Prin proiectul de buget pe anul acesta se alocă 2% din PIB pentru Apărare, care permite importante investiţii în economia naţională

Guvernul a adoptat proiectul legii bugetului de stat, iar bugetul MapN, propus pentru anul 2021, prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, reprezentând 2,04 % din PIB.

Securitatea naţională este o componentă importantă pentru România, iar faptul că se alocă pentru al cincilea an consecutiv 2% din PIB pentru Apărare arată că ţara noastră îşi respectă angajamentele.

Totodată, acest buget va permite importante investiţii în economia naţională precum plăţi directe sau indirecte către furnizori din economia naţională care pot depăşi 2,5 miliarde de lei, investiţii în infrastructură de aproape 800 milioane lei şi investiţii în sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical (Institutul Cantacuzino) şi în învăţământul superior din reţeaua MApN: peste 263 milioane lei.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că anul acesta sunt programate achiziţii de echipamente şi materiale specifice direct de la furnizori din economia naţională care pot depăşi un miliard de lei, alţi 1,4 miliarde de lei fiind destinaţi unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plăţile sunt planificate atât către agenţi economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât şi cu capital privat.

Ca membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de la Camera Deputaţilor, voi susţine proiectele de dezvoltare ale industriei naţionale de apărare, pentru că, implicit, susţin şi dezvoltarea economiei României.

Mugur Cozmanciuc deputat - Preşedintele PNL Neamţ

23 februarie 2021