Marele premiu internaţional al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă a fost acordat Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România

Bucureşti, 24 martie 2021 - Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a realizat cea mai bună campanie organizată în anul 2020 pentru celebrarea Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

În fiecare an, la conferinţa anuală a Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă, în cadrul Galei Campionilor, sunt anunţaţi câştigătorii premiilor pentru cele trei categorii: premiul pentru încurajare, premiul pentru originalitate şi marele premiu.

Este al doilea an când Registrul din România este nominalizat pentru marele premiu, după ce pentru campania realizată în anul 2018 a primit premiul pentru originalitate. Anul acesta, pentru marele premiu au fost nominalizate registrele din Singapore, Spania şi România. Campania organizată de Registrul din România a primit cea mai bună evaluare din partea juriului internaţional, iar decernarea trofeului a fost făcută de doamna Bronwen Shaw, preşedinta Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

"Acest premiu internaţional acordat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă ne încurajează să credem că eforturile noastre sunt în direcţia bună. Este o recunoaştere publică a importanţei donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice care aleg să salveze vieţi. Noi asigurăm un cadru de funcţionare, standarde comune internaţionale şi asistenţă, însă fără implicarea lor, munca noastră nu ar fi posibilă. Acest premiu ne onorează, dar în acelaşi timp, ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm ce am început acum 8 ani cu şi mai multă dăruire. Mulţumesc echipei şi partenerilor noştri pentru efortul constant pe care îl depun şi am convingerea că împreună reuşim să salvăm vieţi", a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, Director General al RNDVCSH.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice dezvoltă constant şi activ campanii de promovare a donării de celule stem hematopoietice, precum "Donează o şansă la viaţă!" şi proiecte menite să faciliteze coordonarea şi comunicarea între instituţiile medicale partenere din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice. Pe de altă parte, Registrul face un efort continuu pentru informarea şi conştientizarea populaţiei României despre importanţa înscrierii unui număr cât mai mare de persoane în Registru.

În cei 8 ani de funcţionare ai Registrului naţional, s-au înscris 76.464 de donatori voluntari. Numărul donatorilor înscrişi în RNDVCSH este încă scăzut, ponderea donatorilor din totalul populaţiei României este de numai 0,3%, valoare situată mult sub media din Uniunea Europeană, care este de 10 ori mai mare (3% ).

De la înfiinţare, Registrul a facilitat realizarea a 303 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi în centrele de transplant din ţară. Cu toate acestea, unul din trei pacienţi români diagnosticaţi cu cancer de sânge este în aşteptarea unui donator compatibil neînrudit. Conform statisticilor, şansa de a găsi un donator compatibil pentru un pacient este mai mare în rândul persoanelor din ţara de origine. Fiecare donator nou înscris poate fi şansa la viaţă a pacienţilor care aşteaptă un transplant de celule stem hematopoietice.

Până în prezent, 26 de donatori înscrişi în RNDVCSH au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi: 12 pacienţi români şi 14 pacienţi străini.

Donatorii compatibili cu pacienţii români transplantaţi în centrele de transplant din ţară au fost identificaţi în Registrul din România (4%) sau în registre internaţionale. Pentru 9 din 10 pacienţi români, donatorul compatibil a fost găsit în registrele ţărilor din Uniunea Europeană, iar pentru 23 de pacienţi, donatorii au fost identificaţi în alte registre (India, Israel, Marea Britanie şi Turcia).

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoitice a fost iniţiată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă şi este celebrată în fiecare an la nivel internaţional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Scopul acestei iniţiative este de a mulţumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscrişi în registrele din întreaga lume şi de a recunoaşte cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice.

Datorită pandemiei COVID-19, ediţia din 2020 a fost sărbătorită în cea mai mare parte virtual. Cu toate acestea, în timp ce ne-am confruntat cu aceste vremuri dificile pentru toţi, la nivel internaţional, registrele au continuat să funcţioneze şi au celebrat împreună Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Campania "Donează o şansă la viaţă!" este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate "Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale".

Mai multe detalii despre cum poţi deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.

Informaţii despre înscrierea online în Registru se pot afla accesând linkul: https://www.registru-celule-stem.ro/cum-poti-sa-te-inscrii-online-2018/
Informaţii despre Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă - World Marrow Donors Association şi despre celebrarea Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem hematopoietice pot fi găsite pe site-urile: https://wmda.info/ şi https://worldmarrowdonorday.org/