COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

UDMR cere echitate în repartiţia fondurilor pentru dezvoltare regională

29 octombrie 2020

"Toţi cetăţenii au dreptul de a trăi într-un oraş care se dezvoltă. UDMR propune repartiţia fondurilor din cadrul Programului Operaţional Regional în mod echitabil, şi nu supunerea acestor decizii lobby-ului politic" - a declarat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce Guvernul, într-o Ordonanţă de Urgenţă emisă în această lună, a modificat metodologia fondurilor destinate pentru dezvoltarea reşedinţelor de judeţ şi a municipiilor.

Senatorul UDMR a amintit: conform reglementărilor anterioare, confirmate de Guvern printr-o Ordonanţă emisă în luna septembrie, o parte a acestor fonduri urma să fie repartizată egal între municipiile reşedinţă de judeţ dintr-o regiune de dezvoltare. Astfel, de exemplu, în regiunea Nord-Vest, Oradea, Cluj, Zalău, Satu-Mare, Baia-Mare şi Bistriţa ar fi primit o sumă egală, urmând ca restul fondurilor să fie alocate proporţional cu numărul locuitorilor. Aceeaşi reglementare a fost valabilă şi în cazul municipiilor, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

Guvernul liberal, după alegerile locale din acest an, a ales să modifice această reglementare. Noua regulă prevede ca aceste fonduri să nu fie repartizate normativ şi echitabil, proporţional cu numărul de locuitori, ci conform deciziei politice a Consiliului pentru dezvoltare regională. "Această măsură a Guvernului duce la centralizare, şi la politizarea deciziilor luate de acest consiliu, din care fac parte preşedinţii Consiliilor Judeţene, şi câte un reprezentant al administraţiei locale la nivel de municipii, oraşe şi comune" - a spus Cseke Attila, adăugând că repartizarea echitabilă a fondurilor, conform noii decizii a executivului, ar fi posibilă doar în cazul în care acest Consiliu nu ajunge la o înţelegere.

Senatorul UDMR a explicat: reglementarea anterioară a funcţionat bine în exerciţiul financiar precedent, şi a asigurat o posibilitate de dezvoltare pentru fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. "Noua măsură nu favorizează descentralizarea, prin urmare UDMR propune revenirea la vechiul mecanism de repartiţie a fondurilor" - a conchis Cseke Attila.