Evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie 1859 - "Mica Unire" la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Sărbătorim ziua de 24 ianuarie -Unirea Principatelor Române din anul 1859 la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni prin organizarea următoarelor activităţi:

- 22 ianuarie 2021, muzeografii de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior organizează o activitate on-line care va cuprinde o prezentare video intitulată "Unirea şi Domnul ei" . La activitate participă elevi de clase primare (a III-a şi a IV-a) de la Colegiul Naţional ,,O. Goga" şi Şcoala Gimnazială "Liviu Rebreanu" din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita.

- 24 ianuarie 2021 - evenimentul cultural-sportiv "Cupa Unirii" la Fotbal-Tenis, ediţia a VI-a, adresat echipelor de amatori din cadrul instituţiilor, asociaţiilor şi firmelor din zona Curburii Carpaţilor, programat în Sala de Sport a Liceului Teoretic "Mircea Eliade" din oraşul Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, începând cu ora 9.00.

Competiţia este organizată de către Asociaţia Sportivă "Ciucaş" Întorsura Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe) şi Liceul Teoretic "Mircea Eliade" din Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, Asociaţia Culturală "Cetatea Dacică-Valea Zânelor" din Covasna, Asociaţia Cultural-Ştiinţifică "Carpaţii Răsăriteni" şi Primăria Întorsura Buzăului.

În cadrul proiectului "Cupa Unirii" la Fotbal-tenis vor fi organizate următoarele:

- Turneul de fotbal-tenis pe echipe, adresat amatorilor (echipe formate din 3 jucători şi o rezervă);

- Expoziţia foto-documentară "Personalităţi covăsnene ale Marii Uniri de la 1918" conţine documente şi fotografii, precum şi componente informaţionale privind contribuţia la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri, a unor intelectuali români originari din zona Covasna - Harghita, care au ocupat înalte demnităţi ecleziastice sau laice şi care prin faptele lor se înscriu în galeria elitelor generaţiei care a realizat întregirea României şi a contribuit la consolidarea noului stat. În această galerie de personalităţi istoria i-a aşezat şi pe covăsnenii: Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), episcopii Justinian Teculescu (1865-1932) şi Veniamin Nistor (1886-1963), protopopul Aurel Nistor (1882-1974), scriitorul Romulus Cioflec (1882-1955), medicul Pompiliu Nistor (1883-1961) şi publicistul şi omul politic Ghiţă Popp (1883-1967).

- Campania naţională media de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive "FII LIBER!", implementează la nivel local de Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna.

Principalele obiective ale campaniei naţionale media de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive (NSP) sunt creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă la nivelul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară şi la risc de consum de droguri, respectiv 15-34 de ani. Astfel, în cadrul acestui eveniment, specialiştii CPECA Covasna vor distribui materiale specifice campaniei, respectiv tricouri personalizate, rucsaci, brăţări personalizate şi broşuri informative.

"Cupa Unirii" la Fotbal-tenis promovează tenisul de picior în rândul amatorilor, ca activitate sportivă de petrecere a timpului liber cu beneficii asupra sănătăţii, indiferent de vârstă. Competiţia sportivă se bucură de suportul financiar al SC Axon SRL.

Turneul de fotbal-tenis se va desfăşura în data de 24 ianuarie 2021 după următorul program:
- 09:00 - 13:00: Desfăşurarea partidelor din faza calificărilor;
- 13:00 - 15:00: Jocuri în faza semifinalelor;
- 15:00 - 17:00: Finale;
- 17:15 - Festivitatea de premiere.

Participarea la evenimentul cultural-sportiv "Cupa Unirii" la Fotbal-Tenis, ediţia a VI-a, este condiţionată de respectarea tuturor măsurilor de combatere şi răspândire a Covid-19 prin acceptarea de către participanţi a Regulamentului Competiţiei.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni
Sf. Gheorghe, str. Gabor Aron, Nr.16