Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Participarea Reprezentantului Permanent al României la ONU, Ambasador Ion I. Jinga, la dezbaterile generale ale sesiunii a 59-a a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială

La 15 februarie 2021, Reprezentantul Permanent al României la ONU, Ambasadorul Ion I. Jinga, a susţinut o intervenţie în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Socială. Tema prioritară a actualei sesiuni este: "Tranziţia socială justă către dezvoltarea durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială şi asigurarea bunăstării tuturor".

Diplomatul român a arătat că, în actualul context marcat de pandemia de COVID-19, pe măsură ce procesul de refacere şi reconstrucţie a societăţilor avansează, importanţa tehnologiei digitale creşte. Utilizarea acesteia a devenit deja esenţială în aproape fiecare aspect al răspunsului global la pandemie, tehnologia deţinând un rol central în menţinerea funcţionării economiilor şi a sistemelor de sănătate, formării tinerilor şi conectării actorilor sociali. Implementarea Foii de parcurs pentru cooperare digitală (Roadmap for Digital Cooperation), lansată de Secretarul General al ONU, evidenţiază însă şi realitatea că, în era interconectivităţii, 87% din populaţia statelor dezvoltate utilizează internetul, în timp ce acest procent este de doar 19% în rândul ţărilor cele mai puţin dezvoltate, ceea ce afectează accesul acestor state la prosperitate.

Subliniind, în acest context, necesitatea generării unui parteneriat global între guverne şi alţi actori relevanţi în domeniu, în vederea asigurării accesului inclusiv şi echitabil la tehnologiile digitale, a evidenţiat faptul că Romania se situează între primele ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte conectivitatea, graţie utilizării extinse a internetului în bandă largă ultra-rapidă şi a reţelelor fixe de mare capacitate, dar şi din punct de vedere al numărului absolvenţilor în domeniul IT&C.

Exemplificând progresele industriei digitale româneşti şi potenţialul ţării noastre de a deveni un centru remarcabil de inovaţie, reflectate inclusiv în crearea unor centre R&D şi existenţa unui ecosistem important de proiecte de tip start-up, a amintit succesul iniţiativei UiPath, primul "unicorn tehnologic" din România, evaluat în prezent la peste 35 de miliarde de dolari.

"Digitalizarea educaţiei şi adaptarea sistemului educaţional la progresul tehnologic au devenit o prioritate în anul 2016, odată cu lansarea, de către Preşedintele României, a proiectului naţional +România educată+, iar în anul 2020 a demarat elaborarea Strategiei de digitalizare a educaţiei în şcoli. Unul din obiectivele majore ale României în domeniul dezvoltării îl reprezintă asigurarea incluziunii sociale. Sectorul digital este un exemplu în acest sens, România având unul dintre cele mai ridicate procente de femei care lucrează în domeniul IT, din întreaga Europă."

În acelaşi timp, ambasadorul Jinga a atras atenţia cu privire la riscurile generate de utilizarea tehnologiei digitale fără respectarea normelor de drept internaţional:

"Mulţumită internetului, astăzi audienţa se află întotdeauna în aceeaşi cameră cu noi, iar tehnologia informaţiei a devenit parte a vieţii noastre. Dar revoluţia tehnologică nu aduce doar oportunităţi, ci şi provocări şi ameninţări. Folosirea tehnologiilor digitale cu desconsiderarea normelor de drept internaţional - inclusiv încălcarea drepturilor omului şi a dreptului umanitar - poate genera excluziune şi inegalităţi, supraveghere abuzivă, informaţii false şi criminalitate cibernetică. Omenirea nu poate profita din plin de beneficiile erei digitale fără mobilizarea unei cooperării globale, menite să contracareze aceste pericole potenţiale."

Referindu-se la securitatea cibernetică, a punctat succesul înregistrat de România în identificarea unor soluţii de securitate digitală utilizate astăzi la nivel global, precum Bitdefender, dar şi găzduirea de către ţara noastră a Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice.

"Lumea digitală poate avea şi o faţetă mai întunecată, dar ea ne oferă şi nenumărate beneficii, cu condiţia să ştim să le folosim în respect faţă oameni, naţiuni şi planeta pe care trăim. Omenirea are astăzi şansa de a reconstrui mai bine decât a făcut-o în trecut, iar utilizarea tehnologiilor digitale este vitală pentru o societate inclusivă şi sustenabilă. Vom reuşi acest lucru, dacă vom şti să ne adaptăm noii lumi. Aşa cum spunea John F. Kennedy: 'Schimbarea reprezintă legea vieţii, iar cei care privesc doar spre trecut sau prezent vor rata, cu siguranţă, viitorul."

România este o prezenţă activă în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Socială. Ţara noastră a prezidat, prin Reprezentantul Permanent la ONU, sesiunile 53 şi 54 ale Comisiei (2015 - 2016) şi a deţinut funcţia de vice-preşedinte la sesiunile 55 (2017), respectiv, 56 (2018) ale CSocD.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.