Fundaţia Interart TRIADE din Timişoara prezintă expoziţia internaţională Aripa secretă ca parte componentă a Bienalei Art Encounters 2021

Vineri, 12 martie, începând cu ora 12:00, Fundaţia Art Encounters şi Fundaţia Interart TRIADE vă invită la un eveniment de prezentare a expoziţiei Aripa secretă, curatoriată de către Maria Rus Bojan şi Bogdan Ghiu. Expoziţia este una dintre componentele invitate ale Bienalei Art Encounters 2021 şi va fi organizată de Fundaţia Interart TRIADE la Muzeul Naţional de Artă Timişoara.

Evenimentul de prezentare se va desfăşura exclusiv online, pe pagina de Facebook a Fundaţiei Art Encounters, respectiv a Fundaţiei Interart TRIADE. Invitaţii speciali vor fi Maria Rus Bojan şi Bogdan Ghiu, iar discuţia va fi moderată de către Sorina Jecza şi Diana Marincu.

Conceptul expoziţiei a fost sintetizat de către curatori astfel:

"Expoziţia Aripa secretă propune o revizitare non-istoricistă a artelor vizuale contemporane din perspectiva anilor 1980 şi a poeziei. Anii '˜80 ai secolului al XX-lea sunt importanţi pentru că, fiind imediat anteriori reunificării lumii dezvoltate prin implodarea regimului comunist din Estul Europei şi căderii Zidului Berlinului, au produs, atât în Vest, cât şi în Est, resurse de o mare concentrare şi intensitate estetică şi morală. Azi, când globalizarea neoliberală însăşi devine captivitate şi începe să implodeze, şi noi închideri şi regresii încep să ameninţe lumea, nebănuite resurse interioare şi colective pot fi preluate din acest adevărat arsenal şi inconştient istoric, din această "aripă secretă" produsă prin uitare şi sedimentare istorică, de accelerarea productivistă a artei contemporane înseşi.

Aripa secretă preia titlul unui volum definitoriu de versuri al unuia dintre autorii emblematici ai Generaţiei '˜80 din România, poeta Mariana Marin (1956-2003), colegă cu Mircea Cărtărescu şi Bogdan Ghiu, prin care aceasta propunea, pentru înţelegerea şi rezistenţa morală împotriva totalitarismului, o identificare politico-existenţială cu Anne Frank, "aripa secretă" desemnând o arhitectură interioară prin care eul nostru istoric îşi descoperă resurse profunde pe care istoria artei, în rezonanţă cu istoria comună, le produc şi ni le pun la îndemână.

Expoziţia Aripa secretă este o revizitare, sub semnul metaforei, ca epistemologie, a practicilor artistice contemporane în care jocurile eliberatoare de limbaj devin o paradigmă de cunoaştere transversală a saltului în timp şi a transpunerii etice."

Articulată ca o colaborare între doi intelectuali de marcă, cunoscutul poet optzecist, eseist şi filosof Bogdan Ghiu şi Maria Rus Bojan, curatoare internaţională de origine română din Amsterdam, expoziţia va cuprinde o selecţie de lucrări ale unor artişti internaţionali şi români prestigioşi, cu rezonanţă istorică în ce priveşte paradigma postmodernă. Lista artiştilor va fi confirmată în perioada următoare.

În completarea expoziţiei, vor fi organizate evenimente adiacente dedicate poeziei contemporane, lecturi, întâlniri şi discuţii ce vor tematiza relaţia simbiotică dintre poezia şi arta contemporană.

Expoziţia va fi co-organizată de Fundaţia Art Encounters şi va fi sprijinită de Fundaţia European ArtEast Londra şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN.

Evenimentul online de prezentare a expoziţiei reprezintă primul episod din seria Other voices, other zooms, un program online dedicat explorării evenimentelor care vor face parte din Bienala Art Encounters 2021.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecţia dintre un festival de artă experimentală şi o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moştenirea istorică locală şi cu mediul socio-cultural al oraşului Timişoara. Misiunea bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artişti, comunităţi, instituţii şi idei.

Fundaţia Interart TRIADE este o organizaţie prezentă pe scena culturală din Timişoara din anul 2000. A fost fondată de Peter Jecza, un sculptor important pentru istoria artei recente din România. Experienţa fundaţiei acoperă în mod relevant un domeniu larg de valori culturale şi artistice: Parcul de sculptură Triade, recuperarea valorilor artei 1960-1989, printr-un program de editare şi expoziţii (peste 200 de cărţi de artă şi peste 200 de expoziţii), dezvoltarea unui program de rezidenţe de cercetare şi proiecte curatoriale, precum şi de promovare a artei emergente. Are un rol activ în prezentarea artei româneşti în străinătate şi este, din 2015, co-organizatoare a Bienalei Art Encounters.

Maria Rus Bojan este critic de artă şi curator independent, stabilită în prezent la Amsterdam. Pe parcursul a treizeci de ani de activitate, Maria Rus Bojan a promovat nenumărate proiecte internaţionale ce au inclus nume mari ale scenei artistice din România, artişti ca Ana Lupaş, Cornel Brudaşcu, Ion Grigorescu, Paul Neagu si Ioan Sbârciu, a contribuit la realizarea unui ciclu de trei expoziţii retrospective si publicaţii care o au ca protagonistă pe renumita artistă poloneză Magdalena Abakanowicz, şi a îngrijit un număr important de expoziţii solo şi de grup unde a colaborat, printre alţii, cu artişti de talia lui Ulay şi Marina Abramovic, Thomas Hirschhorn, Antony Gormley, Michael Borremans, Carlos Amorales, Pierre Bismuth. Colaborarea îndelungată cu artistul german Ulay (1943-2020) s-a materiaIizat într-o amplă monografie, distinsă în 2015 cu premiul AICA Olanda pentru publicaţii, respectiv o serie de expoziţii solo ale artistului în Spania, Germania, Olanda şi America. Între proiectele recente unde a contribuit substanţial se numără expoziţia retrospectivă postumă Ulay Was Here, deschisă în prezent la Muzeul Stedelijk Amsterdam, şi expoziţia Materie reînsufleţită. Reprezentări postbelice în lucrările lui Tadeusz Kantor, Shinkichi Tajiri şi Jaap Wagemaker, în derulare la Muzeul Naţional de Artă Timişoara în 2020.

Maria Rus Bojan este co-fondator şi presedinte al Fundaţiei European ArtEast de la Londra, şi din 2008 conduce MB Art Agency, o platformă de proiecte curatoriale şi consultanţă artistică pentru arta est-europeană la Amsterdam.

Bogdan Ghiu este unul dintre membrii de bază ai Generaţiei '80 şi ai fostului Cenaclul de Luni (unele dintre cele mai importante mişcări şi, respectiv, grupuri literare ale Estului Europei din ultimul deceniu al regimului comunist). Multilateral, scrie şi publică poezie, eseuri (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria şi pedagogia traducerii, politică) şi traduceri (peste 70) din filosofia şi literatura franceză (Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Latour, Baudrillard, Guattari, Ranciere, Bataille, Bergson, Weil, Veyne, Barthes, Baudelaire, Artaud, Breton, Leiris, Duras, Sade, Sansal, Nothomb etc.). În 2011, alături de curatorii Maria Rus Bojan şi Ami Barak, a reprezentat România la Bienala de la Veneţia, iar din 2011 este curatorul general al trienalei bucureştene de arhitectură East Centric. Cele mai recente cărţi ale sale sunt volumele de poezie Strîngerea armelor (Metoda) (2021) şi Cu Orice e posibil (2019), şi eseurile Pandemiocraţia (2020), Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015) şi Linia de producţie: lucrând cu arta (2014). A lucrat în relaţie cu importanţi artişti vizuali români şi străini (precum Thomas Hirschhorn, Daniel Knorr, Victor Man, Miklos Onucsan etc.).