Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Universitatea din Bucureşti finanţează proiecte cu impact în societate

Finanţările, în valoare totală de 10.000 de Euro, sunt realizate prin Open Lab-ul CIVIS din cadrul UB

Trei proiecte cu impact în comunitate vor fi finanţate de către Universitatea din Bucureşti cu 10.000 de Euro în cadrul Open Lab-ului CIVIS, care urmăreşte să contribuie la dezvoltarea şi implementarea iniţiativelor ce oferă soluţii pentru abordarea provocărilor şi nevoilor comunitare.

La apelul lansat către actorii instituţionali şi sociali interesaţi au fost înscrise 14 proiecte de responsabilitate socială care au implicat colaborarea între instituţii publice de educaţie şi cercetare, organizaţii non-guvernamentale şi instituţii private. Dintre acestea, au fost selectate 3 proiecte, subsecvente următoarelor direcţii de dezvoltare: Sustenabilitate şi rezilienţă urbană, Educaţie şi cultură şi Cercetare şi transformare digitală.

"Din dorinţa de a susţine iniţiative de responsabilitate socială, Universitatea din Bucureşti a lansat, în calitate de membru al alianţei europene CIVIS, primul apel de proiecte de tip Open Lab. Demersul, care s-a bazat pe o consultare a diferitelor categorii de stakeholderi şi pe identificarea nevoilor comunităţilor locale, a fost primit cu mult interes de partenerii instituţionali ai Universităţii din Bucureşti. Diversitatea, originalitatea şi inovaţia care au caracterizat proiectele înscrise în competiţie, precum şi faptul că misiunea de a alege câştigătorii a fost una extrem de dificilă ne arată, pe de o parte, că societatea românească are o nevoie crescută de astfel de proiecte cu impact societal şi, pe de altă parte, că există un potenţial imens de idei care ar putea conduce la schimbări locale, contribuind totodată la rezolvarea unor probleme europene şi chiar globale", a remarcat prof. univ. dr. Magdalena Iordache Platis, prorector pentru Managementul calităţii, Responsabilitate socială şi Relaţia cu partenerii sociali în cadrul UB şi coordonator al Open Lab-ului UB-CIVIS.

Astfel, pentru domeniul Sustenabilitate şi rezilienţă urbană, proiectul selectat, Oameni şi arbori. Soluţii de management al Pădurii Băneasa pentru dezvoltare urbană durabilă şi rezilienţă, aparţine Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti şi îşi propune să fundamenteze o serie de măsuri de management care să promoveze sustenabilitatea, serviciile ecosistemice si bunăstarea comunităţilor în mediul urban.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", presupune realizarea unei cercetări multi- şi transdisciplinare care implică pe de o parte, sistemele naturale, iar pe de altă parte, actori socio-economici şi din sfera dezvoltării şi implementării politicilor de mediu, a planurilor de urbanism şi dezvoltare urbană. În acest sens, autorii proiectului îşi propun să realizeze, pe lângă un ghid pentru promovarea serviciilor ecosistemice furnizate de Pădurea Băneasa şi două activităţi de ghidare în pădure pentru publicul larg organizate de studenţii implicaţi în proiect.

În domeniul Educaţie şi cultură finanţarea a fost acordată pentru proiectul Servicii de accesibilizare a conţinutului învăţării şi suport pentru copii/tineri din grupuri vulnerabile, care urmăreşte crearea, cu ajutorul studenţilor şi specialiştilor din cadrul FPSE, a unui sistem de suport pentru copii/ tineri din grupuri vulnerabile şi înfiinţarea unui Centru de accesibilizare a conţinuturilor de învăţare dotat pentru tineri cu dizabilităţi.

Proiectul este rezultatul colaborării dintre Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei a Universităţii din Bucureşti şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 "Sfinţii Voievozi" din Bucureşti, Liceul Tehnologic Special "Regina Elisabeta" din Bucureşti, Clinica Medicală pentru Copii "Maria" din Bucureşti, Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz "Sfânta Maria" din Bucureşti, Asociaţia Studenţilor la Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Bucureşti şi Şcoala Gimnazială nr. 64 "Ferdinand I" din Bucureşti.

În cadrul proiectului vor fi produse şi alte resurse necesare suportului pentru învăţare în cazul persoanelor din grupuri vulnerabile: elevi cu deficienţe vizuale, elevi cu deficienţe de auz, elevi cu dificultăţi de învăţare, elevi din medii defavorizate şi elevi cu rămâneri în urmă la învăţătură.

Activităţile din cadrul proiectului vor fi implementate în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 1 "Sfinţii Voievozi" din Bucureşti, în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 64 "Ferdinand I" din Bucureşti, în cadrul Liceului Tehnologic Special "Regina Elisabeta" din Bucureşti, precum şi în cadrul Şcolii Profesionale Speciale pentru Deficienţi de Auz "Sfânta Maria" din Bucureşti. Astfel, autorii proiectului îşi propun să realizeze o serie de activităţi de consiliere pentru părinţi, în vederea eficientizării colaborării cu persoanele angajate în sprijinirea elevilor, activităţi de consultanţă pentru cadrele didactice în vederea elaborării şi implementării planurilor individualizate de învăţare destinate copiilor din grupurile vulnerabile, cursuri accesibilizate în format printat şi audio/ format Daisy, precum şi crearea unei biblioteci virtuale accesibile inclusiv persoanelor cu dizabilităţi vizuale.

Nu în ultimul rând, va primi finanţare şi proiectul Science for resilience. Cercetare pentru dezvoltare durabilă locală, încadrat în domeniul Cercetare şi transformare digitală, care vizează realizarea de noi cercetări ştiinţifice multidisciplinare în cadrul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului - un teritoriu de dezvoltare creat şi administrat de către Universitatea din Bucureşti, alături de parteneri locali.

Proiectul este rezultatul colaborării dintre Centrul Geomedia şi Societatea Geologică a României, Societatea Paleontologilor din România, Asociaţia Studenţilor Geologi şi Geofizicieni, Uniunea Studenţilor din România, S.C. Adaconi S.R.L., LuciAna Punct Gastronomic Local, Primăria Comunei Densuş, Primăria Comunei Sântămăria-Orlea, Primăria Comunei General Berthelot, Primăria Comunei Sălaşu de Sus, Asociaţia Drag de Haţeg, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea, Asociaţia de Turism Retezat, Asociaţia Kogayon, Asociaţia Ţinutul Buzăului şi Asociaţia Carpaterra.

Cercetările vor fi realizate de către specialişti şi studenţi în cel puţin şase domenii diferite. De asemenea, în realizarea cercetărilor ştiinţifice din cadrul proiectului vor fi implicaţi copiii şi tinerii din comunitatea locală. De asemenea, în cadrul proiectului, coordonatorii îşi propun să realizeze o expoziţie virtuală pe site-ul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, o expoziţie itinerantă, precum şi o serie de workshop-uri realizate de studenţii implicaţi în proiect pentru antreprenorii locali, pentru geoparcurile partenere aspirante la statutul UNESCO şi pentru echipa Geoparcului şi a EcoDestinaţiei Ţara Haţegului.

Despre Open Lab-ul CIVIS-UB

Gândit ca un spaţiu de colaborare şi de îmbinare a cercetării şi a educaţiei cu implicarea civică, Open Lab-ul CIVIS-UB îşi propune să consacre şi să accelereze colaborarea dintre comunitatea academică a UB şi actorii interesaţi din societate, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, regionale sau naţionale. Iniţiativa, parte a proiectului CIVIS, vine să confirme încă o dată rolul asumat de comunitatea academică a Universităţii din Bucureşti de a colabora strâns cu actorii sociali pentru găsirea de soluţii inovative la problemele cu care se confruntă societatea. Pentru acest prim apel, Open Lab-ul CIVIS-UB a alocat un buget total de 10.000 Euro. Astfel, au putut propune proiecte următoarele tipuri de entităţi: institutele de cercetare - legate de profilul UB; actori din sfera educaţiei: şcoli, universităţi, centre educaţionale etc.; reprezentanţi ai mediului de afaceri: corporaţii şi IMM-uri, camere de comerţ; ONG-uri, diferite asociaţii şi fundaţii (inclusiv studenţeşti din UB); autorităţi publice sau alte entităţi: membri ai comunităţii academice a UB - studenţi, cadre didactice, cercetători.

Despre UB & CIVIS

Universitatea din Bucureşti este o instituţie cu responsabilitate faţă de societatea românească, acţionând permanent pentru a-i apăra principiile, valorile culturale, sociale şi morale, pentru conservarea şi valorificarea realizărilor generaţiilor trecute şi prezente şi, mai ales, pentru formarea viitorilor cetăţeni, buni profesionişti. În prezent, Universitatea din Bucureşti face parte, alături de alte opt universităţi europene, din alianţa europeană CIVIS. Universitatea Civică Europeană CIVIS este o alianţă academică europeană şi reuneşte nouă dintre cele mai importante şi reputate universităţi din Europa: Aix-Marseille Universite, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din Bucureşti, Universite Libre de Bruxelles, Universidad Autonoma de Madrid, Sapienza Universita  di Roma, Stockholm University, Eberhard Karls Universitat Tubingen şi Universitatea din Glasgow, ca partener asociat. CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 450.000 studenţi şi 65.000 de angajaţi, dintre care peste 30.000 sunt cadre didactice şi cercetători.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.