PALATUL PRINCIPILOR: STADIUL LUCRĂRILOR DE RESTAURARE ŞI VALORIFICARE

Lucrările de restaurare, consolidare, conservare şi valorificare durabilă a corpului principal al Palatului Principilor, una dintre clădirile emblematice din Cetatea Alba Iulia, sunt în derulare atât la interior, cât şi la exterior.

Potrivit datelor furnizate de constructor, SC EURAS SRL, ultimele lucrări finalizate sunt cele pentru: alimentarea cu apă; canalizări exterioare şi interioare; instalaţiile electrice şi termice; instalaţia de stingere a incendiilor; respectiv cercetarea arheologică preventivă.

Tot în procent de 100% sunt realizate desfacerile umpluturilor de la parter, fapt care a condus la stabilirea cotei de călcare.

În stadii avansate de realizare sunt şi lucrările pentru: componentele artistice din piatră; tencuielile interioare şi exterioare; restaurarea ferestrelor vechi; realizarea şi montarea ferestrelor noi.

În derulare sunt şi lucrările pentru realizarea grupurilor sanitare şi executia uşilor noi din lemn.

Stadiul fizic al lucrărilor realizate a depăşit 75%.

O bijuterie a Transilvaniei

Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialişti cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania şi îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist şi baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Iulia şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Principalele funcţiuni propuse prin proiect

În acord cu statutul său, cu valenţe naţionale şi europene, în corpul principal al Palatului Principilor va fi amenajat, în primul rând, primul muzeu dedicat Principatului Transilvaniei. Se vor avea în vedere atât etapele de construcţie a clădirii, cât şi picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Funcţiunile propuse prin proiect sunt culturale şi turistice şi sunt considerate de specialişti potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât şi pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti.

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la servicii culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, şi ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional.

Proiectul "Conservarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia -Centru Expoziţional Corp Principal E" este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Programul este implementat la nivel naţional de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Parteneri în proiect: Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii.

Durata de implementare a proiectului: până la sfârşitul lunii octombrie 2021.