800 de copii au arătat unei Fundaţii cum să investească 1,7 milioane de dolari

Copiii din jud. Bacău au decis singuri investiţiile de care aveau nevoie ei şi şcolile lor

BUCUREŞTI, 10 decembrie 2020. Fundaţia Terre des hommes a încheiat astăzi oficial un proiect care a avut scopul de a îmbunătăţi infrastructura de educaţie din zona rurală a jud. Bacău şi de a crea şcoli mai sigure şi primitoare pentru 11.000 de elevi.

Proiectul s-a încheiat printr-o conferinţă online, la care au luat parte profesori din comunităţile implicate, copii, parteneri ai Fundaţiei, primari, precum şi Secretarul de Stat pentru Învăţământ Preuniversitar, dl. Sorin Ion şi E.S. dl. Arthur Mattli, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România. De asemenea, prof.dr. Sergiu Băltăţescu a prezentat în conferinţă o anchetă sociologică despre bunăstarea copiilor, studiu realizat în rândul copiilor din 7 comunităţi din Bacău.

Rezultatele proiectului

În 2017 echipa proiectului SHINE (Sprijin pentru infrastructura socială, de sănătate şi educaţie) mergea în judeţul Bacău şi întreba 800 de copii care erau nevoile lor principale legate de educaţie. În capul listei copiilor se aflau "şcoli colorate, drumuri, toalete în şcoli, autobuze şcolare mai bune, un loc unde să ia prânzul".
Fundaţia Terre des hommes a evaluat la faţa locului aceste nevoi şi a constatat că, în unele comunităţi, unele şcoli aveau grupul sanitar pe un deal, elevii făceau sport pe pietriş sau depindeau de mijloace de transport aleatorii şi pierdeau ore pe drumul de la şi până la şcoală.

Aşa au început cei doi ani şi jumătate de muncă, adică realizarea unui total 50 de investiţii în 37 de comunităţi, după dorinţele copiilor, după cum urmează:

* 21 de investiţii în dotări cu mobilier şi echipamente şcolare în Asău, Berzunţi, Blăgeşti, Căiuţi, Coloneşti, Corbasca, Dămieneşti, Dofteana, Letea Veche, Lipova, Moineşti (două investiţii), Oituz, Poduri, Răchitoasa, Sănduleni, Stănişeşti, Târgu Ocna, Urecheşti, Zemeş

* 11 terenuri de sport realizate în Balcani, Bogdăneşti, Căiuţi, Coloneşti, Găiceana, Moineşti, Motoşeni, Slănic Moldova, Târgu Ocna, Vultureni, Zemeş

* 6 clădiri reabilitate şi/sau dotate cu instalaţie de încălzire în Bogdăneşti, Bereşti-Tazlău, Berzunţi, Moineşti, Ungureni,Vultureni

* 6 locuri de joacă amenajate în Gura Văii, Negri, Pîrjol, Racova, Sarata, Scorţeni

* 3 grupuri sanitare realizate în Dealu Morii, Horgeşti, Motoşeni

* 3 microbuze şcolare achiziţionate în Asău, Buhuşi şi Strugari

În total peste 11.000 de copiii au beneficiat şi vor beneficia de investiţiile din cadrul proiectului SHINE, iar 37 de şcoli băcăuane îi vor aştepta pe elevi cu o mai bună infrastructură.

Implicarea copiilor

Proiectul SHINE nu a însemnat doar investiţii, ci şi un proces de încurajare a copiilor să-şi spună părerea şi să-şi ceară drepturile. Sute de copiii au fost implicaţi de la început în alegerea tipului de investiţii, apoi în designul locurilor de joacă sau al mobilierului şcolar.

Fundaţia Terre des hommes a organizat cu elevii activităţi de educaţie nonformală, care i-au ajutat pe aceştia să se cunoască, să se exprime. Nu în ultimul rând, i-au pregătit să folosească în mod responsabil bunurile şi investiţiile din cadrul şcolilor, să ceară accesul la ele şi să raporteze orice nereguli. E.S. dl Arthur Mattli, Ambasador al Confederaţiei Elveţiene, a remarcat în cadrul conferinţei că "Terre des hommes a investit nu doar în infrastructură, ci şi în educarea unor mici lideri".

"Prin acest proces prin care echipa Fundaţiei a consultat mereu copiii în fiecare etapă şi prin activităţile de educaţie nonformală desfăşurate cu ei în şcoli, copiii au înţeles că ei sunt cei mai importanţi în procesul educaţional. Iar dincolo de realizările concrete, aceasta este probabil cea mai importantă reuşită a proiectului, fiindcă aceşti copii vor creşte conştienţi că au drepturi esenţiale şi le vor revendica", spune Tudor Roşu, care conduce Delegaţia Est-Europeană a Fundaţiei Terre des hommes.

Implicarea primăriilor

Fundaţia Terre des hommes a investit 1,7 milioane de dolari în funcţie de necesităţile indicate de elevi şi constatate pe teren, dar valoarea totală a investiţiilor este aproape dublă, dacă includem sumele prin care primăriile au participat la investiţii în unele comunităţi. "Uneori acestea dispuneau de fonduri, însă aveau nevoie de consultare în privinţa utilizării lor", spune Marian Dămoc, Field Monitoring & Evaluation Officer Terre des hommes. "Aşa încât noi am fost o 'scânteie' care a declanşat dorinţa de implicare a primăriilor din zonă şi le-am arătat cum pot realiza şi alte investiţii pentru copii.

Totuşi, în acest moment, elevii din Bacău nu beneficiază de aceste dotări, din cauza pandemiei, iar problemele lor au fost agravate: sărăcie, violenţă în familie sau violenţă direct asupra lor, nivel educaţional redus. Atunci când vor reveni la şcoală acestea vor ieşi din nou la suprafaţă, în lipsa unui sprijin coordonat din partea autorităţilor. Terre des hommes atrage astfel atenţia asupra necesităţii ca toţi copiii, în special cei din zonele cele mai defavorizate, să fie sprijiniţi să continue educaţia.

Puteţi urmări prima parte a conferinţei din 10 decembrie pe pagina de Facebook a Fundaţiei Terre des hommes.

Despre Fundaţia Terre des hommes în România

Proiectul SHINE a fost implementat între anii 2017 -2020 de Fundaţia Terre des hommes România şi finanţat de către Fundaţia Botnar din Elveţia. Fundaţia Terre des hommes, cea mai importantă organizaţie elveţiană de protecţie a drepturilor copiilor. apără drepturile copiilor din România şi implementează în fiecare an cel puţin zece proiecte dedicate lor, cu 10.000 de beneficiari în medie. Ea contribuie de peste 25 de ani la îmbunătăţirea sistemului de protecţie a copilului din România, la reforma asistenţei sociale şi facilitează participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunităţi. Urmăriţi activitatea noastră şi pe site www.tdh.ro sau pe canalul nostru Youtube.