COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

BULETIN INFORMATIV

Jandarmii gălăţeni vor lucra cu carabinierii moldoveni într-un proiect finanţat de Uniunea Europeană

Timp de 18 luni, Inspectoratul General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi, România, vor implementa un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are ca scop conlucrarea în gestionarea eficientă a situaţiilor în care se tulbură grav ordinea publică în punctele de trecere a frontierei de stat, în contextul mutării ariei de migraţie ilegală către vestul Europei, prin zona de sud-est a României şi Uniunii Europene.

Joi, 29 octombrie, în Sala de şedinţe a Consiliului Raional Cahul şi în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Galaţi a avut loc, în sistem videoconferinţă, şedinţa de deschidere a proiectului "Increasing the professional capacities of staff involved in crowd and riot control operations in a cross-border context", finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, un proiect la care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi are calitatea de partener al Inspectoratului General de Carabinieri, liderul de proiect.

La deschiderea proiectului au participat oficiali ai celor două structuri de aplicare a legii, de tip jandarmerie, echipa de implementare a proiectului, Consulul General al Ambasadei României în Cahul, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din judeţul Galaţi şi districtul Cahul, cât şi reprezentanţi ai structurilor de poliţie, imigrări şi poliţie de frontieră din cele două state vecine.

În deschidere, domnul colonel Ştefan Pavlov, comandantul general al Inspectoratului General de Carabinieri din Republica Moldova a ţinut să mulţumească jandarmilor gălăţeni pentru ideea de proiect şi pentru faptul că aceasta s-a concretizat într-un succes, la momentul evaluării tuturor proiectelor depuse. Totodată, comandantul general al carabinierilor şi-a reiterat sprijinul total pentru implementarea proiectului şi a urat celor două echipe mult succes. Cu referire la proiectul pe care îl vom derula, acesta a declarat: "Criza migranţilor din ultimii ani a creat noi preocupări puternice pentru Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană. În situaţia de a opri fluxul de migranţi la frontiera externă de sud a Uniunii Europene, Moldova poate deveni o posibilă rută alternativă. Cu toate progresele înregistrate în domeniul securităţii frontierelor, plus monitorizarea constantă a situaţiei, evoluţia conflictelor internaţionale nu exclude fluxul de refugiaţi prin Republica Moldova în România, în special spre judeţul Galaţi. În contextul actual, în care ordinea publică şi securitatea reprezintă un impact deosebit asupra nevoilor de securitate ale cetăţenilor, este necesar ca ambii parteneri să fie bine pregătiţi şi dotaţi pentru a putea gestiona corect crizele din domeniul ordinii publice, la nivel transfrontalier, inclusiv prin dezvoltarea Companiei Cahul a Direcţiei regionale Sud a Inspectoratului General de Carabinieri."

La rândul său, domnul colonel Florin Simionel, inspectorul şef al Jandarmeriei Galaţi a evidenţiat necesitatea proiectului, precizând: "Sunt deosebit de onorat să mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră, la începutul unui drum pe care îl vom parcurge împreună, jandarmi şi carabinieri, un drum ce va marca nu numai un schimb de experienţă între cele două forţe de ordine publică, dar şi o relaţie de prietenie bazată pe respect reciproc şi pe profesionalismul structurilor noastre. Colaborarea dintre instituţiile noastre este necesară, în special pentru a avea personal bine instruit şi dotat care să îşi desfăşoare misiunile la graniţa dintre cele două state, iar procedura dezvoltată ca urmare a proiectului va fi mecanismul pentru punerea în aplicare a tuturor regulilor legate de acţiuni comune în operaţiuni de gestionare a mulţimii, atunci când se tulbură grav ordinea publică la nivel transfrontalier. Proiectul va contribui indirect la Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, întrucât are ca scop consolidarea capacităţilor agenţiilor de aplicare a legii de a lucra împreună pentru a promova securitatea şi a combate criminalitatea organizată."

Informaţii de background

Lider de proiect: Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova

Partener: Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi

Valoarea totală a proiectului: 330.000 euro din care 90% contribuţia Uniunii Europene şi 10% cofinanţare.

Durata: 18 luni (28 iulie 2020 - 28 ianuarie 2022)

Scopul: Îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi de intervenţie a personalului implicat în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, precum şi în prevenirea şi intervenţia în cadrul acţiunilor antiteroriste.

Obiectivul 1: Îmbunătăţirea nivelului de pregătire a personalului structurilor partenere prin exerciţii comune şi transferul de bune practici;

Obiectivul 2: Creşterea capacităţilor operaţionale a structurilor de ordine publică ale partenerilor, pentru a preveni ameninţările cu impact transfrontalier;

Obiectivul 3: Creşterea siguranţei şi eficienţei misiunilor de gestionare a mulţimilor.
Descrierea activităţilor şi rezultatelor

- Desfăşurarea workshop-ului "Creşterea capacităţilor profesionale ale personalului implicat în asigurarea şi restabilirea ordinii publice în context transfrontalier".

- Organizarea şi desfăşurarea unui exerciţiu comun ce va avea loc în judeţul Galaţi şi care are scopul de a oferi personalului celor doi parteneri posibilitatea de a-şi armoniza tehnicile şi tacticile de intervenţie în legătură cu gestionarea acţiunilor comune în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, în context transfrontalier. Această activitate va include dotarea participanţilor cu echipamente speciale de intervenţie şi transport.

- Elaborarea unei procedurii de intervenţie comună ce va include instituirea unui mecanism de intervenţie comună a ambilor parteneri, astfel încât rezultatul operaţiunilor să fie eficient şi riscurile să fie reduse la minimum.

- Organizarea unei campanii de informare în zonele de frontieră cu privire la obiectivele proiectului şi la noile provocări transfrontaliere care pot afecta siguranţa cetăţenilor. Sesiunea de informare va consta din 4 evenimente, astfel: 2 în raionul Cahul şi 2 în judeţul Galaţi.

Rezultate aşteptate

-230 participanţi implicaţi în activităţi comune de consolidare a capacităţilor profesionale;

-150 persoane instruite pentru a interveni eficient în operaţiile de combatere a tulburărilor grave a ordinii publice, în context transfrontalier;

- 210 persoane echipate cu diferite mijloace tehnice moderne şi echipamente pentru intervenţie;

-1 exerciţiu comun desfăşurat;

-1 procedură comună de intervenţie, dezvoltată.

Persoane de contact: Locotenent-colonel Alexandru BEJAN

Şeful serviciului informare şi comunicare cu mass-media a I.G.C.

Locotenent Cătălin Mircea BĂDIN

Purtător de cuvânt I.J.J. Galaţi