Din perspectiva dimensiunii finanţărilor europene, România are o şansă unică

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că pentru ţara noastră se deschide, în următoarea perioadă, o fereastră de oportunitate, o şansă unică, din perspectiva dimensiunii sumelor care provin din surse europene la care vom avea acces şi cu care vom putea să finanţăm proiecte care să ne ajute să facem un salt în dezvoltare şi modernizare.

"Economia României are nevoie de demararea Planului European de Redresare şi Rezilienţă, conform calendarului deja stabilit. Termenele acţiunilor pregătitoare necesare pentru intrarea în vigoare a planului european încep să se apropie şi trebuie respectate. Până la sfârşitul lunii aprilie, Guvernul trebuie să finalizeze şi să depună la Comisia Europeană (CE) proiectul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar Parlamentul României trebuie să finalizeze ratificarea deciziei privind resursele proprii ale UE. Se aşteaptă ca această decizie să fie luată cât mai repede de toate statele membre astfel încât Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă de 672, 5 miliarde de euro să poată intra în vigoare", a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă. Conform acestuia, adoptarea de către toate statele membre a deciziei privind resursele proprii ale UE este necesară pentru declanşarea operaţiunii de împrumut de pe pieţele financiare.

Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că respectarea termenelor este importantă pentru ca statele membre, inclusiv România, să poată beneficia de pre-finanţarea proiectelor cuprinse în propriile lor planuri de redresare şi rezilienţă. "Aceste avansuri pot fi primite după ce se obţine aprobarea din partea CE pentru planul naţional de redresare şi rezilienţă. În cel mai optimist scenariu, România ar putea avea acces, încă din vara acestui an, la o pre-finanţare de 3,95 miliarde de euro, această sumă reprezentând 13% din întreaga valoare alocată ţării noastre prin PNRR. Finanţarea totală prin PNRR este de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 sunt granturi, iar 15 miliarde vor fi împrumuturi. Vă reamintesc că în Parlamentul European (PE) am reuşit să majorăm de la 10% la 13% valoarea pre-finanţării în cadrul planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. De asemenea, tot în PE s-au adus clarificări cu privire la priorităţile Mecanismului de Relansare şi Rezilienţă. Practic am îmbogăţit numărul priorităţilor, iar acest lucru este important pentru România pentru că în acest fel planul cadru european acoperă toate necesităţile de finanţare ale ţării noastre", a explicat deputatul european. Conform modificărilor aduse în PE, Planul European de Redresare şi Rezilienţă are şase direcţii: tranziţia verde şi ecologizarea; tranziţia digitală; competitivitatea şi coeziunea economică; coeziunea socială; consolidarea instituţiilor publice; politicile pentru tineret.

"Extinderea direcţiilor permite finanţarea proiectelor importante pentru România. De exemplu, la capitolul tranziţiei verzi vom putea să marşăm pe creşterea eficienţei energetice, să continuăm programele de alimentare cu apă şi realizarea reţelelor de canalizare, să extindem sistemul de irigaţii şi să modernizăm infrastructura pentru transportul feroviar. În privinţa digitalizării, prioritatea cea mai importantă cred că este digitalizarea educaţiei, dar va putea fi finanţată digitalizarea serviciilor publice.

La capitolul coeziunii economice vom finanţa infrastructura de transport rutier. În privinţa competitivităţii, vom pune accent pe sprijinirea sectorului IMM, iar la coeziunea socială, vom finanţa proiectele de dezvoltare locală. Finanţările aferente politicilor de tineret vor viza reducerea abandonului şcolar, programul de construire de creşe, dar şi domeniul sportiv", a spus Winkler.

În opinia sa, pregătirea temeinică a PNRR şi colaborarea dintre Guvern şi autorităţile locale este foarte importantă deoarece până la finalul anului 2023 proiectele trebuie iniţiate şi atribuite, iar execuţia tuturor proiectelor trebuie finalizată până în 2026, în cazul acestora nefiind permisă extinderea finanţării peste termenul amintit.

"Nu trebuie să uităm că PNRR este o resursă financiară suplimentară care se derulează în paralel cu programele bugetare obişnuite ale UE. Resursele necheltuite din bugetul UE 2014-2020 sunt încă disponibile până în anul 2023, atunci când se va termina execuţia bugetară de 7 ani a UE conform regulii N+3. În acelaşi timp, va intra în vigoare şi bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Apoi, există şi alte resurse suplimentare cum sunt cele din Fondul de Tranziţie Justă sau din programul de împrumut cu garanţii europene InvestEU derulat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. Toate aceste posibilităţi trebuie utilizate, ele urmând să ajute la relansarea economică a României, dar şi la rezolvarea marilor probleme sociale care îşi aşteaptă soluţia de prea mult timp", a adăugat Iuliu Winkler.