Buletin de presă - COVID-19 - 21.01.2021

Publicat în 21 ianuarie 2021

Conform raportării Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov, în cadrul misiunilor derulate în cursul zilei de 20 ianuarie 2021, 117 poliţişti, alături de 50 de efective reprezentând poliţişti locali şi membri ai Grupei de coordonare a măsurilor de combatere COVID-19 la nivelul judeţului Ilfov, au verificat în sistem integrat 250 de societăţi comerciale şi 163 de mijloace de transport persoane pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov. De asemenea, au fost legitimate 1.564 de persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse.

În contextul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 146 de sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 26.000 lei, dintre care:

- 137 de sancţiuni contravenţionale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, pentru organizarea de activităţi în spaţiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicţii/restricţii şi pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, cu amenzi în valoare de 11.000 lei, aplicate de către poliţiştii IPJ Ilfov şi poliţiştii locali;

- 6 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006, aplicate de către ITM Ilfov;

- 2 sancţiuni contravenţionale în temeiul HG nr. 857/2011 cu amenzi în valoare de 15.000 lei, aplicate de către DSP Ilfov;

- 1 sancţiune contravenţională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001, aplicată de către DSVSA Ilfov.

În cadrul acţiunilor au avut loc şi activităţi preventive de informare. Principalul obiectiv al măsurilor luate este protejarea sănătăţii cetăţenilor, şi nu aplicarea de sancţiuni, dar în situaţiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancţionare atât a persoanelor fizice, cât şi juridice, inclusiv de suspendare a activităţii unor operatori economici.

*****

Datele furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov astăzi, 21 ianuarie 2021, sunt următoarele:

1. Situaţia epidemiologică înregistrată la nivelul judeţului:

* Număr total de teste efectuate până în prezent: 53.175;

* Număr de cazuri confirmate COVID-19 până în prezent: 27.477;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 24.413;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 203;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19, aflate în izolare la domiciliu, la zi: 14.822;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19, aflate în izolare instituţionalizată, la zi: 0;

* Număr de persoane aflate în carantină la domiciliu, la zi: 556;

* Număr de persoane în carantină instituţionalizată, la zi: 20;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate: 51;

* Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov: 103, dintre care 15 la ATI.

2. Incidenţa cumulată a cazurilor la nivelul localităţilor judeţului calculată la data de 21.01.2021, pentru perioada 07.01.2021 - 20.01.2021, se prezintă după cum urmează:

Nr crt Localitate (UAT) - Rata incidenţei la 1000 de locuitori

38 Tunari - 3.53
39 Vidra - 3.38
40 Voluntari - 2.94

* Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov.

** Datele înscrise în prezentul buletin provin din situaţiile oficiale întocmite şi transmise de către instituţia competentă, cu precizarea că sunt în continuă dinamică.

3. Situaţia privind vaccinarea împotriva COVID-19 la nivelul judeţului:

Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 începând cu data de 27.12.2020
TOTAL - 4.903

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Buftea

1.869 - 1.123 - Pfizer BioNTech

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov

1.518 - 393 - Pfizer BioNTech

Sala de Sport "Andreea Isărescu" Voluntari

197 - Pfizer BioNTech

Revive Health Voluntari

309 - Pfizer BioNTech

Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
TOTAL - 851

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Buftea

41 - 408 - Pfizer BioNTech

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov

173 - 229 - Pfizer BioNTech

Sala de Sport "Andreea Isărescu" Voluntari

62 - Pfizer BioNTech

Revive Health Voluntari

147 - Pfizer BioNTech

*****

Platforma naţională cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 este actualizată permanent, conţine informaţii despre procesul de vaccinare din România, ghiduri de comunicare medicală şi alte date oficiale de interes, putând fi accesată la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ şi prin intermediul paginii oficiale Facebook RO Vaccinare https://www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501.

Pentru suport legat de înscrierea în platforma de programare pentru vaccinare, poate fi apelat centrul operaţionalizat pentru judeţul Ilfov: telefon - 021.414.44.22, email - if.callcenter@vaccinare-covid.gov.ro.

Datele de contact ale centrelor suport la nivel naţional pot fi accesate pe platforma #ROVACCINARE - https://vaccinare-covid.gov.ro/suport/.

*****

Vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare pentru a vă proteja, să fiţi prudenţi şi să acţionaţi responsabil!

REAMINTIM faptul că măsura de carantină zonală a fost prelungită cu 14 zile în comuna Ciorogârla, începând cu data de 19.01.2021, ora 05:30 şi până la data de 02.02.2021, ora 05:30, prin Ordinul şefului DSU nr. 6230 din 18.01.2021. Pentru detalii, click aici: https://if.prefectura.mai.gov.ro/masura-de-carantinare-zonala-se-prelungeste-cu-14-zile-pentru-comuna-ciorogarla-incepand-cu-data-de-19-01-2021-ora-0530/

Pentru gestionarea eficientă a situaţiei epidemiologice, vă rugăm să nu încălcaţi restricţiile impuse prin ordinele de carantinare zonală emise pentru localităţile ilfovene Ciorogârla şi Dascălu şi să consultaţi măsurile care trebuie respectate de toate persoanele care se află în zonă sau care tranzitează zona, inclusiv să utilizaţi declaraţia pe proprie răspundere.

Pentru a veni în sprijinul celor care locuiesc, tranzitează sau lucrează în localităţile aflate în carantină, punem la dispoziţia celor interesaţi:

* modelul orientativ de adeverinţă de la angajator;

* declaraţia pe proprie răspundere pentru tranzitarea localităţilor pentru care a fost impusă carantina;

* declaraţia pe proprie răspundere pentru ieşirea din locuinţă.

Aceste documente pot fi găsite pe website-ul Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov, accesând pagina Acasă: https://if.prefectura.mai.gov.ro sau pagina Situaţii de Urgenţă: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

NOTĂ: Declaraţiile pe proprie răspundere pot fi scrise şi de mână, conform modelului orientativ.

READUCEM ÎN ATENŢIA cetăţenilor, operatorilor economici şi instituţiilor publice prevederile Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov nr. 4 din 17 ianuarie 2021, conform cărora, începând cu data de 17.01.2021 ora 20:00 şi până în data de 31.01.2021 ora 20:00, pentru localităţile în care nu este instituită carantina zonală au fost dispuse următoarele măsuri:

- interzicerea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor;

- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;

- interzicerea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

- interzicerea organizării şi desfăşurării activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.

Documentele-model pentru deplasarea în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-05.00 supus interdicţiei de circulaţie se regăsesc pe website-ul Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov, accesând pagina Acasă - secţiunea Ştiri importante: https://if.prefectura.mai.gov.ro/ sau pe website-ul Ministerului Afacerilor Interne, în pagina Informaţii publice, secţiunea Utile, subsecţiunea STAREA DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/

Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi oameni:

- PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;

- NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;

- RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;

- EVITAŢI zonele aglomerate;

- CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

- CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitaţi: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunităţi!

Cetăţenii au la dispoziţie linia TELVERDE - 0800800165 operaţionalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles şi înţeleg importanţa măsurilor de protecţie sanitară şi a faptului că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!