Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă - CULTURMEDIA

Prim-ministrul României, Florin Cîţu,
Preşedintei Senatului, Anca Dragu,
Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban,
Preşedintelui Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă - Camera Deputaţilor, Iulian Bulai
Preşedintelui Comisiei pentru cultură şi media - Senat, Viorel Riceard Badea

Stimate doamne, stimaţi domni,
Subscrisa, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă "CulturMedia", organizaţie legal constituită, cu sediul în Bucureşti, sector 3, str. Lipscani, nr. 53,
afiliată Confederaţiei Sindicale Naţionale "Cartel Alfa", salutăm intenţia de a pune capăt abuzurilor din Radioul Public şi vă solicităm să redaţi cetăţenilor României
dreptul de a fi corect informaţi.

Stimate doamne, stimaţi domni,
Începând din 2017, de când domnul Georgică Severin a fost instalat în forţă de către Liviu Dragnea la cârma Societăţii Române de Radiodifuziune, această instituţie a cunoscut cel mai grav declin din istoria sa. Prăbuşirea fără precedent a audienţelor, politizarea emisiunilor, cenzura, cheltuirea deşănţată a banilor publici, angajarea şi promovarea clientelei politice, hărţuirea şi îndepărtarea profesioniştilor, au fost aspecte pe care Federaţia noastră le-a semnalat organelor de control sau anchetă, instanţelor, dar şi Parlamentului. Abuzurile şi încălcarea legii sunt deja subiecte de anchetă ale organelor de cercetare penală ori au fost sancţionate de către Curtea de Conturi, ANAF, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi alte instituţii abilitate.

Umilirea şi descurajarea jurnaliştilor incomozi, retribuiţi mizerabil, salariile astronomice ale clientelei politice, abuzurile, cheltuielile cu casele de avocatură şi alte firme abonate, nu puteau fi posibile fără girul, prin vot sau inacţiunii multor membri din Consiliul de Administraţie. Tăcerea şi pasivitatea lor au fost "cumpărate" prin diverse servicii şi favoruri financiare, drept pentru care toate semnalele de alarmă transmise de angajaţi către Consiliu au fost înăbuşite şi ignorate. Salariaţii care s-au împotrivit intervenţiilor abuzive din 2016-2017 ale lui Liviu Dragnea au fost în mandatul lui Georgică Severin îndepărtaţi, ameninţaţi, hărţuiţi ori li s-au înscenat ulterior cercetări disciplinare. Toate acestea au fost ignorate inclusiv de către reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie.

Mulţi dintre membrii Consiliului de Administraţie din mandatul Severin au fost numiţi, anterior, succesiv, de formaţiuni politice din spectre diferite şi au reuşit să se
adapteze perfect tuturor culorilor politice şi mai puţin cerinţelor funcţiei pentru care au depus un jurământ în Parlament.

Reprezentanţii salariaţilor, ajutaţi de Georgică Severin să ajungă în Consiliul de Administraţie, au întrerupt legătura cu angajaţii, iar de când şi-au început mandatul, au girat, încuviinţat, votat, închis ochii la toate deciziile acestuia şi s-au comportat mai degrabă ca membri de partid. Şi ei au fost, răsplătiţi, la rândul lor, pentru subordonare, după cum se poate vedea din declaraţiile de avere. Comunicatele şi reacţiile lor, în timp ce angajaţii semnalau abuzurile, erau în favoarea Preşedintelui
Director General. Aceşti doi reprezentanţi aşa-zis apolitici se pregătesc să se dezbrace de haina roşie în care i-a îmbrăcat Liviu Dragnea, prin Georgică Severin şi să îmbrace orice culoare de haină care le va oferi un nou mandat.

De aceea, stimaţi domni decidenţi, în demersul Dumneavoastră de a profesionaliza conducerea Radioului Public, vă solicităm să analizaţi activitatea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie şi să nu mai acordaţi mandatul şi încrederea Dumneavoastră celor care au văzut în onoranta poziţie doar o sinecură politică.

Angajaţii Societăţii Române de Radiodifuziune sunt, în mare parte, la limita subzistenţei, în vreme ce reţeaua supradimensionată de politruci care conduce instituţia beneficiază, fără a aduce rezultate, de venituri care îi pot face invidioşi pe cei mai performanţi manageri din multinaţionale.

De aceea, pentru îndreptarea tuturor anomaliilor organizaţionale, destructurarea întregii reţele care şi-a bătut joc de banii cetăţenilor şi a adus Radioul Public în cea
mai tristă etapă din existenţa sa, vă solicităm să nominalizaţi o conducere nouă, profesionistă, care să aducă rezultate şi nu clientelă la banii cetăţenilor.

Numiţi o conducere profesionistă şi onestă la cârma Radioului, pentru ca jurnaliştii să ajungă din nou la cetăţeni cu ştiri şi emisiuni echidistante şi imparţiale!

Biroul Operativ al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia
22.02.2021