Astăzi, 23.02.2021, ora 9.00, conform datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava, la nivelul judeţului Suceava se înregistrează un număr de 18.621 de persoane declarate vindecate.

La nivelul judeţului, în ultimele 24 de ore au fost internate 19 persoane diagnosticate cu Covid - 19, în acelaşi interval de timp fiind externate 35 persoane declarate vindecate.

Din totalul celor 566 pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava, 186 pacienţi sunt diagnosticaţi cu Covid-19, 70 pacienţi sunt în zona tampon şi 310 pacienţi sunt cu alte afecţiuni (non-Covid).

Din cei 186 pacienţi diagnosticaţi Covid-19:

- 7 prezintă forme uşoare;
- 91 prezintă forme medii ale bolii;
- 70 prezintă forme severe;
- 18 prezintă forme grave şi sunt internaţi în secţia ATI (dintre aceştia 5 pacienţi sunt ventilaţi non - invaziv şi 5 intubaţi ventilaţi invaziv).

Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" Suceava dispune, la această dată, de 306 paturi libere, din care 50 pentru pacienţi Covid-19, 172 în sectorul non-Covid şi 84 pentru zona tampon.

La unitatea ATI sunt disponibile 2 paturi pentru pacienţi Covid, sunt 24 ventilatoare libere, din care 10 pentru pacienţii Covid-19, şi 14 pentru pacienţii non- Covid.

La nivelul Spitalului Municipal Rădăuţi sunt internaţi un număr de 65 pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 (5 cu forme uşoare, 51 prezentând forme medii, 7 forme grave, 2 forme critice), 2 persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, 21 locuri disponibile în sectorul Covid. La unitatea ATI Covid sunt internaţi 2 pacienţi, nefiind locuri disponibile.

La nivelul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc sunt internaţi un număr de 19 pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19, dintre aceştia 10 prezintă forme medii, 9 forme grave, şi 2 persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, fiind libere 16 locuri în sectorul Covid.

La nivelul Spitalului Municipal Vatra Dornei sunt internaţi un număr de 13 pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 (8 forme medii şi 5 cu forme grave) şi 2 persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, fiind libere 14 locuri în sectorul Covid.

La nivelul Spitalului Orăşenesc Gura Humorului sunt internaţi un număr de 36 pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 (9 cu forme uşoare şi 27 prezentând forme medii), şi 1 persoană suspectă de infecţie cu noul coronavirus, fiind libere 14 locuri în sectorul Covid.

La nivelul Spitalului Boli Cronice Siret sunt internaţi 20 pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 (12 cu forme uşoare şi 8 persoane cu formă medie), nu sunt internate persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, fiind libere un număr de 5 locuri în sectorul Covid.

Totalul persoanelor internate şi diagnosticate cu Covid-19 la nivelul judeţului Suceava este de 339 iar numărul persoanelor suspecte de Covid-19 este de 77.

La nivelul judeţului sunt disponibile 114 de locuri libere Covid şi 111 locuri pentru zona tampon.

Persoanele suspecte Covid-19, internate în zonele tampon, în cazul confirmării infecţiei cu noul coronavirus sunt declarate pacienţi diagnosticaţi Covid-19, fără a fi influenţată statistica în ceea ce priveşte numărul de internări.

Numărul total de persoane testate până în prezent este de 149188, în ultimele 24 de ore fiind testate 1130 de persoane.

La data prezentului comunicat se află în carantină 694 persoane, din care 80 intrate în ultimele 24 de ore. Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1309/2020, carantina persoanelor se impune, în condiţiile pandemiei de COVID-19, pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoane sau cel puţin cu o persoană confirmată cu SARS-CoV-2, prin testare cu metoda RT-PCR, precum şi pentru persoanele care sosesc din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat, ţări şi/sau zone stabilite de către INSP în condiţiile legii.

De asemenea, în izolare la domiciliu se află 486 persoane, din care 47 intrate în ultimele 24 de ore. Conform actului normativ menţionat mai sus izolarea se dispune în cazul persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne şi simptome sugestive infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Conform distribuţiei cazurilor Covid-19 pe unităţi administrativ teritoriale, din cele 114 localităţi, 13 nu au niciun caz de infecţie Covid-19 în evoluţie, 20 au câte un caz în evoluţie, 35 au sub cinci cazuri în evoluţie, 30 au sub zece cazuri în evoluţie iar 16 au peste zece cazuri în evoluţie.

La data prezentului comunicat în judeţul Suceava sunt 945 cazuri de infecţie Covid -19 în evoluţie.

În intervalul 22 februarie 2021, ora 08:00 - 23 februarie 2021, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. (IPJ, IJJ, ISU, poliţie locală) din judeţul Suceava au acţionat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar şi pentru descurajarea faptelor de natură contravenţională. Obiectivul acţiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat şi măsuri de sancţionare a încălcării legislaţiei în vigoare.

Astfel, au fost verificate cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse un număr de 1.348 persoane. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecţie individuală şi a prevederilor legale în vigoare la 168 de societăţi comerciale. În urma controalelor au fost aplicate 72 sancţiuni contravenţionale (inclusiv avertismente scrise) în valoare de 16.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Acţiunile de verificare vor continua în zonele aglomerate, centrele comerciale, pieţe, târguri, dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind limitarea prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2.

Datele înscrise în prezentul comunicat sunt reieşite din situaţiile oficiale întocmite şi transmise de către instituţiile competente.

În această săptămână va intra în vigoare o modificare legislativă importantă şi anume modalitatea în care se calculează rata incidenţei cumulate în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori. În funcţie de rata incidenţei dintr-o localitate se stabilesc scenariile cu diferite restricţii impuse pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Hotărârea de Guvern nr. 35/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, publicată în MO nr. 140 din 11 februarie 2021: Art. 15 (alin. 4) "La stabilirea incidenţei la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile nu se iau în considerare focarele din centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrele rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, inclusiv căminele, internatele şi spitalele. (alin. 5) Prevederile alin. (4) îşi încetează aplicabilitatea la 14 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri."

Având în vedere prevederile specificate în cele două alineate menţionate, precum şi faptul că HG 35/2021a intrat în vigoare pe 11 februarie, începând de vineri, 26 februarie 2021 incidenţele cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile vor fi calculate inclusiv cu numărul de cazuri din focarele existente în fiecare localitate.

Această modificare legislativă se va traduce în unele cazuri ale localităţilor care au înregistrate focare COVID-19 în schimbarea scenariului după care funcţionează restaurantele, cafenelele şi sălile de spectacole, inclusiv a scenariilor în care vor funcţiona şcolile.