Ziua Culturii Naţionale la Radio România

Radio România sărbătoreşte vineri 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune, Agenţia de presă Rador şi Editura Casa Radio au pregătit emisiuni speciale, interviuri dedicate, documentare, ediţii şi evenimente aniversare care marchează această zi pentru românii din ţară şi din străinătate.

Radio România Cultural vorbeşte, de Ziua Culturii Naţionale, despre /Cultura în era digitală. /Vor fi prezenţi la Radio România Cultural//Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, vorbitor de limba română şi Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer. Scriitorul Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, vorbeşte despre evoluţia culturii române până în era tehnologiei. Fizicianul Cristian Presură, cel care a tradus versurile lui Eminescu în noţiuni fizice explică fizica din poeziile eminesciene - cosmologie, astronomie, astrofizică, relativitate, toate acestea se regăsesc în prima strofă din poezia/La steaua/.

/Lectura în era digitală/, este un alt subiect, abordat de Radio România Cultural, cu cinci vloggeri de carte.

De la muzica din care s-a inspirat Eminescu, până la muzica pe care a inspirat-o:Beethoven, Chopin, Saint-Saens, Wagner sunt doar câţiva compozitori ale căror lucrări au influenţat geniul creator al lui Eminescu. Trupe contemporane precum Firma, Jurjac**s-au inspirat din versurile poetului pentru a crea muzica de azi.

Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2021 şi înregistrarea concertului de la Ateneul Român, susţinut de Orchestra Română de Tineret şi Direcţia 5.

Radio România Actualităţi deschide seria programelor dedicate Zilei Culturii Naţionale cu preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, invitatul /Apelului matinal/. Oameni de cultură şi personalităţi ale lumii artistice vor fi prezenţi în emisiunile RRA pe tot parcursul zilei.

Radio România Muzical propune, pentru Ziua Culturii Naţionale, în principal, emisiuni care includ exclusiv creaţie şi interpretare românească.

Programul începe cu matinalul /Musica viva/, continuă cu /Arpeggio/, unde interpretul zilei este unul dintre cei mai cunoscuţi dirijori care activează astăzi în România, Tiberiu Soare, apoi cu înregistrări ale sopranei Lya Hubic şi audiţia în premieră a celui mai nou disc semnat de pianista Sînziana Mircea. Exclusiv creaţie şi interpretare românească se regăsesc în emisiunile /Polifonii/ şi /Perpetuum mobile/.

Două concerte organizate special pentru Ziua Culturii Naţionale sunt difuzate în această zi: de la ora 15:30, concertul Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Horia Andreescu, organizat de Filarmonica bucureşteană în colaborare cu Academia Română, iar de la ora 21:00, concertul organizat de Ministerul Culturii şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, cu participarea formaţiei Direcţia 5: un program cu muzică cultă, dar şi cu piese din repertoriul Direcţia 5, tratate simfonic.

Radio România Muzical are o ofertă proprie şi în reţelele sociale pentru Ziua Culturii Naţionale: între orele 18:00-20:00 pot fi vizionate mini-recitalurile propuse de 4 tineri muzicieni români, care, selectaţi de Radio România Muzical, vor reprezenta România la concursul Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio.

Radio România Antena Satelor propune 4 producţii editoriale care evidenţiază importanţa păstrării culturii la sat/: /emisiunile/Căruţa 4x4, Viaţa la ţară, Lada de zestre /şi/La/ /şcoala vieţii /vorbesc despre opera lui Mihai Eminescu şi prezenţa sa în societatea românească, prezintă manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale în mediul rural, înregistrări document cu "tezaure umane vii", dar propun şi o incursiune în poezia românească.

La Radio 3NET se vorbeşte, de Ziua Culturii Naţionale, despre impactul noii realităţi asupra accesului tinerilor la cultură; cultura în învăţământul online, lideri de opinie din domeniul cultural - mai există?

Agenţia de presă RADOR pregăteşte trei materiale speciale: /Cernăuţii lui Mihai Eminescu/, /Tudor Arghezi despre Mihai Eminescu/ şi un /portret documentar Eminescu./

La Radio România Internaţional vor fi ştiri în toate limbile de emisie despre evenimentele dedicate Zilei Culturii Naţionale în România şi peste hotare, interviuri cu personalităţi culturale din România şi străinătate în programele în limba română, iar conţinuturile acestora vor fi postate în mediul online (site, reţele sociale).

Redacţia Minorităţi marchează Ziua Culturii Naţionale prin ştiri dedicate acestui eveniment, rubrica /Nota zilei/ fiind dedicată exclusiv Zilei Culturii Naţionale, iar emisiunea /Eszpresszo/conţine un interviu realizat cu membrii Grupului Iza din Maramureş, condus de Ioan Pop. Vom auzi poveşti despre instrumentele tradiţionale ceteră, braci, tilincă, drâmbă, zongoră, vioara cu goarnă şi vom asculta cântece populare româneşti din Maramureş, obiceiuri şi datini care se păstrează şi astăzi pe Valea Izei.

Radio România Bucureşti FM a pregătit programe speciale dedicate Zilei Culturii Naţionale:

/Vrem să vorbim despre patrimoniu... la viitor!/, invitat în cadrul emisiunii /În comunitate/ este managerul Institutul Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, /Oina-sportul înscris în patrimoniul naţional /- Nicu Dobre, preşedintele Federaţiei Române de oină, vine de asemenea /În comunitate/, Mirel Taloş, directorul Institutului Cultural Român, vorbeşte în multiplexul /de 10 ori România/"despre" cele peste 20 de proiecte culturale realizate de institut.

De Ziua Culturii Naţionale, Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin aduce românii mai aproape de tradiţiile şi de folclorul autentic românesc prin concertul /Hora Staccato/, care va fi lansat gratuit pentru vizionare în aplicaţia Madrigal, chiar în 15 ianuarie. Despre toate acestea vorbeşte pentru Bucureşti FM Emil Pantelimon, manager al Corului Madrigal.

Radio România Braşov FM difuzează vineri 15 ianuarie, în matinalul Radio România Braşov FM, o intervenţie a scriitorului Ion Popescu Topolog despre semnificaţia Zilei Naţionale a Culturii. Interviuri cu directori de muzee din Braşov, elevi, studenţi ai Facultăţii de Litere vor fi difuzate în emisiunile /Pulsul Zilei, Sens Unic/ şi /Pasaj Urban/.

Radio România Cluj a pregătit, pe lângă reflectarea evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale ce vor avea loc în zonă, o ediţie specială a /Serilor Radio Cluj/: interviu în direct cu iniţiatorul Legii Zilei Culturii Naţionale, Victor Socaciu, dialoguri în direct cu profesorul şi criticul literar Adrian Mureşan, criticul şi istoricul literar Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, eminescologul Ioana Bot, de la Facultatea de Litere Cluj, prozatoarea Florina Ilis, autoarea romanului /Vieţile paralele/, în care descrie amurgul vieţii lui Eminescu, înregistrări cu scriitori clujeni despre Mihai Eminescu.

Radio România Constanţa îl aduce în prim-plan, de Ziua Culturii Naţionale, pe Mihai Eminescu, dar şi identitatea naţională, patrimoniul şi proiectele culturale de interes naţional, evenimentele culturale dedicate zilei de 15 ianuarie în Dobrogea, situaţia în care se află instituţiile de cultură din Dobrogea şi proiectele de conservare şi valorificare ale patrimoniului cultural local şi regional. Invitaţi - oameni de cultură din plan local şi regional, de la Uniunea Scriitorilor din România - filiala Dobrogea, Clubul Artelor Solteris, Cenaclul Mihail Sadoveanu, Biblioteca Judeţeană I.N. Roman Constanţa, Asociaţia Culturală Wild Art.

Radio România Timişoara sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale în /De la om la om /- emisiune interactivă ce-i va avea ca invitaţi pe scriitorul timişorean Robert Şerban şi pe rectorul Universităţii de Vest Timişoara Marilen Pirtea, iar emisiunea /Cultura la doi paşi/ va fi dedicată în întregime acestei zile speciale. Pe tot parcursul zilei, ascultătorii vor intra în dialog pe tema culturii naţionale.

Radio România Oltenia Craiova prezintă vineri, 15 ianuarie, în cadrul emisiunii /Bună dimineaţa, Oltenia!/, un interviu cu criticul şi istoricul literar Gabriel Coşoveanu despre actualitatea lui Mihai Eminescu, iar în cadrul emisiunii /Pulsul zilei/ va fi difuzat un reportaj despre /Doina/ lui Eminescu - discuţii şi controverse în timpul comunismului.

Voci marcante ale culturii noastre naţionale - poetul Adrian Păunescu şi actorii Gheorghe Cozorici şi Leopoldina Bălănuţă, se aud la /Bună dimineaţa, Oltenia!, Pulsul zilei /şi /Sens unic/.

Sărbătoarea Zilei Naţionale a Culturii continuă la Radio Craiova - pe 17 ianuarie, la Teatru Radiofonic se aude spectacolul-recital al actorului Emil Boroghină - /La steaua care-a răsărit/.

Radio România Reşiţa va difuza, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, materiale publicistice referitoare la trecerea lui Mihai Eminescu prin spaţiul Banatului, legăturile acestuia cu Teatrul Vechi din Oraviţa şi originea poemului Luceafărul (care are la bază două legende de pe Valea Caraşului), interviu cu o personalitate a culturii naţionale, doctor în filologie, Ada D. Cruceanu, la emisiunea /De vorbă cu România frumoasă/, iar seara, în cadrul unei emisiuni interactive, ascultătorii sunt provocaţi să redescopere poezia şi muzica românească.

Radio România Târgu Mureş invită ascultătorii la reflecţie: cât este de cunoscut şi apreciat de cei tineri poetul naţional Mihai Eminescu, acum, la aniversarea a 171 de ani de la naşterea sa, modernizăm literatura română propunând noi curente literare şi noi scriitori şi uităm de clasici - întrebări la care răspunde dr. Bogdan Raţiu, profesor la Liceul Teoretic Bolyai Farcaş din Târgu Mureş şi cadru didactic universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Litere.

Ziua Culturii Naţionale în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna - manifestări organizate în contextul pandemiei - expoziţii online, carte, teatru, cinema, radio-tv, online, interviuri, manuscrisele eminesciene (prof. Ion Dur), ispitele gnoseologice ale lui Eminescu (acad. A.Surdu), corespondenţa Eminescu-Creangă, /Eminescu, unul dintre Feţii-Frumoşi la care merită să ne raportăm/ (Dan Puric), din lirica eminesciană (actriţele Melania Ursu, Daniela Nane) - despre toate acestea şi nu numai, la Radio România Târgu Mureş, vineri 15 ianuarie.

Radio România Iaşi sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale printr-o suită de emisiuni-eveniment, ce-şi propun să (re)interpreteze rolul educaţiei în spaţiul radioului public,/să privească spre cultură într-un mod disociat: atât ca produs, obiect, domeniu etc., cât şi ca mod de abordare a realităţii. /Celebram un mare creator - Mihai Eminescu şi reflectăm asupra valorilor culturale naţionale/ este tema zilei la Radio Iaşi: Valentin Coşereanu, fost director al Centrului Naţional de Studii Mihai Eminescu (Ipoteşti) şi Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona, ne conduc la /alt început/; Joldeşti (comuna Vorona, judeţul Botoşani) reprezintă locul naşterii mamei poetului (Raluca Iuraşcu) şi recunoaşterea, drept consecinţă, a întâietăţii; este analizat şi "complexul care formează idealul românilor de pretutindeni" prin legătură directă cu români din Cernăuţi; Georges Barthouil, din Avignon - Franţa, un bun cunoscător al limbii române, recită din Eminescu; Nicolae Dabija (Basarabia) confirmă spusele percutante ale lui Eminescu; documentar audio cu criticii Ioan Holban şi Alexandru Călinescu şi înregistrări din Fonoteca Radio Iaşi - operele /Decebal/ şi /Geniu pustiu/ de Mihai Eminescu, în interpretarea lui Constantin Noica, sunt principalele repere ale zilei de 15 ianuarie.

Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită şi la Radio Chişinău:
interviu cu poetul român Claudiu Komartin în /Matinalul Familia Diminescu/, interviuri, reportaje şi analize, în emisiunile /Dor de izvor românesc/ şi /Un pământ şi două ceruri/. Evenimentele consacrate zilei de 15 ianuarie sunt reflectate în jurnalele şi buletinele de ştiri.

Editura Casa Radio vă invită din nou la o audiţie specială în casele dumneavoastră, alături de audiobook-uri şi CD-uri care celebrează cultura sub toate formele sale - /Luceafărul /de Mihai Eminescu într-un album de benzi desenate conceput de Alexandru Ciubotariu şi un disc audio cu trei înregistrări din Fonoteca Radio în interpretarea strălucită a trei generaţii de actori: George Vraca, Ion Caramitru şi Ada Condeescu.

ServiciulComunicareşiRelaţiiPublice