Doi bărbaţi prinşi în flagrant - imediat după comiterea unei infracţiuni de tâlhărie în locuinţă

Joi, 8 octombrie, poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au reţinut doi bărbaţi, în vârstă de 28, respectiv 33 de ani, bănuiţi de săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie în locuinţă, furt calificat şi înşelăciune, după ce au abordat victimele sub pretextul că ar fi angajaţi ai unei companii din domeniul furnizării de energie electrică.

Din datele şi probele administrate în cauză de către poliţiştii Secţiei 3 în perioada septembrie 2020 - până în prezent a rezultat presupunerea rezonabilă că doi bărbaţi, în vârstă de 28, respectiv 33 de ani, ar avea preocupări de natură infracţională, pe linia furturilor din locuinţe, reuşind să pătrundă în imobile sub pretextul că ar fi angajaţi ai unei companii cu obiect de activitate în domeniul furnizării de energie electrică.

Astfel, s-a procedat la supravegherea celor în cauză, la data de 7 octombrie a.c., în jurul orei 11.30, fiind observaţi imediat după ce au părăsit în fugă un imobil din sectorul 4 şi au plecat cu un autoturism. Poliţişti din cadrul Secţiei 14 i-au urmărit, prins şi imobilizat, concomitent fiind preluat şi un apel 112 prin care o persoană reclama săvârşirea unei infracţiuni de tâlhărie dintr-o locuinţă aflată în blocul supravegheat.

În urma probatoriului administrat s-a reţinut în sarcina bărbaţilor comiterea unei infracţiuni de tâlhărie, constând în pătrunderea în locuinţa unei femei de 87 de ani, sub pretextul că ar fi angajaţi ai unei companii cu obiect de activitate în domeniul furnizării de energie electrică şi, după simularea citirii contorului de curent, i-au solicitat unei femei, aflate în locuinţă, să le schimbe o bancnotă de 200 de lei.

Ulterior, femeia l-a observat pe unul dintre bărbaţi că a sustras o sumă de bani din geanta proprietarei, iar când i-a atras atenţia a fost agresată fizic, în acest fel reuşind să fugă din locuinţă cu aproximativ 3.000 de lei.

Totodată, din investigaţiile efectuate a rezultat că cei doi bărbaţi ar mai fi comis două infracţiuni de furt din locuinţă, prin acelaşi mod de operare, ambele în sectorul 1, la data de 11 septembrie a.c. ar fi pătruns în locuinţa unei femei de 76 de ani şi prin distragerea atenţiei i-ar fi sustras 2.000 de lei, respectiv la data de 14 septembrie a.c., când ar fi pătruns în locuinţa unor pensionari sub pretextul că unul dintre bărbaţi lucrează la o societate de cablu şi televiziune iar celălalt este angajat la o firmă de distribuţie energie electrică, amândoi având de efectuat verificări cu privire la echipamentul electric, ulterior, profitând de neatenţia acestora, sustrăgând suma de 1.700 de lei.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tâlhărie, furt calificat şi înşelăciune, faţă de cei în cauză fiind dispusă măsura arestului preventiv. Totodată, sunt efectuate verificări în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale a acestora.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov şi de suportul de specialitate al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.