COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

PREFECTURA COVASNA

În vederea conştientizării tuturor cetăţenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de prevenire a noului coronavirus, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Covasna au continuat misiunile şi acţiunile structurilor teritoriale ale M.A.I., în contextul impus de starea de alertă.

Astfel, echipaje mixte alcătuite din angajaţi ai I.P.J. Covasna, I.J.J. Covasna, Grupării Mobile de Jandarmi Braşov, I.S.U.J. Covasna şi poliţişti locali au executat în ultimele 24 de ore, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, în sistem integrat, 16 misiuni. La aceste activităţi au participat şi specialişti din cadrul DSVSA Covasna.

Cele 186 de efective angrenate, având în vedere Hotărârea C.J.S.U. Covasna nr. 47 din 15.10.2020 şi anexa acesteia (ambele documente pot fi vizualizate în integralitate pe site-ul Instituţiei Prefectului - Judeţul Covasna accesând link-ul https://cv.prefectura.mai.gov.ro/secţiuneaActivităţi/Situaţii de urgenţă), au verificat modul în care sunt respectate de către persoane măsurile de izolare/carantinare în unităţi spitaliceşti, la domiciliu sau în locaţia declarată, modul în care societăţile comerciale, persoanele fizice autorizate respectă interdicţiile impuse prin legislaţia în vigoare, precum şi modul în care sunt respectate normele de igienă, de protecţie individuală şi distanţa fizică de protecţie sanitară. În acest scop, printre alte mijloace, au fost utilizate şi 76 de mijloace de mobilitate.

Ca urmare a acestor activităţi, au fost legitimate/verificate 915 persoane cu privire la respectarea măsurilor şi interdicţiilor impuse. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicţiilor impuse pe timpul stării de alertă un nr. de 31 de SC/PFA. În ceea ce priveşte mijloacele de transport persoane, au fost verificate un număr de 85 de autovehicule, la care se adaugă alte 20 de mijloace de transport public în comun. Au fost verificate 48 de locaţii/obiective de interes, cu privire la respectarea măsurilor stabilite în perioada stării de alertă (restaurante, terase, fastfood-uri, alte medii de interes).

Chiar dacă obiectivul acestor activităţi a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, cu ocazia activităţilor precizate mai sus, au fost identificate 27 de persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individuală, în concret, nu au purtat masca de protecţie. În conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, organele de control au aplicat celor 27 de persoane, sancţiuni contravenţionale constând în amenzi ce au însumat 5000 de lei şi avertismente.

Din punct de vedere epidemiologic, astăzi 29 octombrie 2020, la nivelul jud. Covasna situaţia este următoarea:

* potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 2103 persoane. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 57 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus;

* dintre persoanele confirmate, potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică Covasna din data de 29 octombrie 2020, un număr de 1492 de persoane au fost vindecate, iar alte 60 de persoane au decedat;

* de la ultimul comunicat, pentru că au respectat recomandările medicilor şi specialiştilor, 39 de persoane au fost vindecate;

* în conformitate cu prevederile Legii nr.136 din 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, în prezent sunt în izolare instituţionalizată în unităţi spitaliceşti, un număr de 106 de persoane;

* în vederea prevenirii răspândirii COVID-19, autorităţile au dispus ca alte 811 persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, să stea în carantină la domiciliu ori la locaţia declarată, aflându-se sub supraveghere medicală;

* numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru judeţul Covasna este de 23522 de teste ( în ultimele 24 de ore au fost efectuate 218 teste);
potrivit datelor transmise de DSP Covasna, la nivelul jud. Covasna incidenţa cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile este de 2,43/1000 de locuitori;

* precizăm că la această dată, pentru un număr de 16 localităţi ale judeţului, incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile (fără focare), a depăşit 3/1000 de locuitori. Aceste localităţi sunt Sf. Gheorghe, Angheluş, Baraolt, Belani, Bita, Brateş, Chilieni, Dobârlău, Mereni, Micloşoara, Pachia, Pădureni, Poian, Sâncraiu, Valea Dobârlăului şi Valea Zălanului;

* de asemenea, la această dată, un nr. de 27 de localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile (fără focare), între 1,5 - 3/1000 locuitori, 30 de localităţi au incidenţa cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori iar 49 de localităţi nu au niciun caz pozitiv.

Menţionăm că datele prezentate sunt în dinamică şi se pot schimba de la o oră la alta.

Instituţia Prefectului - Judeţul Covasna face un apel către locuitorii judeţului să respecte recomandările specialiştilor privind normele de igienă şi distanţare socială, precum şi măsurile stabilite pe timpul stării de alertă. Este important ca fiecare dintre noi să avem o conduită responsabilă, să conştientizăm că acţiunile noastre îi pot afecta pe ceilalţi şi să respectăm deciziile autorităţilor pentru limitarea şi răspândirea infecţiilor cu noul coronavirus.

Mulţumim tuturor celor care manifestă un comportament responsabil!

Cancelaria Prefectului
29.10.2020