Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Siguranţa femeilor în spaţiul public şi în spaţiul privat

Ziua Internaţională a Combaterii Violenţei Împotriva Femeilor

Webinar al Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenţei Domestice

26 noiembrie 2020

Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) şi cu Asociaţia Femeilor din România - Împreună (AFRI) a organizat în data de 26 noiembrie 2020, webinarul cu tema " Siguranţa femeilor în spaţiul public şi în spaţiul privat", în contextul agravării fenomenului violenţei, generată de pandemia COVID-19.

Evenimentul s-a desfăşurat cu prilejul Zilei internaţionale pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi al demarării Campaniei anuale internaţionale a ONU, denumită şi campania celor 16 zile portocalii de activism pentru conştientizarea fenomenului violenţei. Instituţii şi organizaţii din toată lumea iniţiază acţiuni de conştientizare privind violenţa împotriva femeilor şi efectele ireversibile ale acesteia asupra familiei şi comunităţii. IRDO împreună cu partenerii săi s-a alăturat ca în fiecare an acestei Campanii care începe în data de 25 noiembrie, ( zi proclamată de Adunarea Generală a ONU prin rezoluţia 54/134 din 1999 drept Ziua internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor) şi se încheie în 10 decembrie, de Ziua internaţională a Drepturilor Omului.

În cadrul webinarului a fost subliniată implicarea Institutului în promovarea drepturilor femeilor şi în activităţi de conştientizare şi formare privind prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei la nivelul familiei şi societăţii. Din partea ANES, au fost prezentate măsurile legislative adoptate în domeniul hărţuirii morale la locul de muncă, în contextul campaniei comune ANES-IRDO desfăşurată în perioada 15 septembrie -15 octombrie 2020 sub sloganul Hărţuirea morală este ilegală! Pune stop relaţiilor de muncă disfuncţionale!

Doamna Liliana Pagu preşedinta Asociaţiei Femeilor din România-Împreună a subliniat celebrarea, în acest an a 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de Acţiune precizând că în momentul de faţă dezideratele lansate prin aceste documente nu au fost îndeplinite decât parţial de către statele lumii. De asemenea, a mai adăugat că Asociaţia promovează parteneriatele şi acţiunile comune pentru schimbarea mentalităţii cu privire la condiţia femeii în societate, susţinând prin activitatea sa obiectivul 5 al Agendei 2030 "obţinerea egalităţii de gen şi abilitarea tuturor femeilor şi fetelor".

Atât fenomenul hărţuirii stradale, cât şi cel al efectelor violenţei domestice asupra unor victime colaterale precum copiii au fost abordate de experţi din mass media (dr. Simona-Maria Chirciu), de la UNICEF (Corina Popa) sau din învăţământul liceal (prof Cristina Ştefan ). Leo van Doesburg, Director Afaceri Europene ECPM Bruxelles a prezentat relaţia dintre violenţa domestică şi traficul de fiinţe umane la nivel european.

Participanţii au analizat atât problemele cu care se confruntă cei care lucrează în domeniul combaterii violenţei, cât şi direcţiile de acţiune pentru viitor în vederea asigurării drepturilor fiecărei femei la o viaţă fără violenţă prin prisma legislaţiei existente şi a recomandărilor societăţii civile pentru îmbunătăţirea acesteia. În acest sens, au fost evidenţiate o serie de modificări legislative privind prevenirea şi combaterea violenţei şi a fost prezentat Ghidul metodologic care urmează să furnizeze entităţilor publice şi private informaţii, instrumente de lucru şi proceduri pentru implementarea Planurilor de acţiune privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.

Dezbaterea a avut ca scop analizarea implicaţiilor şi consecinţelor actelor de violenţă domestică, a modului în care acestea sunt percepute în familie şi în comunitate, precum şi evidenţierea unor bune practici de prevenire şi combatere a violenţei.

De asemenea, a fost prezentat studiul IRDO Drepturile femeilor. O viaţă fără violenţă este dreptul fiecărei femei - rezultat al analizelor şi recomandărilor grupului de lucru pentru drepturile femeilor, iniţiat de Institut încă din 2017.

S-a concluzionat că IRDO împreună cu partenerii săi va promova şi pe viitor recomandările societăţii civile în privinţa îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu, se va implica în campanii de combatere a violenţei domestice şi de promovare a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, va iniţia sesiuni de formare la nivel naţional în rândul tineretului cu privire la drepturile femeilor şi tinerelor, precum şi la egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, împreună cu partenerii săi din şcolile şi colegiile din ţară.

IRDO va promova exemplele de bune practici atât la nivel internaţional cât şi naţional, iar în acest context scopul webinarului a fost şi identificarea unor posibile noi nişe de colaborare interinstituţională comună.

Contact

Daniela Albu [email protected]
Beatrice Berna [email protected]

Institutul Român pentru Drepturile Omului

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.