COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel ministerial

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 29 octombrie, la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel ministerial, în format videoconferinţă.

Având tema "Drumul spre relansare: puternic, rezilient, verde şi inclusiv/The Path to Recovery: Strong, Resilient, Green and Inclusive", Ministeriala OCDE din acest an s-a axat pe dezbaterea celor mai eficiente soluţii pentru depăşirea crizei globale generate de pandemie, în special în plan economic, social şi de mediu. Agenda reuniunii, care s-a desfăşurat în intervalul 28-29 octombrie 2020, a fost structurată pe trei sesiuni principale, ministrul român al afacerilor externe participând la sesiunea a treia, "Ieşirea din criză: politici naţionale şi cooperarea internaţională pentru o relansare puternică, verde, rezilientă şi inclusivă/The Way out of the Crisis: National Policies And International Co-Operation For a Strong, Resilient, Green And Inclusive Recovery".

În debutul intervenţiei sale, ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul francez, în contextul atacurilor de astăzi. Ministrul afacerilor externe a exprimat revolta faţă de atacurile care au lovit Franţa, partenerul strategic al României, condamnând cu fermitate aceste acte inumane comise împotriva unor oameni nevinovaţi.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România este un partener de încredere al OCDE şi a pledat, din perspectiva de stat candidat la aderare, pentru luarea unei decizii de începere a negocierilor de aderare cu ţara noastră.

Referitor la subiectul central al reuniunii, şeful diplomaţiei române a prezentat eforturile României de redresare în contextul crizei provocate de pandemie, cu accent pe relevanţa programelor naţionale în context internaţional, în spiritul cooperării multilaterale. Demnitarul român a trecut în revistă măsurile adoptate de Guvernul României pentru relansarea economică pe principii sustenabile, în cadrul noului program guvernamental în domeniu. A reliefat convergenţa dintre politicile de redresare economică naţionale şi cele europene şi internaţionale, cum este programul Next Generation EU, sau iniţiativele Team Europe şi Coronavirus Global Response, la care România participă.

Totodată, ministrul afacerilor a externe a evidenţiat intensificarea participării active a României în formatele regionale şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare (ODA), ca premisă pentru o revenire economică sustenabilă. În context, a menţionat că România şi-a reconfigurat programele naţionale ODA în concordanţă cu ţintele asumate în diverse formate multilaterale (UE, ONU), atât sub aspectul contribuţiei financiare, cât şi sub aspect tematic, adaptând proiectele la necesităţile crizei actuale. Astfel, România şi-a mărit bugetul de asistenţă pentru dezvoltare cu 150% în acest an şi a redirecţionat peste 75% din bugetul 2020 pentru cooperarea internaţională pentru dezvoltare către acţiuni ca răspuns la pandemia de COVID-19, în special în sectoarele sănătăţii şi socio-economice, în state din Vecinătatea Estică, Balcanii de Vest şi Africa. De asemenea, a evidenţiat că România a fost prima ţară din Europa care a acceptat invitaţia OCDE de a participa la implementarea unui proiect-pilot în cadrul platformei "Hub global pentru guvernare pentru obiectivele de dezvoltare durabilă/ Global Hub on Governance for the Sustainable Development Goals ".

În încheiere, şeful diplomaţiei române a subliniat că România este un partener pe care Organizaţia se poate baza, toate proiectele dezvoltate de ţara noastră fiind în concordanţă cu conceptul OCDE de "a reconstrui mai bine".

Participarea ministrului afacerilor externe la Ministeriala OCDE din acest an a avut loc în contextul obiectivului strategic al României de aderare la OCDE, angajamentul politic ferm în favoarea candidaturii fiind reiterat şi de prim-ministrul Ludovic Orban în discursul susţinut la 27 octombrie 2020 în faţa Consiliului OCDE, cu prilejul vizitei desfăşurate de premierul român la Paris.

Informaţii suplimentare:

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reuneşte 37 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu scopul de a elabora şi promova cele mai bune practici şi politici în vederea dezvoltării sustenabile a statelor membre şi partenere, precum şi a economiei globale în ansamblu. Prin intermediul standardelor înalte pe care le promovează, OCDE este în prezent o organizaţie de prestigiu pe scena internaţională, studiile şi recomandările OCDE constituind repere de necontestat în materie.

Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă. Eforturile României de a îndeplini criteriile tehnice necesare aderării şi de a participa la activitatea structurilor OCDE sunt larg recunoscute, România fiind considerată unul dintre cei mai buni candidaţi, cu şanse reale de a primi invitaţia de aderare, atunci când vor exista condiţiile pentru o decizie a Consiliului OCDE în favoarea extinderii.

Statutul de membru al OCDE va oferi României, atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la elaborarea standardelor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) la nivel ministerial este principalul for de decizie al organizaţiei, reuniunea din acest an având o relevanţă aparte, în condiţiile în care în 2021 va fi ales un nou Secretar-General al OCDE şi va intra în vigoare o nouă strategie privind viitorul organizaţiei.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.