În vederea conştientizării tuturor cetăţenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Covasna au continuat misiunile şi acţiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajaţi ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna şi poliţişti locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 30 de misiuni.

Cele 129 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 5 din 13.01.2021 şi anexa acesteia (ambele documente precum şi toate celelalte hotărâri adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna pot fi vizualizate în integralitate pe site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Covasna accesând https://cv.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/), au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unităţi spitaliceşti, la domiciliu sau în locaţia declarată, modul în care este respectată interdicţia privind deplasarea/libera circulaţie în afara locuinţei între orele 23.00 - 05.00, modul în care societăţile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicţiile impuse prin legislaţia în vigoare, precum şi modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecţie individuală şi distanţa fizică de protecţie sanitară. În acest scop, printre alte mijloace au fost utilizate şi 53 de mijloace de mobilitate.

Ca urmare a acestor activităţi, au fost legitimate/verificate 687 de persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 7 SC/PFA.

În ceea ce priveşte mijloacele de transport persoane, au fost verificate un număr de 28 de autovehicule, la care se adaugă alte 4 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 20 de locaţii/obiective de interes, cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes). Chiar dacă obiectivul acestor activităţi a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităţilor precizate mai sus, au fost identificate 54 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individuală. În conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, organele de control au aplicat persoanelor identificate că nu au purtat masca de protecţie, sancţiuni contravenţionale constând în amenzi ce au însumat 9.250 de lei şi avertismente. Tot cu ocazia acestor activităţi, au fost identificate 4 persoane care nu au respectat interdicţia privind deplasarea/libera circulaţie în afara locuinţei între orele 23.00 - 05.00, motiv pentru care au fost sancţionate cu amenzi ce au însumat 1500 de lei.

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 21 ianuarie 2021, la nivelul jud. Covasna situaţia este următoarea:
- potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 5415 persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 7 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus;
- dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică Covasna din data de 21 ianuarie 2021, un număr de 4907 persoane au fost vindecate, iar alte 178 de persoane din păcate, au decedat;
- de la ultimul comunicat, datorită faptului că au respectat recomandările medicilor şi specialiştilor, 16 persoane au fost vindecate;
- în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, în prezent sunt în izolare instituţionalizată în unităţi spitaliceşti, un număr de 143 de persoane;
- în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autorităţile au dispus ca alte 399 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, să stea în carantină la domiciliu ori la locaţia declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;
- numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru judeţul Covasna este de 34942 de teste( în ultimele 24 de ore au fost efectuate 108 teste);
- potrivit datelor transmise de DSP Covasna, la nivelul jud. Covasna incidenţa cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 0,86/1000 de locuitori;
- precizăm că astăzi, pentru un număr de 6 localităţi ale judeţului, incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile(fără focare), a depăşit 3/1000 de locuitori. Aceste localităţi sunt: Arcuş, Bita, Brateş, Hilib, Mărtineni şi Sâncraiu;
- de asemenea, la această dată, un nr. de 19 localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile(fără focare)între 1,5 - 3/1000 locuitori, 23 de localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile(fără focare)sub 1,5/1000 de locuitori iar 77 de localităţi nu au niciun caz pozitiv.

Menţionăm că datele prezentate sunt în dinamică şi se pot schimba de la o oră la alta.

Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna solicită cetăţenilor să manifeste un comportament responsabil, sens în care rugăm cetăţenii să respecte următoarele:
- purtaţi masca de protecţie, astfel încât nasul şi gura să fie acoperite pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât şi pe cei apropiaţi!
- evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct/interacţiune cu un număr mare de persoane de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere!
- respectaţi regulile de distanţare socială în cadrul întâlnirilor familiale şi limitaţi cât de mult posibil, orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă!
- respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală, recomandate de autorităţi pentru a vă proteja pe dumneavoastră şi pe cei apropiaţi!
- apelaţi cu încredere la medici şi la specialişti, încă de la început, dacă aveţi o problemă de sănătate!

Mulţumim tuturor celor care au înţeles că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!

Cancelaria Prefectului