COD PORTOCALIU: 29-07-2021 ora 10 Intre 29 iulie – 01 august se va semnala val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat COD PORTOCALIU: 29-07-2021 ora 10 Intre 29 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 23:00 se va semnala vijelii puternice, grindină

Drept la replică a reprezentanţilor salariaţilor din Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, Adrian Valentin Moise şi Gabriel George Basarabescu

Federaţia Naţională a sindicatelor din Cultură şi Presă - Cultur Media, federaţie afiliată CNS Cartel Alfa, a lansat public în data de 22 februarie 2021, în spaţiul media, o solicitare către Preşedintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrul României, dl. Florin Cîţu, Preşedintele Senatului, dna. Anca Dragu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, dl. Ludovic Orban, Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă - Camera Deputaţilor, dl. Iulian Bulai şi Preşedintele Comisiei pentru cultură şi media - Senat, dl. Viorel Riceard Badea.

Această federaţie prin solicitarea către cei din conducerea statului şi a Parlamentului, salută "intenţia de a pune capăt abuzurilor din Radioul Public şi vă solicităm să redaţi cetăţenilor României dreptul de a fi corect informaţi".

Continuă cu "Abuzurile şi încălcarea legii sunt deja subiecte de anchetă ale organelor de cercetare penală ori au fost sancţionate de către Curtea de Conturi, ANAF,..." şi deja precizează că "o serie de nereguli şi abuzuri la Radioul public care s-au facut cu acordul celor doi membri ai CA - reprezentanţi ai salariaţilor" şi care "au fost cumpăraţi prin diverse servicii şi favoruri financiare". Se face referire la ipotetice abuzuri şi încălcări ale legii dar care nu sunt menţionate şi nici dovedite, în niciun fel.
Se precizează un fapt foarte grav, că în Radioul public se practică "Umilirea şi descurajarea jurnaliştilor incomozi,...".

Vă informăm pe această cale că în mandatul nostru, din 27 septembrie 2017 şi până în prezent, nu cunoaştem, nu am auzit sau participat ori girat acte de umilire şi descurajare a jurnaliştilor, aşa cum s-a întâmplat în perioada în care SRR a fost condusa de OVIDIU MICULESCU (2014- 2017), perioada în care dna. Balaci şi o parte din colegii care astazi fac afirmaţii false, erau membri în CA al SRR .

Totodată, menţionăm expres că nu am beneficiat de niciun serviciu ori favor financiar. Veniturile noastre sunt publice şi supuse controlului legal pentru care în fiecare an completăm declaraţii de avere şi de interese, fapt pentru care răspundem fiecare în parte de exactitatea datelor, conform legii.

De aceea, vă somăm să faceţi publice dovezile/probele pentru toate serviciile şi favorurile financiare la care aţi făcut referire în Comunicat şi de care spuneţi că am beneficiat.

În acelaşi timp, vă informăm că am sesizat organelor competente înca din anul 2014 (câteva exemple, aici şi aici - comunicate SUS-Radio România şi ale Sindicatului Profesioniştilor din Media şi Cultura Română, aici şi aici) şi putem pune la dispoziţia persoanelor interesate, faptul că Radioul public are un serviciu juridic cu mult personal şi nu ar trebui să angajeze serviciile unor Case de avocatură decât în situaţii speciale, cu totul deosebite şi cu acordul CA al SRR, conform O.U.G. nr. 26/2012.

În Comunicatul dvs aţi mai menţionat că - "Reprezentanţii salariaţilor, ajutaţi de Georgică Severin să ajungă în Consiliul de Administraţie, au întrerupt legătura cu angajaţii, iar de când şi-au început mandatul, au girat, încuviinţat, votat, închis ochii la toate deciziile acestuia şi s-au comportat mai degrabă ca membri de partid"-, vă solicităm să probaţi clar şi fără echivoc aceste afirmaţii ale dumneavoastră pe care le considerăm calomnioase şi tendenţioase.

Dimpotrivă, este pentru prima dată când noi, reprezentanţii salariaţilor, am făcut informări despre ce s-a discutat în şedinţele de Consiliu prin intermediul unor scurte filmuleţe înregistrate după fiecare şedinţă sau prin publicarea pe blogul www.susromania.com a rezumatului şedinţelor, atunci când din anumite motive nu s-a putut realiza filmarea video (vezi perioada cu pandemia de COVID-19).

Facem precizarea că la alegerile privind desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al SRR, din 20 Iunie 2017, au candidat 19 persoane şi la care au participat aproximativ 65% din salariaţii SRR, cel mai mare număr de salariaţi care au votat de la primele alegeri organizate în SRR, din anul 1995 şi până în prezent.

Noi, Adrian Valentin Moise şi Gabriel George Basarabescu, am candidat şi prin votul salariaţilor din SRR am ieşit pe primele două locuri. Dna Nicoleta Balaci (care întelegem că face parte, cu sindicatul pe care îl conduce, din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă - Cultur Media) a ieşit pe locul 3, fiind supleanta lui Adrian Moise.

Numărarea voturilor s-a efectuat în prezenţa majorităţii candidaţilor, împreună cu observatorii desemnaţi de către majoritatea formaţiunilor sindicale din SRR. Nu a fost depusă vreo contestaţie ori reclamaţie care să conducă la ideea unor alegeri falsificate sau viciate.

Aţi menţionat că - "reprezentanţii salariaţilor au fost, răsplătiţi, la rândul lor, pentru subordonare, după cum se poate vedea din declaraţiile de avere" - vă solicităm să probaţi în mod clar şi fără echivoc, "răsplata" ilicită pe care am fi primit-o fiecare dintre noi. Şi aceste afirmaţi ale dvs sunt calomnioase.

Facem precizarea pe această cale că indemnizaţia unui membru al CA al SRR este conform cu Legea nr. 41/1994, de 25% din salariul Preşedintelui-Director General. Aceeaşi indemnizaţie au primit-o şi ceilalţi reprezentanţi ai salariaţilor în fostul CA al SRR, respectiv susnumita Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş, în timp ce Marius Dorian Tănase era doar supleant.

Aţi menţionat că -"Aceşti doi reprezentanţi aşa-zis apolitici se pregătesc să se dezbrace de haina roşie în care i-a îmbrăcat Liviu Dragnea, prin Georgică Severin." Chiar dacă ar fi o figură de stil, aceasta nu este doar tendenţios făcută, ci total neadevărată, acuzaţia de a avea vreo legatură cu un anumit partid, cu Liviu Dragnea (niciuna!) ori Georgica Severin (alta decât cea instituţională) este mai mult decât forţată şi de-a dreptul falsă.

Este de notorietate faptul ca în decursul anilor am luptat împotriva - "hainei roşii" cum o denumiţi -, nu am avut nici măcar o întâlnire sau vreu contact cu fostul preşedinte al PSD, dl Liviu Dragnea, iar cu dl. Georgica Severin, nu avem nişte amintiri plăcute, relaţii ori parteneriate.

Dimpotrivă din calitatea sa, ca preşedinte al Comisiei pentru cultura de la Senat, în perioada 2013-2017, acesta a ignorat ori a luat în derâdere numeroasele memorii, proteste şi sesizări pe care le făceam în acel moment, în care Radioul public era serios PSD-izat de către Victor Ponta prin intermediul lui Ovidiu Miculescu.

Vă rugăm să citiţi articolele de pe blogul www.susromania.com, şi de asemenea pe site-ul Sindicatului Profesioniştilor din Media şi Cultura Română - aici, semnale care atestă lupta salariaţilor din SRR dar şi probe despre activitatea "underground" a celor doi membri care fac parte din federaţia dumneavoastră, emitentă a Comunicatului.

Pe acelaşi blog puteti găsi şi o corespondenţă prin care preşedintele Sindicatului salariaţilor din Radio România, dna Nicoleta Viorica Balaci, care face parte din conducerea federaţiei dumneavoastră, a avut o mare influenţă asupra lui Victor Ponta de al numi pe Ovidiu Miculescu în funcţia de preşedinte al Radioului public.

Stimaţi doamne şi domni, membri ai biroului operativ,
Dreptul la liberă exprimare nu vă dă dreptul de a face afirmaţii prin care se denaturează în mod deliberat adevărul. Probabil ştiţi şi dvs. acest aspect, este evident ca nu vă asumaţi în mod clar şi personal semnarea acestui comunicat denigrator şi ofensator.

Frustrările nu-şi au locul într-o astfel de instituţie. Şi spunem frustrări întrucât preşedintele Sindicatului salariaţilor din Radio România, dna Nicoleta Viorica Balaci, este supleantul lui Adrian Moise, actual membru al CA al SRR iar în cazul în care acesta nu ar fi activat în Consiliu, automat aceasta ar fi făcut parte din Consiliul de Administratie, iar despre dl Marius Dorian Tănase, cel care a luat foarte puţine voturi, precizăm că abia a fost votat, ieşind pe locul 10 din cei 19 ce au candidat la alegerile din 20 Iunie 2017.

Este lipsit de demnitate să vă ascundeţi interesul personal în spatele unor delaţiuni făcute acum, când s-a anunţat dinspre preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor că urmează ca Raportul de activitate al SRR pentru anul 2019 să fie picat şi astfel CA al SRR, conform Legii 41/1994, să fie demis.

În decursul anilor am fost supuşi sistematic atacurilor publice făcute în mod gratuit, fără probe şi cu rea intenţie. Acest Comunicat a fost făcut cu scopul de a ne defăima imaginea în faţa colegilor din Radioul public, a opiniei publice şi nu în ultimul rând, a conducerii ţării.

Vă somăm public, ca în termen de 3 zile, să prezentaţi probe clare cu privire la acuzaţiile pe care le aduceţi celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în CA al SRR, respectiv Adrian Valentin Moise şi Gabriel George Basarabescu, şi să publicaţi acest drept la replică, pe site-ul federaţiei dvs. şi pe toate reţele de distribuţie pe care le-aţi folosit.
Ne rezervăm dreptul de a apela la justiţie pentru repararea dreptului nostru la demnitate, imagine, onoare şi reputaţie.

Cu încredere pentru rezolvarea amiabilă a acestei speţe, cei doi reprezentanţi aleşi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune
Adrian Valentin Moise / Gabriel George Basarabescu