TEL AVIV. Public pasionat de film descoperă patrimoniul cinematografiei româneşti

Peste 1.500 de spectatori au vizionat pelicule româneşti clasice, derulate în cadrul primei ediţii online a Festivalului Filmului Românesc în Israel (30 decembrie 2020 - 28 februarie 2021). Acest public pasionat, majoritatea abonat deja la cinemateci israeliene, a răspuns invitaţiilor lansate atât de organizatorul Festivalului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, cât şi de coordonatorii platformelor de cinema online din Tel Aviv, Rosh Pina, Haifa, Holon, Hertzliya şi Sderot.

"Faptul că atât de mulţi cinefili israelieni au ales să vizioneze cele şase filme incluse în programul nostru, într-o perioadă în care există deja o anumită saturaţie în ceea ce priveşte conţinuturile online, demonstrează forţa de atracţie a artei cinematografice româneşti", explică Iris Lackner, critic de film, curator al Festivalului de Film Românesc din Israel şi director al MovieMania. Curatorul a subliniat că producţiile din noul val al industriei cinematografice româneşti sunt cunoscute şi apreciate de publicul israelian, iar această ediţie inedită a Festivalului îi dă ocazia să îi cunoască pe marii cineaşti care au pus bazele artei cinematografice româneşti.

Programul a inclus o serie de filme aparţinând patrimoniului cinematografiei româneşti, semnate de regizori precum Lucian Pintilie - Reconstituirea, Ion Popescu Gopo - Scurtă istorie, Mircea Daneliuc - Iacob, Andrei Blaier - Ilustrate cu flori de câmp, Radu Gabrea - Prea mic pentru un război atât de mare, şi Mircea Săucan - Meandre.

În cadrul programului de evenimente a Festivalului Filmului Românesc în Israel, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat evenimente online dedicate patrimoniului de film românesc şi producţiilor de film care au pus bazele istoriei cinematografiei româneşti pe plan naţional şi internaţional.

Evenimentele live, transmise pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv şi pe canalul oficial de Youtube, au beneficiat de participarea unor specialişti români şi israelieni din domeniul cinematografiei, precum: actorul şi regizorul George Mihăiţă, criticul de film Mihai Fulger, bloggerul israelian de film Dan Romaşcanu, regizorul Mircea Daneliuc, cineaştii israelieni Liviu Carmely şi Costel Safirman.

Despre cinematografia românească şi festivalurile de film s-a discutat în cadrul unui eveniment online amplu, în data de 11 februarie 2021, moderat de directorul ICR Tel Aviv, Martin Salamon, alături de Dan Schlanger, preşedintele Bucharest Jewish Film Festival, criticul de film israelian Iris Lackner, curator al Festivalului de Film Românesc din Israel şi Alon Rosenblum, directorul Cinematecii din Holon.

Conform invitaţilor, peliculele româneşti au pus România pe harta cinematografică a lumii, sunt o prezenţă constantă în festivalurile de film din toată lumea, câştigă premii importante în fiecare an şi reprezintă unul dintre cele mai valoroase exporturi culturale ale României.

Alon Rosenblum a subliniat că profesioniştii şi criticii de film israelieni apreciază în mod deosebit cinematografia românească pentru caracterul său interactiv, fiind "un tip de cinematografie care implică spectatorul şi suscită, inevitabil, o reacţie din partea acestuia. Orice ar fi, spectatorul nu poate rămâne indiferent în faţa unui film românesc".

Despre festivalurile de film şi menirea lor, Dan Schlanger a precizat că "scopul acestora este nu doar proiectarea producţiilor cinematografice, ci şi educarea publicului şi dezvoltarea spiritului de awareness prin îmbogăţirea cunoştinţelor culturale atât referitoare la propria societate, cât şi la cele ale altor popoare ale lumii".
Ediţia online a Festivalului Filmului Românesc în Israel a început la data de 30 decembrie 2020, desfăşurându-se pe parcursul mai multor săptămâni, în format VOD, pe platformele cinematecilor israeliene. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Arhivei Naţionale de Film şi DACIN SARA.

Direcţia Comunicare şi Promovare