Alexandru Repan, o viaţă dedicată scenei

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătoreşte, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieţii. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în faţa publicului chiar la aniversare.

În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziţie de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

Alexandru Repan s-a născut pe 26 februarie 1940, la Bucureşti. Este un bărbat şarmant, cu privire pătrunzătoare şi cu zâmbet cuceritor. A fost fratele mijlociu din "Fraţii Karamazov", fermecătorul Claudiu, din "Hamlet" sau Lopahin, din "Livada de vişini". Actorul mărturiseşte că hobby-ul său e teatrul, iar meseria sa e viaţa. A urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a V-a, într-o piesă de I.L. Caragiale. Anul următor, făcea prima regie şi aducea în scenă "Scrisoarea III" a lui Mihai Eminescu, unde interpreta şi rolul lui Baiazid. La 14-15 ani, ştia, deja, pe dinafară, o mulţime de roluri din piese celebre.

După absolvirea liceului, Alexandru Repan a urmat cursurile Facultăţii de Istorie, răstimp în care a jucat şi a montat spectacole la Casa de Cultură a Studenţilor. O perioadă unică, în care teatrul era făcut cu pasiune şi la intensitate maximă.

În 1961, intră la Institutul de teatru, la clasa profesorilor Mony Ghelerter şi Zoe Anghel. Îi are colegi, printre alţii, pe Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu, Ştefan Sileanu, Olga Bucătaru.

Alexandru Repan îşi începe cariera la Teatrul Barbu Ştefănescu Delavrancea. În 1969, este remarcat de Horia Lovinescu, care îl aduce în trupa Teatrului Nottara. Au urmat roluri memorabile şi colaborări cu regizori de marcă, precum: Dan Micu, Dan Nasta, Dinu Cernescu, Dominic Dembinski, Alexandru Dabija, Felix Alexa.

Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului Nottara, amintim (selectiv): "Anonimul" de Ion Omescu, regia: Dan Nasta; "O lună la ţară" de Ivan Sergheevici Turgheniev, regia: George Rafael; "Crimă şi pedeapsă", adaptare după romanul lui Fiodor Dostoievski, regia: Sanda Manu; "Şi eu am fost în Arcadia" de Horia Lovinescu, regia: Dan Nasta; "Fântâna Blanduziei" de Vasile Alecsandri, regia: Dan Nasta; "Hamlet" de William Shakespeare, regia: Dinu Cernescu; "Întoarcerea la Micene" de Evanghelos Averoff Tossizza, regia: Dan Nasta; "Frumoasa istorie a vieţii şi a morţii regelui Henric al IV-lea" de William Shakespeare, regia: Lucian Giurchescu; "Patima fără sfârşit" de Horia Lovinescu, regia: George Rafael; "Pagini din Craii" de Curtea Veche de Mateiu Caragiale, regia: Alexandru Repan; "Mizantropul" de J.B.P. Moliere, regia: Dan Nasta; "Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă" de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; "Noaptea umbrelor" de Horia Lovinescu, regia: Dan Nasta; "Karamazovii", adaptare după Fraţii Karamazov de Fiodor Dostoievski, regia: Dan Micu; "Insomnie" de Adrian Dohotaru, regia: Alexandru Dabija; "Negru şi roşu" de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; "Cum vă place" de William Shakespeare, regia: Dan Micu; "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski; "Al patrulea anotimp" de Horia Lovinescu, regia: Dan Micu; "Regele moare" de Eugene Ionesco, regia: Dominic Dembinski; "Jacques şi stăpânul său" de Milan Kundera, regia: Petre Bokor; "Arşiţa şi viscolul" de Mihai Ispirescu, regia: Dominic Dembinski; "Underground", adaptare după "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia: Alexandru Repan; "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia: Radu Gabrea; "Vino la pod, iubita mea!" de Kiszely Gabor, regia: Alexandru Repan; "Hora iubirilor" de Arthur Schnitzler, regia: Felix Alexa; "Romeo şi Jeannette" de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga; "Prăpăstiile Bucureştilor", adaptare după Matei Millo, regia: Ada Lupu; "Variaţiuni enigmatice" de Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Claudiu Goga; "Jocul dragostei şi al morţii" de Romain Rolland, regia: Lucian Giurchescu; "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, regia: Felix Alexa; "Petrecere într-un pian cu coadă" de Mihai Ispirescu, regia: Alexandru Repan; "Cabinierul" de Ronald Harwood, regia: Marcel Ţop; "Vizitatorul" de Eric-Emmanuel Schmidt, regia: Claudiu Goga; "Antigona" de Jean Anouilh, regia: Claudiu Goga; "Execuţie în direct" de Arthur Miller, regia: Petre Bokor; "Blues" de Arthur Miller, regia: Petre Bokor; "Aniversarea" de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci; "Nu vorbiţi cu actorii" de Tom Dudzick, regia: Diana Lupescu; "Roman teatral" de Mihail Bulgakov, regia: Vlad Massaci; "Rapsodie-n roz", adaptare după romanul omonim al lui Eric-Emmanuel Schmitt, regia: Alexandru Repan.

A fost solicitat să joace şi pe alte scene: "Sfârşitul Troiei" de Walter Jens, regia: Vlad Mugur, la Teatrul Mic; a participat în distribuţia monumentalului spectacol semnat de Silviu Purcărete şi realizat la Teatrul Naţional din Craiova, "Danaidele", dramatizare de Silviu Purcărete; "Năluca" de Lucian Chişu, Dan Micu şi Fănuş Neagu, regia: Dan Micu, la Teatrul Naţional din Bucureşti; "Bine, mamă, da' ăştia povestesc în actu' doi ce se-ntâmplă în actu' întâi" de Matei Vişniec, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic; "Valsul câinilor" de Leonid Andreev, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic; "Eleni" de Kostas Asimakopoulos, regia: Ion Cojar, la Teatrul Naţional din Bucureşti; "Richard al III-lea nu se mai face" de Matei Vişniec, regia: Michel Vivier, la Teatrul de Vest, Reşiţa; "Colonia îngerilor" de Ştefan Caraman, regia: Nona Ciobanu, la Teatrul Mic.

Alexandru Repan a împrumutat vocea-i inconfundabilă unor personaje celebre din spectacole radiofonice şi a făcut parte din distribuţiile unor filme de succes ("Rochia albă de dantelă", "Hanul dintre dealuri", "Lumini şi umbre").

Pentru cariera sa artistică remarcabilă, Alexandru Repan a fost distins cu numeroase premii şi decorat, în anul 2002, cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.

Vă aşteptăm, aşadar, să îl aplaudăm împreună pe Alexandru Repan şi să îi urăm "La mulţi ani!".