"Despărţire". Un concert despre emoţii puternice şi noi începuturi

Cele mai profunde trăiri umane iau forma muzicii în primul concert din seria "Odae cum Harmoniis", care redeschide Stagiunea Camerală "Florescu-Fernandez & Friends" pentru publicul din Sibiu şi din mediul online, anul acesta.

"Despărţire" este un concert-panaceu şi un omagiu sonor oferit tuturor celor care au simţit durerea ce însoţeşte pierderea unui om drag. Publicul este aşteptat duminică, 28 februarie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu pentru a asculta un program cu lucrări de Bach, Liszt, Handel, Clementi, Miaskovsky, Schubert, în interpretarea familiei de muzicieni Florescu-Fernandez: Rafaela Fernandez Samodaiev (vioară), Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Karina Fernandez Samodaiev (pian) şi Monica Florescu (pian).

Evenimentul poate fi urmărit inclusiv de acasă, pe paginile de Facebook şi YouTube ale Stagiunii Camerale "Florescu-Fernandez & Friends".

Accesul publicului la concert se face în baza unei rezervări trimise pe adresa pr@florescu-fernandez.com, iar intrarea este liberă, cu respectarea măsurilor de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului.

MUZICA DESCHIDE CALEA UNUI NOU ÎNCEPUT

Pianista Monica Florescu dedică concertul "Despărţire" tatălui ei, la împlinirea a 40 de zile de la trecerea acestuia în nefiinţă din cauza coronavirusului. Publicul este astfel invitat să participe la un concert cu o forţă înălţătoare.

"În urma oricărei pierderi, le este întotdeauna mai greu celor care rămân, de aceea cred că suntem datori să ne exprimăm stările contradictorii, să ne alinăm împreună durerile şi să ne întâlnim împăcaţi la capătul tunelului de suferinţă. Am ales să parcurgem acest proces prin muzică, pentru că este vocaţia noastră, dar şi pentru că muzica a fost pasiunea tatălui meu. Mai mult decât atât, el a crezut în proiectul pe care l-am construit la Sibiu şi a susţinut stagiunea noastră camerală încă de la început. Prin urmare, mutăm întâlnirea cu el pe teritoriul abstract al muzicii, sfidând timpul şi spaţiul sau graniţa care îi separă pe cei vii de cei morţi. Ştim că nu suntem singura familie care a suferit o astfel de pierdere, de aceea dorim să ne conectăm cu publicul nostru empatic, iar prin concertul pe care îl oferim să trezim în auditoriu dimensiunea spirituală, cea care ne face pe toţi mai buni." (Monica Florescu, co-fondator al Stagiunii Camerale "Florescu-Fernandez & Friends")

Pasionat de valenţele metafizice ale muzicii şi de înţelegerea profundă a fenomenelor pe care această artă imaterială le produce în întâlnirea cu spiritul uman, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev îşi propune ca prin concertul "Despărţire", durerea să primească un spaţiu în care să se desfăşoare, astfel încât, odată eliberată, omului care i-a supravieţuit să i se deschidă calea pentru un nou început, o nouă căutare a iubirii sau - pur şi simplu - pentru linişte.

"Ceea ce pregătim nu este doar o interpretare a unor lucrări muzicale, ci modul nostru de a trăi realitatea şi de a elibera durerea pierderii unui om din familie. Ne folosim de instrumentele pe care le avem pentru a alcătui o muzică modelată de degetele noastre şi care ne exprimă deopotrivă gândurile, cât şi stările sufleteşti. Vioara, violoncelul, pianul se transformă într-o voce care se tânguieşte, ezită, se încordează, pentru ca - în final - sunetele să se înalţe şi să se alăture cerului." (Makcim Fernandez Samodaiev, co-fondator al Stagiunii Camerale "Florescu-Fernandez & Friends")

Evenimentul face parte din seria "Odae cum harmoniis", un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

PROGRAMUL CONCERTULUI

Johann Sebastian Bach - "Zion hort die Wachter singen" din Cantata "Wachet auf, ruft uns die Stimme", BWV 140, în transcripţie pentru pian de Wilhelm Kempff;
Franz Liszt - Elegia nr. 1 pentru violoncel şi pian, S.196;
Frederich Handel - Sonata pentru vioară şi pian în sol minor (I. Andante; II. Allegro; III. Adagio);
Muzio Clementi - Studiul în fa diez minor nr. 24 din "Gradus ad Parnassum";
Nikolai Miaskovsky - Sonata pentru violoncel şi pian în la minor, op.81 (I. Allegro moderato; II. Andante cantabile; III. Allegro con spirito);
Franz Schubert - "Nocturna" pentru trio cu pian, op.148.

TRANSMISIUNE LIVE CU ACCES LIBER

Accesul la transmisiunea live a concertului este gratuit şi este disponibil pe mai multe canale media:

- Live pe reţeaua Facebook: bit.ly/FlorescuFernandezFacebook
- Live pe canalul de Youtube: bit.ly/FlorescuFernandezYouTube
- Live pe LivestreamRomania: bit.ly/FlorescuFernandezLivestream

STAGIUNEA CAMERALĂ "FLORESCU - FERNANDEZ & FRIENDS"

Pianista Monica Florescu şi violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev excelează în domeniul muzicii de cameră şi ca solişti concertişti, cu o experienţă formată de-a lungul anilor, în care au creat proiecte diverse, de la concerte de muzică de cameră şi premierea de creaţii contemporane, până la colaborări ample cu alţi artişti de renume din domeniul muzicii clasice şi proiecte interdisciplinare, create în colaborare cu companii de balet şi teatru.

În viaţa lor artistică, au participat la festivaluri internaţionale precum Festival Philippe Herreweghe (Belgia), Festival Steinway (Belgia), Festival Fontainebleau (Franţa), Festival de Wallonie (Belgia), Festival van Vlaanderen (Belgia), XXV Festival de Muzică Contemporană de la Havana (Cuba), Festival "Siglo XXI" (Mexic), Festival Internaţional de Teatru din Wuzhen (China).

Stabiliţi la Sibiu după ce timp de mai mulţi ani au studiat, locuit şi concertat în diferite ţări din Europa şi în Mexic, în 2015 au iniţiat un proiect independent, cu concerte "full house" în fiecare lună. Stagiunea Camerală "Florescu - Fernandez & Friends" propune o serie de concerte lunare, unde invitaţi sunt muzicieni cunoscuţi din România, dar şi din afara ţării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici, violonista Kristie Su ş.a.m.d. Concertele stagiunii au şi o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicaţii şi repere istorice.

Organizatori: Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Asociaţia "Florescu - Fernandez & Friends"
Parteneri: 1000 Portraits by Rareş Helici, CBO Films
Parteneri media: Mesagerul de Sibiu, Hermannstadter Zeitung