Finalizarea implementării proiectului - "Învaţă din practică! - INDIP"

Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Suceava şi SC Great People Inside SRL din Braşov, anunţă finalizarea implementării proiectului "Învaţă din practică! INDIP" - Cod SMIS: 107439. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Axa prioritară 6 "Educaţie şi competenţe" şi s-a derulat pe o perioadă de 30 de luni.

Obiectivul general al proiectului Învaţă din practica! INDIP vizează dezvoltarea resurselor umane prin îmbunătăţirea utilizării tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, crearea de medii de practică în cadrul universităţii şi creşterea accesului la activităţi de învăţare la un potenţial loc de muncă (stagii de practică), care să faciliteze inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii terţiare, pentru un număr de 250 studenţi înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ (licenţă şi master).

Grupul ţintă este format din studenţi înmatriculaţi la studii de licenţă şi master din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică şi a Facultăţii de Istorie şi Geografie, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.

Proiectul a avut în vedere realizarea de investiţii în domeniul educaţiei în vederea dobândirii de noi competenţe prin: îmbunătăţirea accesibilităţii, a utilizării şi a calităţii tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor şi crearea de medii de practică în cadrul universităţii, în parteneriat cu angajatorii.

Implementarea proiectul INDIP a contribuit concret şi coerent la realizarea obiectivului major al Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 care reprezintă dezvoltarea resurselor umane prin creşterea accesului la un sistem de educaţie şi formare profesională de calitate, stimularea ocupării, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale şi de sănătate. De asemenea, proiectul contribuie la realizarea obiectivului specific al apelului de proiecte deoarece vizează creşterea ratei de participare a studenţilor la programe de învăţare la locul de muncă (stagii de practică) în cadrul unor parteneriate nou înfiinţate, precum şi dezvoltarea celor existente, care să faciliteze inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii universitare.

Pe parcursul implementării proiectului au fost atinse următoarele rezultate principale:

- 250 de studenţi selectaţi şi introduşi în grupul ţintă;

- 1 studiu pentru identificarea partenerilor de practică;

- 30 firme nominalizate şi 25 tutori nominalizaţi în vederea derulării stagiilor de practică;

- 250 convenţii-cadru încheiate între organizatorii de practică, partenerii de practică şi studenţii participanţi;

- 1 procedură de consiliere şi orientare profesională;

- 250 evaluări psihoaptitudinale bazate pe instrumente TIC;

- 250 rapoarte de evaluare personalitate şi aptitudini;

- 250 rapoarte de evaluare interese vocaţionale;

- 250 fişe individuale de consiliere completate;

- 250 planuri de carieră completate de studenţi;

- 11 sesiuni de grup consiliere şi orientare în carieră;

- 1 platformă colaborativă şi o bază de date a angajatorilor dezvoltată pe platforma proiectului;

- materiale suport elaborate în vederea derulării stagiilor de practică - Ghid practică + Anexe;

- Laborator de dezvoltare a competenţelor digitale - Învaţă din practică! creat;

- 250 studenţi participanţi la practică şi 250 subvenţii acordate;

- 75 premii pentru participarea la competiţia de dezvoltare competenţe digitale;

- 13 premii acordate ca urmare a participări la târgul de firme simulate.

Valoarea totală a proiectului este 2.212.842,36 lei, din care valoarea cofinanţării UE este de 2.162.616,94 lei.

Perioada de implementare a proiectului este de 30 de luni (25 iulie 2018 - 24 ianuarie 2021).

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Informaţii suplimentare

www.practicasv.ro, www.fonduri-ue.ro