Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

11 INFRACŢIUNI LA REGIMUL SILVIC CONSTATATE ŞI PESTE 140 DE METRI CUBI MATERIAL LEMNOS CONFISCAŢI DE POLIŢIŞTI ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ

De la începutul anului 2021 au fost intensificate activităţile de prevenire şi combatere a infracţiunilor silvice. Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.

Săptămânal sunt organizate activităţi în sistem integrat cu participarea poliţiştilor din cadrul Serviciului Ordine Publică - Biroul Combaterea Delictelor Silvice, a poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice cu participarea poliţiştilor rutieri dar şi din cadrul subunităţilor de la nivel judeţean. La acţiuni sunt cooptaţi, de asemenea lucrători de jandarmi dar şi specialiştii silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Suceava.

Doar în ultima săptămână, perioada 26.02-05.03.2021, conform Planului de acţiune "Scutul Pădurii" poliţiştii din cadrul IPJ Suceava sub coordonarea SOP - Biroul Combaterea Delictelor Silvice au acţionat în sistem integrat pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul circulaţiei, depozitării prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

Au fost efectuate 53 de controale pe drumurile publice dar şi controale în fondul forestier şi la unităţi de debitare şi prelucrare material lemnos.

În cadrul controalelor a fost constatate 11 infracţiuni la Legea nr. 46/2008 şi au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 45.320 lei, toate la acte normative care reglementează regimul silvic.

Au fost confiscaţi peste 140 m.c. material lemnos în valoare de cca. 35.000 lei.

În baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune "Scutul Pădurii", poliţişti din cadrul Serviciul de Ordine Publică - Biroul de Combatere a Delictelor Silvice în cooperare cu lucrători ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate cu sediul social în sat Paltinu, com. Vatra Moldoviţei, administrată de un bărbat de 33 ani.

Cu ocazia verificărilor, echipa de control a constatat faptul că societatea a expediat, primit şi depozitat fără avize de însoţire a materialului lemnos cantitatea de 92,78 mc lemn rotund răşinoase.
De asemenea, s-a constatat faptul că societatea în cauză nu are împrejmuit pe toate laturile, depozitul de materiale lemnoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea societăţii, poliţiştii aplicând 2 sancţiuni contravenţionale în valoare de 15.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art.19 alin.1, lit.b), art. 21 lit. b), din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 92,728 m.c. lemn rotund răşinoase în valoare de 23.182 lei.

Materialul lemnos confiscat a fost transportat la depozitul de buşteni din localitatea Dragoşa-O.S. Vama şi predat în custodie O.S. Vama.

La 05.03.2021 în jurul orelor 07.30, având în vedere planul de acţiune Scutul Pădurii, lucrătorii SPR 8 Adâncata au desfăşurat activităţi specifice ocazie cu care au oprit în trafic pe DJ 208 B pe raza localităţii Hănţeşti, com. Hănţeşti, o autoutilitară condusă de un tânăr de 22 ani din sat/com. Frătăuţii Noi.

Procedându-se la verificarea autoutilitarei s-a stabilit faptul că transporta cherestea răşinoasă.

Întrebat cu privire la documentele de transport şi provenienţă, şoferul a precizat verbal că nu deţine vreun document care să ateste legalitatea transportului. I s-a adus la cunoştinţă că va fi condus la Ocolul Silvic Adâncata.

În urma inventarierii materialului lemnos a rezultat cantitatea de 6,72mc cherestea răşinoasă care a fost confiscată şi predată în custodie Ocolului Silvic Adâncata. Şoferul a fost sancţionat conform art. 19 alin. 1 lit. "b" din Legea 171/2010 iar materialul lemnos a fost confiscat.

La 05.03.2021 orele 20.10, lucrătorii Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 15 Vatra Dornei, în baza informaţiilor obţinute la nivelul secţiei de poliţie au oprit pe D.J. 174, comuna Dorna Candrenilor, sat Poiana Negri, autoutilitara care era condusă de un bărbat de 27 ani din comuna Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud. S-a procedat la verificarea autoutilitarei constatând că transporta material lemnos rotund, esenţă molid, pentru care nu deţinea nici un fel de document de provenienţă şi transport.

Acesta a fost condus la depozitul Poiana Stampei ce aparţine de O.S. Dorna Candrenilor, unde s-a procedat la măsurarea de către lucrătorii silvici, constatându-se că transporta cantitatea de 8,56 mc lemn lucru răşinoase. Materialul lemnos în valoare de 2500 lei a fost confiscat şi predat în custodia depozitului silvic iar conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 2.000 lei conform art. 19, alin. 1 lit. b din Legea 171/2010.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.