În legătură cu afirmaţiile formulate în cadrul briefing-ului de presă susţinut la finalul şedinţei de guvern din 7 aprilie 2021, Consiliul Economic şi Social face următoarele precizări:

Instituţia noastră şi-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate şi susţinere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgenţă, Plenul Consiliului Economic şi Social hotărând, în acest sens, ca şedinţele să se desfăşoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior şedinţei săptămânale a Guvernului.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi combaterea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activităţii, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51. Suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10:00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate.

În pofida faptului că Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineţii de mâine, 8 aprilie, vor fi organizate şedinţele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14:00, şedinţa Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de Lege mai sus menţionat.

Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare. Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiţii rolul conferit de Constituţia României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure Consiliului Economic şi Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare.

"Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare" (Art. 141 din Constituţia României)
Preşedinte,
Bogdan SIMION