COD GALBEN: 21-01-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 90 km/h in Județul Cluj; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 km/h. in Județul Suceava, Județul Neamţ; COD GALBEN: 21-01-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Covasna, Județul Harghita;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Salvaţi Copiii întăreşte programul de sprijin pentru copiii rămaşi singuri acasă: Harta pe judeţe

Organizaţia Salvaţi Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii rămaşi singuri acasă, în urma migraţiei economice a părinţilor, care are consecinţe agravate, deopotrivă psiho-emoţionale şi sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm. În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, arată statisticile oficiale , care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

În prima etapă a intervenţiei, peste 360 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe, Suceava, Iaşi, Vaslui, Mureş şi Hunedoara vor fi integraţi în programe complexe de sprijin psiho-socio-educaţional, cu sprijinul PEPCO România.

TABLOU DE ŢARĂ: SITUAŢIA PE JUDEŢE

Cel mai mare număr de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate este în judeţul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Judeţul Iaşi se situează pe a doua poziţie în ceea ce priveşte numărul copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii.

Totodată, Iaşi ocupă primul loc în topul judeţelor cu copii aflaţi în sistemul de protecţie specială.

"Pe fondul unei griji deficitare din partea bunicilor, fie din cauza neputinţei, fie a lipsei abilităţilor de parenting şi a diferenţei de opinii generată de diferenţa de vârstă, riscul de instituţionalizare al copiilor cu părinţii plecaţi este considerabil, aşa că şi din acest punct de vedere serviciile pentru copii cu părinţii plecaţi sunt extrem de importante, mai ales dacă ţinem cont şi de dificultăţile generate de pandemie." (specialist SPAS judeţul Iaşi).

În judeţul Vaslui, 3.243 copii sunt înregistraţi în evidenţele serviciilor publice de asistenţă socială ca având părinţi plecaţi la muncă în străinătate. După Iaşi, este judeţul cu cel mai mare număr de copii aflaţi în sistemul de protecţie specială şi deţine a treia cea mai mică rată de ocupare a populaţiei din judeţele din România.

În şcoala noastră avem o mulţime de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Ni se întâmplă deseori să avem în faţa noastră o clasă nu de elevi, ci de emoţii, copii foarte trişti, cărora le este dificil să se adune, să fie atenţi la ore. Copii care dincolo de nevoile materiale, au nevoi emoţionale cu sacul, de atenţie, de susţinere, de răbdare, de încurajare, de a ieşi din acest spaţiu, de a vedea mai mult. Dificultatea părinţilor de a găsi un loc de muncă este extrem de mare în zona noastră, de aceea aleg părinţii această cale, nu întotdeauna cea mai bună pentru copii." (director şcoală, judeţul Vaslui).

În judeţul Mureş, conform statisticilor oficiale, 1.197 de copii sunt afectaţi de migraţia economică a părinţilor.

"După ce a plecat mama ne-a fost foarte greu...mamaie îmi promitea că mama va veni, dar mama nu venea şi stăteam mult singură..... Îmi amintesc când ne-a trimis mama bani prima oara,mamaie mi-a luat o ciocolată mare şi adidasi noi. La şcoală nu-mi plăcea pentru că nu ştiam să-mi fac temele şi mamaie îmi spunea mereu că nu ştie să mă ajute. De când vin la Salvaţi Copiii, a început să fie altfel, nici mamaie parcă nu mai e aşa de supărată, când vede că mă descurc cu lecţiile mult mai bine şi câţi prieteni noi mi-am făcut. " (Ioana, 10 ani, Sighişoara)

Mai mult decât atât, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program Salvaţi Copiii România va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara.

Alţi 500 de copii din cele cinci judeţe vor beneficia de activităţile din proiect, participând la activităţi de educaţie non-formală şi consiliere individuală.

INTERVENŢIA DIN PETRILA

În Petrila, 72% din populaţie, inclusiv familiile cu copii, locuieşte în zone dezavantajate sau marginalizate. La nivelul întregului judeţ, odată cu închiderea minelor, plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinţii aflaţi în imposibilitatea de a obţine mijloacele de trai necesare.

Ultimele statistici indică un număr de 1.819 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, în tot judeţul Hunedoara.

"Atunci când s-au închis şcolile, ca măsură de limitare a pandemiei, copiii din medii socio-economice vulnerabile s-au aflat într-o situaţie gravă de excluziune: fără acces la şcoala online, ei au fost pur şi simplu marginalizaţi.

Pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, trauma a fost dublă: nu i-au avut alături pe părinţi şi atunci anxietatea lor a fost mult mai mare. Pe de o parte, s-au confruntat cu emoţiile cauzate de izolarea de colegi şi profesori. Pe de altă parte, au avut temeri pentru părinţii lor din străinătate.

Reintegrarea educaţională a acestor copii este imperativă şi ea trebuie făcută atent, cu ajutorul specialiştior în psihologie şi educaţie", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

"Migraţia economică este tot mai pronunţată în rândul părinţilor din ţara noastră, iar cei mai afectaţi de pe urma acestui fenomen sunt de regulă copiii rămaşi în urmă, deseori fără sprijinul necesar. Anul acesta dificultăţile întâmpinate de cei mici s-au intensificat, din păcate, odată cu izbucnirea pandemiei.

Din dorinţa de a oferi tuturor copiilor şanse egale la educaţie, la un viitor luminos şi optimist, am continuat să ne implicăm în comunităţile cele mai afectate, alături de partenerii noştri de la Salvaţi Copiii. Izbucnirea pandemiei a însemnat revizuirea şi adaptarea rapidă a strategiei la cele mai stringente nevoi, astfel încât copiii din mediile defavorizate să nu fie complet izolaţi şi să poată ţine pasul cu şcoala online.", a adăugat Bogdan Grigoriu, Director Operaţional PEPCO România.

În decursul acestui an, Salvaţi Copiii a intervenit activ pentru ca 660 de copii, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii vulnerabile socio-economic să facă faţă vulnerabilizărilor suplimentare, cu sprijinul PEPCO România. Astfel, aceştia au fost incluşi în clasele de educaţie remedială, pentru a putea recupera decalajul cauzat de lipsa accesului la şcoala online, au fost consiliaţi psihologic, atât ei, cât şi familiile lor şi au beneficiat de suport material de urgenţă, cu sprijinul echipelor mobile locale.

Servicii destinate protecţiei copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate
Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii.
Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.

Peste 9.500 de copii şi 6.600 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinţi, au beneficiat până acum de servicii de intervenţie directă.

Peste 124.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.

*** Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societatea şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

*** Despre PEPCO România

PEPCO este un lanţ european de retail care oferă clienţilor săi acces uşor şi rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-şi îmbrăca familia şi pentru a-şi îngriji sau decora casele, la preţuri mici. PEPCO operează 2000 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia şi de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienţi, extinzându-şi ulterior operaţiunile în Europa Centrală şi de Est.

În domeniul responsabilităţii sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activităţi care vizează îmbunătăţirea calităţii timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare ţară în care PEPCO este prezent. În toate aceste ţări cooperăm cu organizaţii neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunităţile defavorizate. Aceste organizaţii se concentrează pe dezvoltarea personală şi emoţională a copiilor, pe consolidarea abilităţilor şi competenţelor acestora şi pe sprijinirea accesului la educaţie. De asemenea, întreprind activităţi care vizează creşterea interesului lor pentru artă, cultură şi sport.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.