Preşedintele Cătălin Toma şi-a prezentat bilanţul după trei luni de mandat în fruntea Consiliului Judeţean Vrancea

Preşedintele administraţiei judeţene şi-a prezentat astăzi bilanţul activităţii în fruntea instituţiei, la trei luni de la începerea mandatului, în ideea unei comunicări transparente cu cetăţenii judeţului.

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Cătălin Toma a prezentat mai multe aspecte de interes public, în legătură cu numărul de personal din cadrul CJ Vrancea şi al instituţiilor subordonate.

Totodată, şeful administraţiei judeţene s-a mai referit la gradul de ocupare al posturilor din CJ şi din instituţiile subordonate, făcând apoi referire şi la deficienţele constatate în organizarea şi desfăşurarea activităţii la nivelul administraţiei judeţene, dar şi în ceea ce priveşte derularea unor proiecte. Cătălin Toma a anunţat demararea unor proiecte noi, menite să aducă o îmbunătăţire a vieţii vrâncenilor. Preşedintele CJ a mai anunţat faptul că astăzi a avut loc recepţia clădirii fostei Prefecturi Putna, care urmează să găzduiască filiale ale universităţilor din Bucureşti şi Iaşi.

Consiliul Judeţean Vrancea a fost deschis publicului în ultimele trei luni, dând dovadă de transparenţă şi deschidere spre dialog, astfel încât peste 1.000 de vrânceni au trecut pragul biroului preşedintelui CJ, fiind primiţi în audienţe.

Cătălin Toma a vorbit despre o serie de măsuri care au fost luate la nivelul instituţiei pentru diminuarea cheltuielilor de funcţionare, printre care sistarea pazei sediului PSD Vrancea, din cauza neplăţii acestor servicii de către cabinetele parlamentare din acest imobil aflat în patrimoniul CJ, precum şi scăderea consumului de combustibil la nivelul CJ şi al instituţiilor subordonate, în special DGASPC Vrancea.

În ceea ce priveşte statul de funcţii din cadrul CJ, numărul de posturi aprobate este 214, iar numărul de posturi ocupate 158, gradul de ocupare fiind de 74%. Cheltuielile cu plata personalului din cadrul CJ şi a instituţiilor subordonate reprezintă 21,74% din totalul cheltuielilor. "Consiliul Judeţean Vrancea îşi desfăşoară activitatea în parametri normali, căutăm soluţii pentru a avea randament, cu implicarea fiecărui angajat", a precizat Cătălin Toma.

În cadrul întâlnirii cu mass-media, preşedintele CJ a prezentat şi concluziile raportului Curţii de Conturi pentru anul 2019, din care rezultă faptul că sunt anumite sume impuse instituţiei, sume care trebuie recuperate, pentru o parte dintre acestea fiind demarate acţiuni de contestare în instanţă din partea CJ Vrancea.

Preşedintele CJ Vrancea a mai precizat că s-a făcut un audit la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Măicăneşti, unde fostul director a fost destituit din cauza faptului că s-au depistat multe nereguli, printre care sume însuşite nelegal de către o parte din personal, care urmează să fie recuperate.

Un proiect european la care se riscă pierderea finanţării este cel privind reabilitarea Casei Apostoleanu, din cauza unui litigiu de natură juridică.

De asemenea, Cătălin Toma a anunţat că a fost realizat un audit intern la CJ, în urma căruia s-au constatat mai multe nereguli, astfel încât a fost notificată Comisia de Disciplină cu privire la modul în care anumiţi angajaţi din CJ au gestionat anumite proiecte. Este vorba şi despre proiectul "Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău - Voetin - Sihlea - Obrejiţa - Tâmboeşti - Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T", unde a fost aplicată deja o corecţie financiară, iar din cauza gestionării defectuoase există riscul pierderii finanţării.

Un alt drum judeţean cu probleme este DJ 205 E Vidra - Vizantea Livezi -Cîmpuri, pe care actuala conducere a CJ Vrancea doreşte să îl refacă, după ce structura drumului a fost afectată de alunecări de teren. Trebuie spus că reţeaua de drumuri judeţene are o lungime de 730 km, din care drumuri judeţene modernizate 228 km, adică un procent de doar 31%.

Cătălin Toma a spus că s-au demarat procedurile pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, respectiv: DJ 205N Jariştea - Scînteia, DJ 204G pe sectoarele Răduleşti - Bilieşti şi Suraia - Boţârlău şi DJ 204D Vulturu - Hânguleşti - Maluri, care este scos la licitaţie.

În ceea ce priveşte transportul judeţean, preşedintele Toma a recunoscut că în prezent sunt anumite probleme, care vor fi rezolvate în mod legal la sfârşitul acestui an, când va avea loc o nouă licitaţie, pentru un transport modern şi civilizat. "Transportul de persoane judeţean nu funcţionează în prezent aşa cum ne-am dori. Am intervenit pentru remedierea situaţiei apărută pe traseele din jurul Focşaniului, dar nu sunt aceleaşi condiţii cu care erau obişnuiţi oamenii înainte şi este normal să existe nemulţumiri. Am demarat şi un studiu de trafic, iar la sfârşitul anului vom face o nouă licitaţie pentru atribuirea traseelor de transport judeţean", a declarat preşedintele Cătălin Toma.

Şeful administraţiei judeţene a vorbit şi despre noile proiecte pe care doreşte să le pună în practică, respectiv un sistem de iluminat inteligent pe drumurile judeţene, cu energie verde, prin panouri fotovoltaice. Toma a vorbit şi despre stadiul noului spital judeţean care urmează să fie construit la Focşani. "Construcţia noului spitalul îşi urmează cursul, urmează ca în iunie-iulie să aibă loc primele depuneri de proiecte pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la nivelul Guvernului. La 1 februarie sperăm să fie gata şi Studiul de Fezabilitate pentru noul spital. Este un proiect de anvergură, cu o valoare estimată la 400 milioane de euro, care va avea 4, respectiv 6 etaje şi heliport", a spus şeful administraţiei judeţene.

Preşedintele CJ Vrancea şi-a propus ca în fiecare lună să facă publică o prezentare a evoluţiei proiectelor de dezvoltare implementate de CJ Vrancea, astfel încât publicul să afle detalii despre fiecare leu cheltuit din bugetul judeţului.

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Vrancea