COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

INFORMAŢIE DE PRESĂ

InnovaSPA: Proiectul european care valorizează staţiunile balneare din Regiunea Centru

Pe parcursul a două zile - 28 şi 29 octombrie 2020 - Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a organizat o întâlnire online - în care a realizat o vizită virtuală în zonele cu resurse balneare din Regiunea Centru - prin proiectul InnovaSPA - "Innovative health solutions for thermal spa regions".

La eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentând staţiunile turistice de profil balneoclimatic din Regiunea Centru, precum şi invitaţi străini, din regiunile partenere. Evenimentul online a fost conceput ca o călătorie în cele mai importante staţiuni cu resurse minerale, pe un traseu de peste 430 km, pentru a descoperi destinaţii deosebite, cum sunt: staţiunile Sovata, Borsec, Covasna, Balvanyos/Turia, Praid, Ocna Sibiului şi Bazna.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru implementează, la nivelul Regiunii Centru, proiectul InnovaSPA care, în traducere înseamnă "Soluţii medicale inovatoare pentru regiunile cu staţiuni balneare", proiect finanţat în cadrul programului de cooperare interregională al Comisiei Europene - Interreg Europe. Acest proiect este coordonat de Asociaţia Thermauvergne din Franţa şi este implementat de un consorţiu format din opt organizaţii partenere provenind din opt ţări europene. La nivelul Regiunii Centru, partenerul responsabil pentru implementarea proiectului InnovaSPA este ADR Centru.

La eveniment au fost invitate toate organizaţiile profesionale din domeniul balneologiei şi al turismului balnear în regiune. Pentru început, partenerilor străini le-au fost prezentate investiţiile şi proiectele de dezvoltare de la nivel naţional, de către Asociaţia Română de Balneologie (dr. Constantin Munteanu, Preşedintele ARB), de Organizaţia Patronală a Turismului balnear Românesc (d-na Iuliana Tasie, Vicepreşedinte OPTBR), de Clusterul Balneoturistic Transylvania (d-na Eniko Matyus, manager) şi de către compania Wega Invest, care îmbuteliază apa de Vâlcele-Covasna (dl Silviu Manole).

În a doua parte a întâlnirii au avut cuvântul reprezentanţii autorităţilor publice locale din staţiunile balneoclimatice, care au prezentat specificul, provocările şi planurile de dezvoltare ale acestor staţiuni. În timpul întâlnii a fost lansat şi filmul documentar-artistic la nivel regional - Povestea izvoarelor din Transilvania - realizat de ADR Centru, în cadrul proiectului InnovaSPA.

"Prin acest eveniment online ne-am propus să aducem în atenţia organizaţiilor partenere şi invitaţilor acestora, informaţii cu privire la resursele balneare din staţiunile Regiunii Centru, nivelul valorificării acestora, bunele practici şi politicile care sprijină dezvoltarea şi inovarea în domeniul balnear. Printre invitaţii străini care au participat la eveniment au fost reprezentanţii unor staţiuni cu tradiţie în domeniul balnear sau termal, precum cei din staţiunile Vichy şi Royat-Chamalieres din Franţa, Debrecen din Ungaria, Birstonas şi Druskininka din Lituania, precum şi din Regiunea Nord a Portugaliei. Am prezentat contextul regional privind dezvoltarea balneologiei şi a turismului balnear în Regiunea Centru, iar vizita de studiu a devenit virtuală, prin scurte filmuleţe şi intervenţii online, în direct, din staţiunile Sovata, Praid, Borsec, Băile Tuşnad, Covasna, Bazna şi Ocna Sibiului", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Lucrările din cadrul evenimentului online pot fi revăzute de cei interesaţi accesând pagina Facebook coordonată de ADR Centru -

Informaţii de backgroud

Cei opt parteneri din proiectul InnovaSPA sunt: Asociatia Thermauvergne (Franta); Universitatea din Debrecen (Ungaria); Universitatea din Letonia (Letonia); Agenţia de Dezvoltare Regională Warmia Mazury (Polonia); Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru (România); Centrul de Inovare din Lituania (Lituania); Facultatea de Medicină a Universităţii din Porto (Portugalia); Agenţia de Dezvoltare a Regiunii Savinjska (Slovenia). Obiectivul general al acestei iniţiative îl reprezintă îmbunătăţirea politicilor de dezvoltare de la nivel regional şi naţional care sprijină transferul de tehnologie şi cunoaştere în vederea accelerării lansării pe piaţă a noi produse şi soluţii inovatoare destinate staţiunilor balneare.

Pe parcursul celor aproape 5 ani de implementare a iniţiativei InnovaSPA, partenerii proiectului vor identifica, împărtăşi şi transfera cele mai bune practici şi modele de îmbunătăţire a politicilor dedicate susţinerii transferului de soluţii inovative în sectorul balnear şi al prevenţiei în sănătate. În acest sens, partenerii proiectului vor forma grupuri de lucru la nivel regional alături de care vor crea şi implementa planuri de acţiune pentru îmbunătăţirea instrumentelor de finanţare disponibile la nivelul regiunilor participante, care vor include acţiuni specifice privind implementarea de soluţii inovatoare în domeniul balnear şi al prevenţiei în sănătate.

Instrumentul politic pe care ADR Centru îşi propune să îl modifice şi îmbunătăţească prin implementarea acestui proiect este Axa Prioritară 1 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 - Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de Investiţii 1.1: Consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi a inovării, în special prin crearea mediului adecvat dezvoltării prin inovare a IMM-urilor din sectorul balnear şi medical.

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 54 de luni, în perioada Iunie 2018 - Noiembrie 2022, iar bugetul total este de 1.346.163,00 euro, din care contribuţia FEDR de 1.130.255,05 euro. Pentru implementarea proiectului, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru are disponibil un buget de 147.946,00 euro, din care 85% reprezintă cofinanţare FEDR, 13% reprezintă cofinanţarea naţională iar 2% este cofinanţarea proprie ADR Centru.

@ ADR Centru - Alba Iulia - 29.10.2020