Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PRIMARUL SECTORULUI 5 DEMONTEAZĂ REFERATUL DE SPECIALITATE AL PRIMARULUI GENERAL PRIVIND SUSPENDAREA PUZ-URILOR

"NIMIC NU E PERFECT, DAR TOTUL E PERFECTIBIL, ÎN CONDIŢIILE LEGII!"

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone demontează referatul de specialitate referitor la hotărârea iniţiată de Primarul General al Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, care se referă la anularea Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 5.

După o analiză făcută de Primarul Sectorului 5, împreună cu aparatul propriu din cadrul instituţiei, s-a ajuns la concluzia că referatul de specialitate întocmit de arhitectul şef de la Primăria Capitalei este acelaşi la toate sectoarele, fără ca acesta să se fi obosit să găsească măcar o singură diferenţă. Este evident ca nu toate PUZ-urile au exact aceleaşi probleme.

"Nimic nu este perfect, dar totul este perfectibil, în condiţiile legii. Primele fraze ale referatului de specialitate sunt nişte afirmaţii general valabile referitoare la domeniul urbanismului, dar concluzia din final, pentru care îţi trebuie maximum de tupeu, este una halucinantă: neagă exact ce a afirmat anterior.

Primăria Generală nu este împiedicată de nimic, dar absolut nimic, (cu excepţia interesului de a nu avea nicio reglementare şi să fie toţi cu mâna întinsă la "mila" semnatarilor) să facă o documentaţie PUG prin care să corecteze aşa-zisele nereguli ale PUZ-ului Sectorului 5. Spun "aşa-zisele" deoarece TOATE argumentele invocate sunt neadevăruri.", a transmis Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

Aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 5 a făcut o analiză referitoare la argumentele invocate în Referatul de aprobare întocmit de Primarul General, pe care o redăm mai jos:

1. Calculul suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Porneşte de la un adevăr: aşa este prevăzut în Legea 24/2007 actualizată.

Continuă cu o încadrare falsă: legea se referă la nivel de Municipiu, nu la nivel de PUZ. Nimic nu îl împiedică pe Primarul General să propună spre aprobare o documentaţie de urbanism de rang superior, adică PUG, care să corecteze eventualele "erori" de la nivelul unui PUZ aprobat (de sector sau alt fel). E mult mai "interesant" pentru un primar să nu aibă reglementare şi să fie toţi cu "mâna întinsă la mila lui".

Revenind strict pe calcule de spaţii verzi, conform datelor furnizate de Intergraph, înainte de aprobarea PUZ-ului Sectorului 5 erau 1 825 172,3 mp de spaţii verzi, iar prin implementarea PUZ-ului aprobat s-ar ajunge la 2 850 571,6 mp de spaţii verzi: deci un plus de 1 025 399,3 mp de spaţiu verde, în niciun caz o diminuare.

2. Aşa-zisul "fond forestier" invocat, este un teren al MAPN, înscris în cartea funciară cu menţiunea "curţi-construcţii", fiind în realitate cea mai mare sursă de poluare cu ambrozie de la nivelul Bucureştiului (cele 103 de hectare, plus altele aproximativ 100 hectare adiacente). Aceasta uriaşă sursă de alergie la nivelul populaţiei Capitalei este considerată "fond forestier", deşi nu se găseşte nici măcar un copac în toată această zonă.

În concluzie, orice s-ar face pe acest teren (iar PUZ-ul Sectorului 5 propune transformarea din 103 hectare de curţi-construcţii în 50 de hectare de spaţiu verde, păstrând doar jumătate pentru curţi-construcţii) ar însemna fix a avea grija de sănătatea bucureştenilor, fiind astfel de interes public major.

3. PUZ-urile promovate de autoritatea publică locală pot modifica indicatorii de urbanism cu cât consideră autoritatea publică, fără a depăşi CUT (Coeficientul de Utilizare a Terenului) = 4.

Afirmaţia invocată este falsă deoarece modificarea cu 20% se referă strict la persoanele fizice sau juridice care au un interes privat (iar legiuitorul a avut grijă, pe drept, ca acest interes privat să nu vină în conflict major cu interesul public "...documentaţii de urbanism elaborate în baza unui aviz de oportunitate, iniţiate de persoane fizice şi juridice, care conţin modificări ale indicatorilor urbanistici în limita a maximum 20% şi care nu modifică caracterul general al zonei".

Prin urmare, PUZ-ul Sectorului 5 este un instrument pe care Primăria Sectorului 5 a fost obligată să şi-l creeze pentru a organiza la nivelul cerinţelor anului 2020 activitatea de reglementare urbanistică a teritoriului pe care îl administrează, având în vedere că Primăria Municipiului Bucureşti, deşi e obligată prin lege să facă acest lucru, nu a putut nici la 10 ani de la expirarea unui PUG incoerent, făcut în mare grabă, să ofere un instrument adecvat de gestionare a activităţilor specifice. Nimic nu împiedică Primăria Generală să corecteze această documentaţie de urbanism prin PUG.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.