Comunicat de presă - CSA 'Steaua Bucureşti'

În urma apariţiilor media, din 22 februarie 2021, pentru corecta informare a opiniei publice, Clubul Sportiv al Armatei 'Steaua' face următoarele precizări:

1. Steaua Bucureşti nu a înstrăinat niciodată marca, palmaresul, tradiţia, istoria sau culorile către S.C. Fotbal Club Steaua Bucureşti S.A. (FCSB), către orice altă entitate comercială sau sportivă.

2. A.F.C. Steaua Bucureşti, care a continuat în 1998 tradiţia echipei noastre de fotbal, a primit dreptul de a folosi cu titlu gratuit marca Steaua Bucureşti, precum şi stadionul de fotbal din complexul Ghencea, în conformitate cu prevederile legale privind asociaţiile sportive non-profit (fără scop patrimonial), cum era cazul A.F.C.

3. În anul 2004, nou înfiinţata societate comercială FCSB a solicitat în scris acordul proprietarului mărcii - CSA 'Steaua' - pentru înregistrarea mărcii la OSIM. Deşi nu a primit acest acord, FCSB a înregistrat totuşi marca de care s-a folosit continuu din 2004 până în 2014, însuşindu-şi astfel în mod ilegal un bun de importanţă naţională din patrimoniul statului.

Concluzia celei mai înalte instanţe judecătoreşti din România este exprimată clar prin Decizia înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3425 din 3 decembrie 2014. Decizia ÎCCJ arată fără echivoc faptul că cesionarea mărcii între A.F.C. şi FCSB, pe baza căreia s-a făcut înregistrarea la OSIM, a fost ilegală, întrucât A.F.C. nu putea vinde, cesiona sau transmite un bun pe care nu-l avea în proprietate, ci avea doar dreptul de a-l utiliza.

4. Prin urmare, informaţiile apărute în presă nu au nicio legătură cu realitatea şi reprezintă o dezinformare evidentă a suporterilor stelişti şi a întregii opinii publice. Marca, palmaresul, tradiţia, istoria şi culorile nu au fost niciodată cedate de către Steaua Bucureşti, deci nu au aparţinut niciodată societăţii comerciale FCSB.

5. Performanţele sportive realizate de Steaua Bucureşti sunt reprezentative pentru România, acesta fiind cel mai titrat club la nivel internaţional. Dorim să-i asigurăm pe suporterii stelişti şi pe toţi iubitorii sportului din România că Steaua Bucureşti va reprezenta în continuare cu aceeaşi ardoare istoria de peste 70 de ani a Clubul Sportiv al Armatei 'Steaua'.

6. Steaua Bucureşti asigură continuitatea fenomenului fotbalistic pe care l-a creat de-a lungul istoriei sale în condiţii de deplină legalitate.

CSA 'Steaua Bucureşti'
Biroul Relaţii Publice