Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, domnul Cseke Attila, s-a aflat în vizită oficială judeţul Argeş

Astfel, la prima oră, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, domnul Cseke Attila, împreună cu doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, preşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor, s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, domnul Ion Mînzînă, şi cu doamna prefect Emilia Mateescu.

Cu această ocazie, preşedintele Ion Mînzînă a ridicat problema cofinanţărilor pentru proiectele pe care Consiliul Judeţean Argeş le are în implementare, atât pe fonduri europene, cât şi prin PNDL II.

În perioada 2016 - 2020, Consiliul Judeţean Argeş a accesat cele mai multe proiecte cu fonduri europene şi prin programele guvernamentale din istoria judeţului. La această oră, Consiliul Judeţean Argeş are în execuţie: 12 contracte cu finanţare europeană; 8 contracte cu finanţare prin PNDL II; 7 proiecte cu finanţare europeană având ca beneficiar DGASPC Argeş.

De asemenea, preşedintele Ion Mînzînă a discutat şi despre problema finanţării Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului, fonduri ce ar trebui asigurate de la bugetul de stat, dar care, în Argeş, au fost acoperite de la bugetul judeţean.

Preşedintele Ion Mînzînă a mai ridicat şi o problemă mai veche a administraţiilor locale, şi anume procedura greoaie a achiziţiilor publice, dar şi prezenţa firmelor fantomă la aceste achiziţii.

A urmat apoi întâlnirea cu parlamentarii judeţului Argeş, cu primarul municipiului Piteşti, domnul Cristian Gentea, şi vizita pe şantierul Sălii Polivalente din Piteşti. Aici, lucrările sunt într-un stadiu de execuţie de 58%, investiţia fiind de 94 milioane de lei, fonduri din bugetul Ministerului Dezvoltării.

Tot astăzi, în Sala Mare a Consiliului Judeţean Argeş, rectorul Universităţii din Piteşti, Prof. Univ. Dr. Dumitru Chirleşan, a semnat contractul de finanţare, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru construcţia unui nou cămin studenţesc, care va avea 113 camere, 222 de locuri şi o durată de execuţie de 18 luni.

Ministrul Cseke Attila s-a întâlnit şi cu primarii argeşeni cărora le-a prezenta câteva dintre oportunităţile de finanţare a unor proiecte care vor exista în perioada următoare.

În primul rând, este vorba despre un program de construcţie de creşe lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, cu finanţare din bugetul de stat. Vor fi trei tipuri de creşe, creşe pentru 4-5 grupe de copii, 6-7 grupe de copii şi 10-11 grupe de copii. Pentru acest proiect autorităţile locale trebuie să găsească doar terenul.

De asemenea, primarii au mai fost informaţi că Oficiul Naţional de Cadastru va deschide o finanţate, din bugetul naţional, pentru cadastrare sectorială, o finanţare de 160.000 de lei pentru fiecare UAT.

Au fost prezentate şi proiectele de acte normative pe care ministerul le are în dezbatere.

Printr-un astfel de proiect se doreşte rezolvarea problemei arhitectului-şef de la nivelul UAT-urilor. Astăzi, la nivelul ţării, sunt doar 184 de localităţi cu arhitect-şef, şi asta din cauza legislaţiei care este restrictivă şi care nu dă şansa accederii la această calitate şi tinerilor specialişti.

Ministrul Cseke Attila a mai precizat că se are în vedere şi organizarea unor examene pentru experţi şi verificatori de construcţii, cu un regulament total diferit faţă de cel actual. Acum, la nivel naţional sunt doar 41 de experţi în securitatea la incendiu şi pentru un aviz autorităţile ajung să aştepte luni sau chiar ani.

Vizita în teren a continuat la Spitalul Orăşenesc Mioveni, podul peste râul Argeşel, cartierul Racoviţa, oraşul Mioveni, între DN73 D şi DC 85, reţeaua de canalizare menajeră şi staţia de epurare din comuna Schitu Goleşti şi Piaţa Centrală din municipiul Câmpulung Muscel. Acestea sunt proiecte pe care autorităţile locale din judeţ le au în implementare cu fonduri guvernamentale.

La nivelul judeţului Argeş sunt în implementare 12 obiective finanţate prin CNI, în valoare de 351 milioane de lei, iar prin PNDL II sunt proiecte de infrastructură de peste 1 miliard de lei, dintre care peste 700 milioane lei au fost deja decontate.

"Astăzi, împreună cu domnul ministru am încercat să identificăm soluţiile pentru a trece peste această perioadă grea. De acum încolo o să ne găsească pe la uşa dânsului, în audienţe, pentru a duce la bun sfârşit toate proiectele pe care le avem în judeţ, şi care nu sunt puţine. Acest lucru a fost spus de toţi factorii politici care au ridicat probleme strict pentru judeţul Argeş" - Ion Mînzînă, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş.

"Visul meu este că, într-o zi să putem avea o altă viaţă în comunitate. O viaţă mai bună în care autorităţile publice din România să ofere servicii publice de calitate. Lucrurile acestea nu pot fi făcute decât printr-o colaborare loială între instituţiile statului, autorităţile publice locale, autorităţile judeţene, parlamentari şi miniştri, lăsând la o parte ambiţiile şi orgoliile politice şi înţelegând că fiecare dintre noi suntem în slujba celor care ne-au ales. Astăzi, pentru judeţul Argeş este un moment important. Domnul ministru are posibilitatea să cunoască nemijlocit judeţul şi mai ales dorinţele noastre de dezvoltare. Fiecare dintre noi, astăzi, indiferent de partidul politic pe care îl reprezentăm, a încercat să dea un singur mesaj - că suntem luptători pentru Argeş şi că împreună ne dorim să ducem Argeşul pe primul loc" - deputat Simona Bucura Oprescu, preşedinte al Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaţilor.