COD GALBEN: 23-04-2021 ora 15 Intre 15:50 si 19:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55...60 km/h in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Mehedinţi;

8 Aprilie "Ziua Internaţională a Romilor"

Partida Romilor "Pro-Europa" din Tulcea urează un călduros "La mulţi ani", tuturor romilor astăzi. Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rrome.

La congresul din 1971, au participat delegaţii din 14 ţări. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ''Gelem, Gelem'' (''Mergeam, mergeam''). Drapelul era iniţial compus din două culori, albastru şi verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roţi roşii în mijloc.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ''Sărbătoarea etniei romilor din România'', în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale, cu atribuţii în domeniul asigurării egalităţii de şanse şi al combaterii discriminării, precum şi a celorlalte autorităţi centrale şi locale.

În cei 31 de ani de democraţie, atât instituţiile statului cât şi noi, reprezentanţii romilor am încercat să schimbăm şi să îmbunătăţim situaţia romilor. Nu ştiu în ce măsură am reuşit, însă profit de această important zi pentru a le adresa mulţumirile mele, tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului în procesul de îmbunătăţire a situaţiei romilor. În primul rând vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, reprezentanţilor instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice locale, inspectorilor şcolari pentru problemele educaţionale ale romilor, experţilor pe problemele romilor, care lucrează în primării, profesorilor de limba şi istoria romilor, mediatorilor şcolari, mediatorilor sanitari şi nu în ultimul rând, colegilor mei de la Partida Romilor Pro-Europa, care activează la nivel local.

În aceste momente grele prin care trecem este nevoie să fim cât mai uniţi, iar noi ca şi organizaţie a rromilor vă asigurăm de tot sprijinul nostru şi consideraţia noastră. Doar uniţi putem fi mai puternici. Vă doresc un sincer la multi ani!

Niculina IOSIF
Preşedinte Partida Romilor "Pro-Europa" Tulcea