mod eronat apreciază conducătorul autorităţii publice.

Faţă de cele expuse, sperăm că decidenţii administrativi vor găsi soluţii reale eficiente în plan financiar, dar fără masacrarea actului cultural realizat de artiştii Filarmonicii Arad.

Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad