Participarea domnului deputat Larant-Zoltan Sas, Şeful Delegaţiei Parlamentului României la APCEMN, la reuniunea online a Comisiei pentru afaceri juridice şi politice a APCEMN - 7 aprilie 2021 -

Domnul deputat Larant-Zoltan Sas, Şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat, în ziua de 7 aprilie 2021, la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice şi politice a APCEMN, desfăşurată în sistem videoconferinţă.

Comisia a adoptat proiectele de raport şi recomandare privind Rolul parlamentelor în prevenirea traficului de persoane - aspecte juridice şi politice. În cadrul alocuţiunii susţinute pe această temă, domnul deputat Larant-Zoltan Sas a subliniat că traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai atroce infracţiuni şi o încălcare gravă a drepturilor omului, iar abordarea acestei provocări a devenit o preocupare comună pentru toate statele membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN).

Domnul deputat a remarcat că pandemia de COVID-19 a înrăutăţit situaţia victimelor traficului de fiinţe umane ca urmare a măsurilor de carantinare şi a restricţiilor, inclusiv cele de călătorie. Din perspectivă legislativă, în România, sancţionarea şi combaterea traficului de persoane au reprezentat o preocupare constantă şi beneficiază de un cadru dezvoltat de reglementare.

Totodată, deputatul român a amintit de faptul că Parlamentul României a creat, în 2009, Grupul pentru combaterea traficului de persoane, fiind printre primele parlamente din UE care au iniţiat o procedură menită să modeleze parteneriatul şi schimbul de informaţii între părţile interesate, astfel încât să permită prevenirea şi combaterea traficului de persoane în mod eficient.

În încheiere, domnul deputat Sas a afirmat că, prin proceduri de monitorizare şi propuneri legislative adecvate, legislatorii pot dovedi că implicarea parlamentară în această temă este extrem de relevantă.

Cu ocazia acestei reuniuni, şeful delegaţiei române a prezentat un amendament la textul proiectului de recomandare al comisiei, prin care s-a accentuat recunoaşterea drepturilor omului privind victimele traficului de persoane. Dezbaterea formei finale a documentului se va realiza în sesiunea plenară a Adunării din iunie a.c.

La propunerea delegaţiei române, membrii APCEMN au stabilit ca reuniunea din toamnă a Comisiei să aibă ca temă "Promovarea digitalizării şi inovării ca mijloc de perfecţionare a procesului legislativ şi în scopul creşterii transparenţei activităţii parlamentare şi a implicării cetăţenilor".