Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Colocviul internaţional La Francopolyphonie 2020, ediţia a XV-a

Practici inovative în predarea/învăţarea limbii franceze pentru copii

Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV), în colaborare cu Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi Centrul de Reuşită Universitară al Universităţii din Craiova, cu sprijinul Agenţiei Universitare a Francofoniei, au organizat vineri, 16 octombrie 2020, Colocviul internaţional "Pratiques innovantes de l'enseignement/apprentissage du francais precoce"/ "Practici inovative în predarea/învăţarea limbii franceze pentru copii", în cadrul proiectului AUF "Grandir en francais"/ "Să creştem cu limba franceză". Iniţiat de Centrul de Reuşită Universitară al USV, proiectul are ca obiectiv principal formarea profesorilor şi studenţilor în domeniul predării limbii franceze pentru copii precum şi introducerea studiului limbii franceze încă de la grădiniţă.

Beneficiind de o largă participare internaţională - România, Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Maroc, Senegal, Republica Ghana, Statele Unite ale Americii, Albania - manifestarea ştiinţifică a fost organizată în varianta online şi a reunit cadre universitare de la cele trei universităţi partenere, formatori francofoni cu experienţă precum şi numeroşi profesori de limba franceză din preuniversitar, dornici să împărtăşească tehnici şi practici inovatoare utilizate în predarea limbii franceze pentru cei mici. Colocviul a cuprins două părţi : o parte de conferinţe plenare şi trei secţiuni de lucrări - "Practici inovative în predarea limbii franceze pentru copii", "Practici inovative în predarea limbii franceze", "Limbi-culturi şi practici inovative în activitatea didactică".

Lucrările colocviului au demarat cu conferinţa plenară "Grandir en francais: provocările unui proiect inovativ în predarea limbii franceze pentru copii în România şi Republica Moldova", susţinută de lector univ. dr. Mariana Şovea (USV), care a prezentat provocările implementării proiectului deja menţionat în grădiniţele din România şi Republica Moldova. Experienţa acumulată de-a lungul desfăşurării acestui proiect a fost punctul de plecare şi pentru conferinţele următoare, care au abordat teme precum utilitatea formării studenţilor în domeniul francezei pentru copii ("Formarea în domeniul francezei pentru copii - un atu pentru viitorii profesori de franceză", lector dr. Alice Ionescu, conf. dr. Daniela Dincă) sau potenţialul acestui segment al didacticii limbii franceze pentru încurajarea învăţării limbii franceze ("Potenţialul francezei pentru copii în dezvoltarea predării/învăţării limbilor străine", conf. dr. Carolina Dodu-Savca). Nu au lipsit nici lucrările care au subliniat importanţa elementelor culturale în predarea limbii franceze şi importanţa filmelor de animaţie ("Descoperirea limbilor-culturi cu ajutorul filmelor de animaţie ale lui Michel Ocelot - platformă a multiculturalismului", prof. dr. Elena Prus, conf. dr. Violeta Tipa) sau necesitatea aplicării principiilor educaţiei pozitive în predarea limbilor străine ("Învăţare şi educaţie pozitivă pozitivă în predarea limbii franceze la copii", prof. dr. Sanda-Maria Ardeleanu).

Multe lucrări au avut un puternic caracter aplicativ, precum cea a Alicjei Krawczyk, formatoare în cadrul Azurlingua şi coautoare a metodei Clementine, care a împărtăşit participanţilor mai multe idei destinate să facă ora cu cei mici cât mai atractivă ("Zece sugestii inovative pentru a motiva elevii şi a avea un curs de franceză reuşit") sau a lectorului de franceză Zouhair Hariq (Maroc), care a vorbit despre multiplele utilizări ale unui album la un curs de franceză pentru copii ("Predarea limbii franceze cu ajutorul unui album de bandă desenată"). Alte prezentări cu numeroase sugestii practice au fost cea susţinută de Dorina Popi, directoarea Liceului "Voltaire" din Craiova, iniţiatoarea proiectului "Caravana grădiniţelor" ("Activităţi pentru predarea limbii franceze la copii") precum şi cea realizată de Adina Popa, iniţiatoarea proiectului "Franceza din recreaţie" ("Franceza din recreaţie - un proiect inovativ în predarea francezei la copii").

Mărturiile din spaţiile francofone mai îndepărtate, precum cea a profesorului Elias Kossi Kaiza din Republica Ghana ("Predarea şi învăţarea limbilor străine - o exploatare pedagogică a jocurilor") sau a doctorandului Ousmane Diallo de la Universitatea "Cheik Anta Diop" din Dakar, Senegal ("Lectura ca modalitate de învăţare a limbii franceze la copii"), au fost o dovadă în plus că predarea limbii franceze la copii reprezintă o temă de actualitate, care preocupă în egală măsură profesorii şi cercetătorii din toate ţările francofone ale lumii.

Prezentările din cadrul colocviului vor fi reunite în volumul "Pratiques innovantes dans l'enseignement du francais aux enfants"/ "Practici inovative în predarea limbii franceze pentru copii", coordonat de Sanda-Maria Ardeleanu, Mariana Şovea, Elena Prus, Carolina Dodu-Savca, Alice Ionescu, şi care va fi publicat la Editura Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.

Acest colocviu internaţional reprezintă doar una dintre activităţile organizate în cadrul proiectului AUF "Grandir en francais" - reamintim două stagii de formare pentru profesori şi studenţi, cursuri de limba franceză în 18 grădiniţe din Craiova, Suceava şi Chişinău şi o şcoală de vară francofonă pentru copiii din Suceava.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.