Tăierea şi transportarea copacilor tăiaţi din zonele rezidenţiale

Informaţii utile cu privire la întreţinerea spaţiilor verzi din Sfântu Gheorghe

În urma întrebărilor şi sesizărilor venite din partea locuitorilor, Primăria Sfântu Gheorghe vă aduce la cunoştinţă ce trebuie făcut în legătură cu tăierea şi îndepărtarea copacilor tăiaţi dintre blocuri şi cine este responsabil pentru îngrijirea spaţiilor verzi din zonele rezidenţiale.

În Sfântu Gheorghe, îngrijirea spaţiilor verzi de-a lungul drumurilor principale şi din centrul oraşului este una dintre sarcinile Grădinăriei oraşului, aflată în subordinea Primăriei. Asociaţiile de proprietari sunt responsabile pentru îngrijirea spaţiilor verzi din zonele rezidenţiale, în acest sens şi pentru tăierea şi îndepărtarea copacilor tăiaţi, acest lucru făcându-se numai în conformitate cu reglementările în vigoare.

Când, cine şi cum poate tăia un copac dintr-o zonă rezidenţială?

Un copac poate fi tăiat într-o zonă verde rezidenţială dacă a crescut prea înalt şi ar putea reprezenta un pericol pentru locuitori. În alte cazuri, tăierea copacilor este permisă numai în situaţii bine justificate: dacă este în mod clar bolnav sau dacă se află în imediata apropiere a zidurilor şi ferestrelor unei clădiri. În toate celelalte cazuri, se recomandă toaletarea arborilor.

Dacă locuitorii aleg să taie un copac, este necesar acordul majorităţii proprietarilor, precum şi o justificare temeinică a tăierii. După aceasta, trebuie depusă o solicitare la Primărie. Eliberarea avizului este decisă de o comisie formată din reprezentanţi ai Autorităţii de Mediu şi ai Grădinăriei oraşului.

Dacă comisia autorizează tăierea copacului, în cazul în care diametrul trunchiului copacului, măsurat la înălţimea umerilor, depăşeşte 8 centimetri, este necesar să solicitaţi intervenţia Direcţiei Silvice sau a Ocolului Silvic privat Hatod, care va ştampila şi va informa despre cerinţele legale cu privire la transportul copacului/copacilor după tăiere. Dacă, din cauza unui factor extern, cum ar fi condiţiile meteorologice, un copac cade între blocuri, este în continuare responsabilitatea asociaţiilor de proprietari să îndepărteze rămăşiţele acestuia.

La tăierea copacilor şi arbuştilor cu diametrul trunchiului mai mic, avizul eliberat de Primărie este suficient, nu este necesară înregistrarea la Ocolul Silvic.

Pentru efectuarea lucrărilor recomandăm apelarea la o companie specializată pentru astfel de sarcini, fiind responsabilitatea persoanei care iniţiază tăierea să solicite intervenţia specialiştilor. După tăiere sau toaletare, angajatul Compartimentului pentru Monitorizare Societăţi Comerciale şi Servicii Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Primăriei trebuie să fie notificat prin telefon la 0729-206.640 sau prin e-mail erika.nagy@sepsi.ro. Acest lucru este necesar deoarece operaţiunea trebuie înregistrată în Registrul Spaţiilor Verzi al Primăriei.

Cum să plantezi un copac într-o zonă rezidenţială?

Un aspect important în amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi ale oraşului este selectarea unui loc de plantare adecvat şi o bună cunoaştere a soiurilor de plante. Acest lucru vă poate ajuta să evitaţi o posibilă tăiere sau cădere ulterioară.

Primăria atrage atenţia locuitorilor să ia în considerare la plantare dimensiunea de creştere a copacului şi să evite plantarea în imediata vecinătate a zidurilor clădirilor, ferestrelor, parcărilor şi firelor sau conductelor. Nu este recomandat să plantaţi pini în zone rezidenţiale, deoarece pot deranja locuitorii după ce ating o anumită înălţime.

De asemenea, locuitorii pot solicita şi în acest an diverse produse, ca parte a Programului Primăriei de înfrumuseţare a spaţiilor verzi. Mai multe informaţii găsiţi AICI