COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:30 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 18 Intre 18:00 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 17 Intre 17:30 si 20:00 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Giurgiu, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:20 si 20:00 se va semnala Ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m in Județul Olt; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala local - ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m in Județul Brăila, Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Buzău, Județul Prahova, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa, Județul Teleorman; COD GALBEN: 28-11-2020 ora 16 Intre 16:00 si 20:00 se va semnala ceață care va determina scăderea vizibilității, local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Constanta, Județul Tulcea;

Produsele agro-alimentare europene se vor bucura de protecţie împotriva contrafacerii pe piaţa chineză

Raportul şi rezoluţia deputatului european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) cu privire la Acordul UE-China pentru protejarea produselor cu Indicaţii Geografice (IG) au primit, marţi, undă verde din partea Comisiei pentru comerţ internaţional (INTA) a Parlamentului European (PE), urmând să ajungă în plenul legislativului în mini-plenara din 11-13 noiembrie a.c.

Iuliu Winkler, vicepreşedinte al INTA şi raportor al PE în dosarul Acordului UE-China pentru protejarea produselor cu Indicaţii Geografice, a explicat că, după intrarea în vigoare a tratatului, într-o primă fază, o sută de produse agro-alimentare şi băuturi europene, printre care şi vinul de Cotnari, alături de brânza Feta, şampania franţuzească şi brânza Gorgonzola, se vor bucura de protecţie împotriva contrafacerii pe piaţa chineză.

"Produsele agro-alimentare şi băuturile care intră în Sistemul UE de Protecţie a Indicaţiilor Geografice sunt brand-uri recunoscute în Europa şi pe plan global pentru calitatea lor deosebită obţinută prin munca a generaţii întregi de producători şi ale căror metode de fabricaţie sunt în strânsă legătură cu tradiţia locală. Sistemul de Protecţie a Indicaţiilor Geografice este specific UE şi, fără să exagerăm, putem spune că produsele agro-alimentare şi băuturile incluse în acest sistem sunt parte a modului de viaţă european. (...) Acordul dintre UE şi China, care tocmai a trecut de votul INTA, are o triplă importanţă. În primul rând, produsele europene care fac obiectul tratatului vor fi protejate de contrafaceri pe piaţa chineză. Apoi, acest acord are o importanţă economică ridicată având în vedere că numai în 2019 exporturile UE de produse agro-alimentare au atins aproape 15 miliarde de euro, China devenind a treia destinaţie globală pentru acestea. În al treilea rând, acest acord are o importanţă politică deosebită, fiind primul tratat comercial semnat între UE şi China. Acesta ar putea să contribuie la refacerea încrederii între cei doi parteneri în condiţiile războiului comercial global la care asistăm de ceva vreme", a afirmat vicepreşedintele INTA.

Raportorul a precizat că, în decursul următorilor patru ani de la intrarea în vigoare a acordului, prevederile acestuia vor fi extinse pentru încă 175 de produse europene şi tot atâtea chinezeşti. "Între cele 175 de produse agro-alimentare şi băuturi se vor afla şi 9 din România, pe lângă vinul de Cotnari care este înscris deja în prima etapă. Este vorba despre vinurile Dealu Mare, Murfatlar, Recaş, Târnave, de Ţuica Zetea de Medieşu Aurit, de pălincă, de vinarsul de Murfatlar şi de cel Târnave, dar şi de salamul de Sibiu", a spus Winkler, care a adăugat că printre produsele chinezeşti protejate sunt mai multe varietăţi de ceaiuri, fructele de Goji şi diverse soiuri de orez.

Potrivit lui Winkler, în rezoluţia care însoţeşte raportul care recomandă adoptarea Acordului UE-China, PE transmite un mesaj politic clar Republicii Populare Chineze. "În această rezoluţie am insistat asupra necesităţii realizării de către China de progrese în domenii de interes major pentru UE cum sunt protecţia drepturilor omului, combaterea schimbărilor climatice, dar şi dezvoltarea durabilă", a adăugat europarlamentarul UDMR.

După aprobarea de către PE, Acordul UE-China pentru protejarea produselor cu Indicaţii Geografice (IG) va intra în vigoare la începutul anului 2021.

Bruxelles, 27 octombrie 2020