Conducătorul de facto al Guvernului României, dl Klaus Werner Iohannis, ne-a informat cu seninătatea specifică că de luni se închid şcolile, masca devine obligatorie pe teritoriul întregii ţări, că circulaţia va fi restricţionată pe timpul nopţii, că pieţele şi târgurile vor fi închise şi că petrecerile publice şi private vor fi interzise. Dar cu toate astea, alegerile se vor ţine pe 6 decembrie.

Nu contează că numărul persoanelor infectate creşte de la zi la zi, că mor tot mai mulţi români, nu contează că Orban şi echipa sa a dat greş în gestionarea pandemiei. Contează numai alegerile care trebuie să fie făcute cât mai repede ca PNL-ul să nu cadă cu totul în sondaje. Numai că eşecul acestei guvernări este atât de evident încât oricât s-ar încerca cosmetizarea dezastrului naţional în care ne-au băgat pnl-iştii, nu se mai poate face nimic pentru a le ascunde incompetenţa.

Aceştia, în loc să asigure necesarul şi să crească capacitatea de răspuns a sistemului sanitar, au folosit pandemia pentru a fura, pentru a umfla buzunarele clientelei politice.

După scandalul Unifarm, după achiziţia la preţuri umflate de zeci şi sute de ori de măşti şi echipamente, după mita şi contractele aranjate, s-a ajuns la situaţia revoltătoare în care guvernul corupt al PNL a tranzacţionat spitale întregi în valoare de milioane de euro. Astfel, Unifarm a achiziţionat la Bacău tocmai în luna mai un spital modular de 3 milioane de euro, care este nefuncţional şi astăzi, deşi situaţia epidemiologică este catastrofală şi în fiecare zi se înregistrează noi recorduri negative. De fapt, această achiziţie face obiectul unui nou dosar penal deschis de DNA.

La nivelul întregii ţări putem constanta că nu mai sunt paturi la ATI deşi era previzibilă evoluţia nefastă a contaminării şi guvernul ar fi trebui să se pregătească şi să extindă din timp capacităţile de terapie intensivă. De asemenea, în multe locuri din ţară nu se mai găseşte Redemsivir.

O altă anomalie este legată de sistemul de testate gratuit care nu e doar absurd, dar este şi foarte restrictiv pentru că nu permite testarea tuturor contacţilor direcţi şi indirecţi ai unei persoane contaminate şi confirmate. Costul ridicat al testului - 400-500 de lei - îi face pe mulţi oameni să renunţe la testare şi, cel mult, să se izoleze, dacă au simptome.

Guvernul PNL fuge de decizii unitare, asumate, categorice, aşa cum se întâmplă în multe ţări europene fiind interesat cu prioritate de alegeri, nu de sănătatea oamenilor;

E din rău în mai rău si aceasta este o realitate verificabilă în fiecare zi. Practic, cu cât acest guvern rămâne mai mult la cârma ţării cu atât mai mare va fi dezastrul şi vor muri mai mulţi oameni.

Senator, Ioan Stan