Ministerul Culturii va finanţa realizarea statuii Regelui Mihai I, cu ocazia a 100 de ani de la naşterea acestuia

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a întâlnit astăzi, 6 ianuarie 2021, la Palatul Elisabeta, cu directorul Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei, Ion Tucă. În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleş, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

Tot astăzi au fost vizionate machetele statuii Regelui Mihai I, din cadrul concursului internaţional de proiecte organizat cu ocazia a 100 de ani de la naşterea domniei sale, finanţat şi susţinut de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Câştigătorul concursului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziţie a lucrării acestuia. În cazul în care negocierea achiziţiei nu se soluţionează favorabil, Ministerul Culturii va continua procedura cu câştigătorii locurilor II şi III.

Statuia urmează a fi amplasată în oraşul Sinaia, care pune la dispoziţia Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş şi Ministerului Culturii amplasamentul şi soclul pentru montarea statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Amplasamentul este situat pe domeniul public, respectiv pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Şcolii George Enescu, din Sinaia.

"Împlinirea a 100 de ani de la naşterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima şi centrul regalităţii în ţara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul şi participarea Ministerului Culturii este un gest de preţuire faţă de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toţi şi trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja la Sinaia motorul pentru dezvoltarea locală şi este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea în bune condiţii a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi", a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Acest concurs a fost prevăzut în Protocolul de colaborare în vederea realizării şi amplasării statuii Regelui Mihai I al României în oraşul Sinaia, stabilit pentru perioada 2020 - 2024, semnat de către ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, reprezentantul oraşului Sinaia, primarul Vlad Oprea şi preşedintele Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, Prof. Univ. Dr. Arh. Augustin Ioan, la data de 22 septembrie 2020.

Protocolul prevede ca Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş să pună la dispoziţie toate actele necesare obţinerii Certificatului de urbanism şi a Autorizaţiei de construire, în vederea amplasării Statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Se obligă şi să prezinte Familiei Regale proiectul statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, ce urmează a fi montată la Sinaia.

Ministerul Culturii se obligă să sprijine Asociaţia în vederea realizării documentaţiilor necesare organizării concursului internaţional de proiecte, precum şi cele necesare Primăriei pentru obţinerea Certificatului de urbanism şi a avizelor necesare pentru emiterea Autorizaţiei de construire, în vederea amplasării Statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.

De asemenea, Ministerul Culturii finanţează lucrările necesare realizării statuii din bronz, asigură transportul şi amplasarea acesteia pe soclul realizat de Primăria Sinaia. Mai mult, se asigură că Primăria va avea toate actele necesare pentru obţinerea Certificatului de urbanism şi avizele necesare pentru emiterea Autorizaţiei de construire, în vederea amplasării Statuii Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.