Ambasada Olandei sprijină proiectul "Grădinile Senatului - Memorial Uranus"

Tulipa Uranus - o varietate nouă de lalea a fost creată special pentru acest proiect şi va fi plantată în cadrul unui eveniment transmis live pe 12 noiembrie, la ora 12.15

Ambasada Olandei în România este onorată să sprijine proiectul de amenajare peisagistică "Grădinile Senatului - Memorial Uranus", proiect iniţiat şi implementat de Senatul României, un omagiu adus unei întregi comunităţi urbane care continuă să aparţină Bucureştiului. Povestea vechilor străzi, case şi biserici aparţinând cartierului Uranus va fi recreată sub forma Grădinilor, care oferă o reprezentare vizuală a trăsăturilor locative de altădată.

Proiectul presupune reproducerea într-un plan tridimensional, folosind o diversitate amplă de specii de plante şi arbori, a 12 străzi importante care se aflau pe dealul Uranus, pe partea cu Strada 13 Septembrie, dar şi a unora dintre clădirile demolate în procesul de ridicare a Casei Poporului, actualmente Palatul Parlamentului.

Peste 1000 de arbori, 7500 de arbuşti, jumătate de milion de bulbi şi circa 30000 de metri pătraţi de plante perene, trandafiri şi gazon vor contribui, alături de sistemul de iluminare şi mobilierul cu design special, la reprezentarea vizuală a amprentelor locative ale clădirilor de odinioară, refăcând legătura cu trecutul.

Proiectul este realizat de Senatul României, pe baza unui concept elaborat de peisagistul român Bogdan Mihail Nicolae şi implementat de firma Garden Center Grup. Întregul demers este susţinut de Ambasada Olandei prin iniţiativa Urban Landscapes România.

Urban Landscapes România este un proiect de colaborare public-privată pentru activarea spaţiului verde urban prin promovarea unor soluţii creative şi durabile şi a unor specii de plante care răspund nevoilor de adaptare la schimbările climatice şi noilor provocări pentru infrastructura verde în această perioadă şi pe termen lung.

Iniţiativa este activă începând cu anul 2019 şi se derulează în parteneriat cu instituţii de învăţământ şi cercetare, autorităţi publice şi mediul de afaceri din România*.

Iniţiativa contribuie în mod direct cu expertiză, includerea unor varietăţi speciale pentru toate categoriile de material de plantare prevăzute în proiect şi chiar cu o nouă varietate de lalea ce va purta numele Tulipa Uranus special creată pentru acest proiect. Prin forma sa spectaculoasă şi culoarea roşu-sângeriu, Laleaua Uranus omagiază trecutul şi sacrificiul făcut de comunitatea vechiului cartier Uranus, în acelaşi timp celebrând iubirea faţă de natură şi frumos, contribuind la perceperea grădinii ca spaţiu de mediere şi reconciliere.

"Companiile olandeze cu expertiză în derularea unor proiecte horticole de asemenea anvergură, alături de prestigiosul peisagist olandez Victor Dijkshoorn, de la VIC Landscapes, au lucrat îndeaproape cu echipa proiectului Memorial Uranus şi au împărtăşit din vasta lor experienţă pentru a identifica soluţii sustenabile şi de impact pentru finalitatea acestui încântător proiect urbanistic, de care generaţii de bucureşteni se vor putea bucura începând cu primăvara viitoare." - Excelenţa Sa Dl. Ambasador Roelof van Ees.

Joi, 12 noiembrie 2020, la ora 12.15 va avea loc o ceremonie oficială de plantare a lalelei Uranus. Evenimentul va fi organizat de Senatul României împreună cu Ambasada Olandei în România, cu o prezenţă fizică redusă, dar va fi transmis online pe canalul de Youtube al Senatului şi pe paginile de Facebook ale Ambasadei şi partenerilor săi**.

Mai multe clădiri şi străzi ale fostului cartier Uranus au fost demolate în anii '80 pentru a face loc construcţiei Casei Poporului - actualul Palat al Parlamentului din Bucureşti. În încercarea de a reconstitui vechiul cartier, proiectanţii au imaginat un întreg labirint de garduri vii înalte de doi metri ce vor reprezenta 12 dintre străzile existente pe acest teren, urmând ca amprenta caselor să fie reprodusă cu ajutorul florilor. Proiectul Grădinile Senatului - Memorial Uranus va include şi un pavilion de concerte construit pe locul unei foste fabrici de instrumente muzicale.

*Mai multe informaţii despre Urban Landscapes Romania: www.urbanlandscapesromania.com

**Evenimentul din data de 12 noiembrie va putea fi urmărit live pe paginile: