COD GALBEN: 19-01-2021 ora 10 Intre 10:35 si 14:00 se va semnala La altitudini de peste 1800 m, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 90...100 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității in Județul Suceava; COD GALBEN: 19-01-2021 Intre 08:45 si 14:00 se va semnala La altitudini de peste 1800 m, vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 100 km/h, viscolind zăpada și determinând scăderea vizibilității in Județul Caraş-Severin, Județul Hunedoara;

Somaţii publice - Kanal D, Realitatea Plus

Întrunit în şedinţa publică din data de 14.01.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi:

- Realitatea Plus pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în ediţia din 10.12.2020 a emisiunii "Culisele Statului Paralel". La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere şi încălcarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. b) la difuzarea unui promo al emisiunii, în data de 08.12.2020 [ art. 67 "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii"];

- Realitatea Plus, deoarece în ediţia din 15.12.2020 a emisiunii "Jocuri de putere", radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului [art. 64 - (1) "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă"];

- Kanal D, pentru că, în cadrul emisiunii "În căutarea adevărului" difuzată în data de 13.12.2020, în dialogurile dintre personaje s-a folosit expresia "(...) vă certaţi ca, nu ştiu, ca ţiganii", încălcându-se astfel dispoziţiile art. 47 alin.

(3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora: "Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

Biroul Informare şi Relaţii Publice