Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Consiliul Judeţean Ilfov depune astăzi la Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării fişa de reformă şi investiţii a proiectului strategic Măgurele Science Park, ca propunere de finanţare în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Ieri, 22 februarie 2021, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, domnul Hubert Petru Ştefan Thuma, împreună cu Administratorul Public CJI, doamna Mihaela Toader, au prezentat în cadrul unei întâlniri la care au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Ludovic Orban, ministrul Cercetării Inovării şi Digitalizării, dl. Ciprian Teleman, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, dl. Gigel Paraschiv, oficiali ai Parlamentului României, rectorul Universităţii din Bucureşti, dl. Marian Preda, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, dl. Mihnea Costoiu, reprezentanţi ai mediului academic, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, dl. Nicolae Mărginean şi primarul oraşului Măgurele, Narcis Constantin, Proiectul strategic al Consiliului Judeţean Ilfov, Măgurele Science Park, ca un pas important către un ecosistem regional solid în materie de inovare şi antreprenoriat.

Obiectivele proiectului constau în întărirea capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare a organizaţiilor de cercetare, prin crearea facilităţilor necesare derulării activităţilor de cercetare şi dezvoltare; stimularea creşterii competitivităţii economice a mediului privat, prin acces la competenţe specifice şi prin stimularea inovării; dezvoltarea legăturii dintre mediul academic şi mediul de afaceri, prin consolidarea capacităţilor de transfer tehnologic.

Hubert Petru Ştefan Thuma, Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov: "Proiectul 'Măgurele Science Park' reprezintă o iniţiativă a Consiliului Judeţean Ilfov şi un pas important pe care îl facem în direcţia transformării României într-un pol de cercetare-dezvoltare-inovare, recunoscut internaţional. Acest proiect prevede dezvoltarea unui parc ştiinţific de ultimă generaţie în judeţul Ilfov, mai precis în oraşul Măgurele. Ne dorim continuarea şi finalizarea proiectelor majore de cercetare pentru că acestea sunt capabile să genereze creştere economică, un climat propice pentru mediul de afaceri, noi locuri de muncă şi bunăstare pentru oameni."

Măgurele Science Park face parte din Laser Valley - Land of Lights, din jurul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics (ELI - NP) din Măgurele.

Laser Valley - Land of Lights îşi propune crearea unui pol de creştere economică în Măgurele, Judeţul Ilfov, ca ecosistem de ştiinţă, inovare şi antreprenoriat şi accelerator al transformării disruptive, "game changer".

Activităţile aferente proiectului MSP sunt în corelare cu cerinţele Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, în ceea ce priveşte consolidarea rezilienţei României, prin măsuri care se referă la domenii de politică de relevanţă europeană, structurate în 6 piloni: Tranziţia verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională cu IMM-uri puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională; Politici pentru generaţia următoare - educaţia şi competenţele.

Ludovic Orban, Preşedintele Camerei Deputaţilor: "Dezvoltarea României, în mare parte, trebuie să se bazeze pe fructificarea acestei trăsături pe care o are poporul român: inventivitate, ingenuozitate, capacitatea de a găsi soluţii originale, soluţii noi, iar resursele pe care le vom avea în perioada următoare, la care trebuie să adauge în mod evident şi resursele care vor fi alocate direct de la nivelul bugetului Uniunii Europene, vor fi suport pentru un efort de investiţie de cercetare şi inovare fără precedent. Cred că acest proiect poate fi foarte uşor de finanţat pe programul naţional de Rezilienţa şi Recuperare. Am încredere că domnul ministru Teleman va fi un susţinător al acestuia. De ce? Pentru că vom avea alocate resurse conform ponderii, după o pondere extrem de importantă, sigur sunt şi alte proiecte care stau în aşteptare, dar un astfel de proiect, din punctul meu de vedere, este un proiect care îmbină pe de o parte existenţa într-adevăr a laserului de la Măgurele care va da naştere la rezultate ale cercetării şi, de asemenea , participarea autorităţilor locale, autorităţilor guvernamentale şi mediului privat care va fi implicat practic în utilizarea rezultatelor cercetării în diferite domenii de activitate."

Mihaela Toader, Administrator Public al judeţului Ilfov: "Vom face prin acest centru un spaţiu suport pentru centrul Cyber Security, un incubator de afaceri, spaţii de co-working, business development şi fun-lab. Avem trei piloni importanţi. Unul este centrul de transfer tehnologic cu o suprafata totala de 4800 mp, în care vom găzdui spaţii speciale pentru activităţile de cercetare/dezvoltare, spaţii de birouri şi laboratoare experimentale pentru validarea conceptelor şi intrarea rapidă a rezultatelor cercetării. Un centru de inovare cu o suprafaţă de 6220 mp, destinat în principal comunităţii, creării acestui ecosistem de colaborare, seminarii, conferinţe offline şi online şi, sigur, spaţii pe măsura dorinţei noastre, respectiv pentru a incuba afaceri şi a transforma acest centru într-un loc pentru business. Şi pentru că nu ne dorim să uităm copiii, a treia componentă este Muzeul Ştiinţei cu o suprafaţă totală de 7.770 mp, unde vrem să arătăm copiilor că are sens să cerceteze şi să vadă şi trecutul, dar şi viitorul ştiinţei, prin săli de expoziţie, săli de organizare evenimente şi activităţi educaţionale."

Ciprian Teleman, Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: "Îmi imaginez că proiectul acesta e doar un început sau aşa ar trebui să fie. Ca dimensiune, el răspunde la o nevoie pe care nu doar România o are, dar şi Europa, şi anume partea de final a lanţului valoric, care începe cu cercetarea, trece prin inovare, însă când vorbim de conversia în valoare, acolo cred că avem mult de învăţat şi ca ţară, dar şi Europa, în general. Şi cred că sunt foarte inspirate ideile pe care le-aţi figurat în macheta acestui început de drum. Provocarea mare pe care o văd pentru când centrul va fi gata, va fi resursa umană. Şi sugestia mea ar fi ca în paralel, dacă nu cumva aţi gândit deja, să existe un plan foarte serios de identificare şi atragere a celor care vor folosi infrastructura asta. Pentru că în reţeaua de institute, din evaluările de până acum, partea de infrastructură în multe locuri se apropie sau chiar o depăşeşte pe cea europeană. Sunt cercetători din diaspora românească şi care ar prefera să vină să lucreze acasă. Nu aici avem de completat, ci la cum ne susţinem şi cum ne încurajăm continuitatea în cercetare, continuitatea resurselor umane. Altminteri, da, sunt alături şi susţin şi ajut cu tot ce pot."

Narcis Constantin, primarul oraşului Măgururele: "Dacă vă uitaţi, proiectul se întinde pe 16 hectare. Este extrem de important contextul în care este amplasat acest proiect, iar contextul este Oraşul Măgurele ca un tot unitar. Motiv pentru care vreau să ştiţi că împreună cu domnul Preşedinte Thuma Hubert am discutat şi vom avea foarte mare grijă de contextul în care proiectul va fi pus, adică Oraşul Măgurele să respecte nişte reguli ale urbanismului, să respecte nişte reguli ale dezvoltării coerente. Măgurele Science Park va genera o zonă industrială extrem de importantă, la care să ştiţi că suntem atenţi şi autorizările şi tot ce se va construi acolo va fi făcut cu foarte mare atenţie. Aveţi tot sprijinul nostru pe partea administrativă. La cercetare, vorbiţi cu domnii cercetători, cărora doresc să le mulţumesc pentru că Măgurele este acum, datorită cercetării, un punct pe harta lumii."

George Tuţă, deputat de Ilfov: "România are nevoie să pună accent pe dezvoltarea domeniului inovării! De aceea, având în vedere că avem un punct de pornire, îmi doresc să punem pe harta internaţională a inovării localitatea Măgurele. Să dezvoltăm noi proiecte pentru a-l transforma într-un ORAŞ AL INOVĂRII. Acest deziderat poate să înceapă de la Măgurele Science Park - Centrul de Transfer Tehnologic. Am militat şi o voi face şi pe viitor pentru alocarea capitalului necesar dedicat inovării, pentru promovarea cercetării, care poate aduce rezultate palpabile în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Trebuie să ne concentrăm şi pe viitor, având în vedere că 85% din meseriile din 2030 nu au fost încă inventate. Este necesar să ne adunăm toate forţele şi să ne uităm cu încredere spre viitor ca să putem să-l construim. Trebuie să ne unim forţele pentru a duce la îndeplinire acest proiect în următorii 5 ani, ca fiecare să aibă de câştigat."

Gigel Paraschiv, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei: "Ministerul Educaţiei susţine proiectul. De la Ministerul Educaţiei puteţi să vă aşteptaţi la tot ce depinde de noi pentru a împinge lucrurile. Se vorbeşte despre profesiile viitorului. Parteneriatul acesta între şcoală, mediul de afaceri şi cercetarea ştiinţifică va ajuta la obţinerea resursei umane de care avem nevoie."

Marian Preda, Rectorul Universitatea Bucureşti: "Mă bucur să văd o echipă realistă, o echipă după emblema celor 3T pentru ca şi domnul Preşedinte Thuma şi doamna Toader şi domnul Tuţă şi dacă îl punem şi pe domnul Teleman avem 4T. Vă asigur şi de cooperarea Universităţii din Bucureşti. Eu ştiu bine că în toate modalităţile de interacţiune singurul joc cu sumă pozitivă este cooperarea. Conflictul, nu mai vorbim că este cu sumă nulă, unii câştigă, alţii pierd. Compromisul, de asemenea, e cu suma zero, numai cooperarea este cu sumă pozitivă şi împreună cu Universitatea Politehnica din Bucureşti, cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, cu Consiliul Judeţean Ilfov, Universitatea din Bucureşti promite să fie un partener de nădejde. Să mergem împreună, pentru că România are nevoie de cooperare şi are nevoie de dezvoltare."

Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti: "Din punctul de vedere al Universităţii noastre (Universitatea Politehnică Bucureşti, n.r.) implicarea este totală. Nu doar declarativă, nu doar cu know-how-ul foarte important de care vorbeau şi colegii noştri de la Universitatea Bucureşti şi mă bucură această afirmaţie foarte frumoasă a domnului rector, aceea de asociere, de colaborare, şi implicarea efectivă în a finanţa, derula, participa la elaborarea proiectului şi la sustenabilitatea lui pe termen lung. Asta este impresia noastră şi vreau sa o declar public. Vă stăm la dispoziţie cu foarte multă deschidere."

Proiectul Măgurele Science Park are 33 de parteneri din mediul de afaceri şi 26 de Parteneri din Mediul de Cercetare, dintre care 4 universităţi şi 22 de Institute Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare, în cadrul comunităţii naţionale şi internaţionale, formate din organisme suport şi fonduri de investiţii. Valoarea totală estimată a proiectului este de 38.246.195,00 EURO fără TVA şi are o durată de implementare de 48 de luni.

"Avem proiectul tehnic deja finalizat. Suntem în curs de finalizare pe tot ceea ce înseamnă obţinerea documentaţiilor de urbanism. Continuăm să lucrăm la dezvoltarea comunităţii Măgurele Science Park, o vom consolida înainte de finalizarea construcţiei efective, folosind resursele pe care le avem şi cu sprijinul partenerilor noştri, atât cele două universităţii (Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Bucureşti, n.r.), cât şi Institutul Naţional pentru Cercetare Dezvoltare, pentru Fizică şi Inginerie Nucleară şi cele 22 de institute de pe platformă. Sperăm ca în următoarele 2 sau 3 luni să demarăm deja procedura de achiziţie publică pentru execuţie şi operare, astfel încât să ne putem încadra în termenele stabilite de regulamentul pentru mecanismul de redresare ţi reziliere.", a declarat Mihaela Toader, Administrator Public al Judeţului Ilfov.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.