COD PORTOCALIU: 24-01-2021 ora 13 Intre 24 ianuarie, ora 22:00 – 25 ianuarie, ora 10:00 se va semnala intensificări susținute ale vântului, viscol puternic, vizibilitate redusă COD GALBEN: 24-01-2021 ora 12 Intre 12:00 si 14:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Bacău, Județul Neamţ; COD GALBEN: 24-01-2021 ora 11 Intre 11:00 si 14:00 se va semnala - intensificari temporare ale vântului, cu rafale de 55 - 65 km/h in Județul Tulcea;

În vederea conştientizării tuturor cetăţenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Covasna au continuat misiunile şi acţiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajaţi ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, I.S.U.J. Covasna şi poliţişti locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 35 de misiuni.

Cele 121 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 86 din 12.12.2020 şi anexa acesteia (ambele documente precum şi toate celelalte hotărâri adoptate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna pot fi vizualizate în integralitate pe site-ul Instituţiei Prefectului-Judeţul Covasna accesând https://cv.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/), au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unităţi spitaliceşti, la domiciliu sau în locaţia declarată, modul în care este respectată interdicţia privind deplasarea/libera circulaţie în afara locuinţei între orele 23.00 - 05.00, modul în care societăţile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicţiile impuse prin legislaţia în vigoare, precum şi modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecţie individuală şi distanţa fizică de protecţie sanitară. În acest scop, printre alte mijloace au fost utilizate şi 51 de mijloace de mobilitate.

Ca urmare a acestor activităţi, au fost legitimate/verificate 842 de persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 7 SC/PFA. În ceea ce priveşte mijloacele de transport persoane, au fost verificate un număr de 37 de autovehicule, la care se adaugă alte 3 mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 28 de locaţii/obiective de interes, cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes). Chiar dacă obiectivul acestor activităţi a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităţilor precizate mai sus, au fost identificate 40 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individuală. În conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, organele de control au aplicat persoanelor identificate că nu au purtat masca de protecţie, sancţiuni contravenţionale constând în amenzi ce au însumat 2000 de lei şi avertismente. De asemenea, a fost identificată o persoană care nu a respectat măsura carantinării dispusă de autorităţi, motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 1000 de lei. Tot cu ocazia acestor activităţi, au fost identificate 3 persoane care nu au respectat interdicţia privind deplasarea/libera circulaţie în afara locuinţei între orele 23.00 - 05.00, motiv pentru care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi ce au însumat 7500 de lei.

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 13 ianuarie 2021, la nivelul jud. Covasna situaţia este următoarea:

- potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 5299 de persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 29 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;

- dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică Covasna din data de 13 ianuarie 2021, un număr de 4766 de persoane au fost vindecate, iar alte 165 de persoane din păcate, au decedat;

- de la ultimul comunicat, datorită faptului că au respectat recomandările medicilor şi specialiştilor, 20 de persoane au fost vindecate;

- în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, în prezent sunt în izolare instituţionalizată în unităţi spitaliceşti, un număr de 133 de persoane;

- în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autorităţile au dispus ca alte 451 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, să stea în carantină la domiciliu ori la locaţia declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;

- numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru judeţul Covasna este de 34104 de teste(în ultimele 24 de ore au fost efectuate 112 teste);

- potrivit datelor transmise de DSP Covasna, la nivelul jud. Covasna incidenţa cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 1,05/1000 de locuitori;

- precizăm că astăzi, pentru un număr de 11 localităţi ale judeţului, incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile(fără focare), a depăşit 3/1000 de locuitori. Aceste localităţi sunt Albiş, Aninoasa, Arcuş, Ariuşd, Brateş, Calnic, Dobolii de Jos, Hilib, Ilieni, Pădureni şi Sâncraiu;

- de asemenea, la această dată, un nr. de 15 localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile(fără focare) între 1,5 - 3/1000 locuitori, 23 de localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile(fără focare)sub 1,5/1000 de locuitori iar 76 de localităţi nu au niciun caz pozitiv.

Menţionăm că datele prezentate sunt în dinamică şi se pot schimba de la o oră la alta.

Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna solicită cetăţenilor să respecte normele şi deciziile stabilite de către autorităţi în perioada stării de alertă, să păstreze distanţa fizică de protecţie sanitară, măsurile de igienă şi de conduită sanitară stabilite de către specialişti. Este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conştientizăm că acţiunile noastre îi pot afecta pe ceilalţi.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!

Cancelaria Prefectului