Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi: Iaşul a fost tratat din nou la diverse prin alocările din bugetul de stat!

Aşa cum mă aşteptam, bugetul pentru acest an ocoleşte din nou marile proiecte ale Iaşului. Nici autostrada, nici spitalul regional, nici şoseaua de centură, nici alte mari investiţii nu şi-au făcut loc în bugetul pentru acest an decât cu sume foarte mici, doar pentru realizarea sau actualizarea unor documentaţii tehnice.

La nivel naţional vorbim despre un buget de austeritate, un buget al sărăciei, plin de tăieri şi reduceri de venituri, în care sănătatea şi educaţia nu sunt priorităţi ale actualei coaliţii de guvernare.

Din acest motiv, am depus peste 80 de amendamente la actuala propunere de buget prin care solicităm guvernului să regândească finanţările alocate Iaşului. Vorbim totuşi despre cel mai mare judeţ din ţară ca număr de locuitori.

Am solicitat suplimentări de fonduri pentru toate marile proiecte, începând cu autostrada Iaşi - Tg. Mureş, şoseaua de centură a oraşului şi spitalul regional de urgenţă. Cei peste 1 milion de ieşeni au dreptul să beneficieze de fonduri consistente pentru continuarea proiectelor de modernizare a infrastructurii rutiere, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru educaţie şi sănătate. Nu am regăsit nimic în bugetul de stat pentru stadion şi sala polivalentă, obiective de investiţii promise cu mare tam-tam de PNL Iaşi în campania electorală.

Drumul European 58, tronsonul dintre municipiul Iaşi şi oraşul Târgu Frumos, este unul dintre cele mai aglomerate drumuri din zona Moldovei. Între municipiul Iaşi şi oraşul Târgu Frumos se află oraşul Podu Iloaiei, în dreptul căruia în multe perioade se formează cozi de maşini de mulţi kilometri, atât pe sensul spre Iaşi, cât şi pe sensul spre Târgu Frumos. Se impune identificarea de soluţii care să crească viteza de deplasare în zona Podu Iloaiei. Am solicitat alocarea sumei de un milion lei pentru realizarea primelor documentaţii tehnice.

Capitala culturală a României este deficitară încă în ceea ce priveşte spaţiile în care instituţiile de cultură funcţionează. Două astfel de exemple sunt Opera Naţională Română Iaşi şi Filarmonica ieşeană. În ciuda performanţelor recunoscute la nivel naţional, Opera ieşeană nu are încă un sediu propriu şi împarte acelaşi spaţiu cu Teatrul Naţional Iaşi. Pentru Filarmonică valoarea estimată a investiţiei este de 12 milioane de euro, termen de realizare 19 luni. Prin proiect, sala mică de concerte va fi reconfigurată, iar structura scenei va fi refăcută complet.

Judeţul nu are un bazin olimpic care să fie utilizat de copii şi tinerii ieşeni, din rândul cărora ar putea să fie selectaţi viitorii sportivi de performanţă ai ţării. Un astfel de obiectiv ar putea găzdui şi competiţii naţionale şi internaţionale, ceea ce ar creşte prestigiul Iaşului în domeniul sportiv.

Aeroportul Internaţional Iaşi a ajuns la capacitatea maximă de dezvoltare pe actuala sa organizare, fiind necesară pe viitor schimbarea abordării de până acum.

La Aeroportul Internaţional Iaşi este nevoie de construirea unui nou terminal, capacitatea celor existente fiind exploatată la maxim, iar în viitor dezvoltarea unui terminal cargo. Estimarea prezentă se ridică la o sumă de aproximativ 100 milioane de euro.

Din păcate, administraţiile locale au fost efectiv neglijate de Guvern. Sunt sute de proiecte în judeţ care au nevoie de finanţare sau cofinanţare. Vorbim aici despre investiţii vitale pentru educaţia, sănătatea, siguranţa şi confortul ieşenilor. Sper ca la alocările prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) sau Planul Naţional pentru Rezilienţă şi Redresare (PNRR) să nu vorbim despre culoarea politică a primarilor, ci doar despre proiectele comunităţilor care au nevoie de bani pentru dezvoltare şi modernizare. Să nu uităm că bugetele administraţiilor locale au fost grav afectate de pandemia cauzată de noul coronavirus.

Mi-aş dori ca guvernanţii să nu privească aceste amendamente ca pe un afront sau ca pe un demers politic, ci, pur şi simplu, ca un mijloc prin care se pot corecta nişte lucruri şi prin care se pot aloca fonduri suplimentare Iaşului.