COD GALBEN: 17-05-2021 ora 10 COD GALBEN: 17-05-2021 ora 10 Intre 18 mai, ora 06:00 – 18 mai, ora 23:00 se va semnala cantități de apă însemnate

A doua ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Complementară, în 5-6 martie, organizată online de USAMV Cluj-Napoca

Cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional de Medicină Complementară va avea loc, în 5-6 martie 2021, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în organizarea online a Facultăţii de Medicină Veterinară (FMV).

Medicina complementară şi/sau alternativă cuprinde acele practici de îngrijiri de sănătate care nu sunt integrate în sistemul principal al serviciilor medicale de sănătate şi sunt folosite ca terapii adjuvante sau pot înlocui terapiile clasice. Această formă de terapie este din ce în ce mai răspândită, atât în cadrul medicinei umane, cât şi în cadrul medicinei veterinare.

Medicina complementară include mai multe categorii distincte - presopunctura, acupunctura, electroacupunctura, aromoterapia, homeoterapia, chiropractica, hipnoza, masajul, meditaţia, osteopatia, reflexologia, yoga etc. -, iar în ultima perioadă deţinătorii de animale sunt tot mai interesaţi de forme mai naturale de terapie, care singure sau în asociere cu metodele convenţionale, să rezolve diverse afecţiuni.

Obiectivul princiapal al congresului, care va fi găzduit online de specialiştii USAMV Cluj-Napoca, este acela de a veni în sprijinul medicilor veterinari practicieni, dar şi al studenţilor, în vederea dezvoltării sau descoperirii de noi metode terapeutice complementare aplicabile în medicina veterinară.

"Una din preocupările permanente ale Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este adaptarea ofertei educaţionale la cerinţele studenţilor noştri şi medicilor veterinari practicieni. Interesul crescând al medicilor veterinari pentru Medicina complementară a determinat facultatea noastră să introducă în planul de învăţământ Disciplina de Recuperare Medical-Veterinară şi să sprijine desfăşurarea unor conferinţe sau workshop-uri pe această temă. Deşi ne-am fi dorit să ne întâlnim în frumosul campus al USAMV Cluj-Napoca, un congres virtual rămâne, astăzi, în condiţiile pandemiei, cel mai bun mod de a reuni comunitatea noastră şi de a acorda tuturor posibilitatea de conectare, informare şi dezvoltare profesională. Medicina complementară reprezintă o temă vastă şi fascinantă de discuţie, fiind de interes pentru medici veterinari din foarte multe specialităţi, dornici de a cunoaşte posibilităţi diferite în abordarea unei patologii", a explicat Conf. dr. Cosmin Peştean, prodecan al Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Tema principală a evenimentului din acest an se leagă de afecţiuni ale bazinului şi membrelor posterioare la animale ("Hip and hind limbs conditions in animals"), iar lectorii invitaţi provin din România, Israel, SUA şi Brazilia.

"Lectorii invitaţi vor împărtăşi din experienţa lor, favorizând evoluţia şi progresul în ceea ce priveşte evaluarea neurologică, abordările chirurgicale, osteopatie, ozonoterapie, acupunctură, nutriţie, microbiom şi fitoterapie. Colegiul Medicilor Veterinari din România a acreditat acest congres ca parte a Programului de pregătire profesională continuă a medicilor veterinari. Mulţumim companiilor şi organizaţiilor profesionale care au susţinut această manifestare ştiinţifică şi, de asemenea, USAMV/FMV pentru suportul oferit pentru buna desfăşurare a acestui eveniment".

Mai multe detalii despre Congresul Internaţional de Medicină Complementară Veterinară puteţi găsi accesând link-ul: