Pentru a susţine lupta împotriva cancerului la femei, Andreea Esca şi Amalia Năstase - marathon de live-uri în cadrul Race for the Cure 2020

Andreea Esca şi Amalia Năstase, îmbrăcate în roz, se vor alinia la start şi vor face un maraton de live-uri pe Facebook pe 26 septembrie, într-una din zilele cursei digitale Race for the Cure şi vor preda ştafeta virtual altor personalităţi din România care s-au alăturat cauzei Fundaţiei Renaşterea: lupta împotriva cancerului la femei.

"În România anului 2020 mult prea multe femei mor din cauza cancerelor de sân, de col uterin, ovarian şi pulmonar. Rata de supravieţuire pentru cancerul de sân în România este de 64%, în timp ce în Belgia este de 84%. Principalul motiv al acestei diferenţe este depistarea târzie a bolii. Aceste statistici nedrepte pentru populaţia feminină din România pot fi remediate prin implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, reluarea screeningului şi a vaccinării HPV pentru cancerul de col uterin, prin informarea eficientă şi avizată a femeilor asupra beneficiilor prevenţiei şi a depistării precoce a afecţiunilor.", a declarat în cadrul conferinţei de presă Andreea Esca, Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, în încercarea de a sublinia necesitatea strângerii de fonduri pentru testarea gratuită a femeilor, dar şi a comunicării cât mai puternice în ceea ce priveşte cancerul la femei în România.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc miercuri, 23 septembrie, s-a discutat despre maratonul digital Race for the Cure 2020, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din Europa care se desfăşoară simultan în 31 de ţări europene pe 25, 26 şi 27 septembrie. Tot atunci s-a anunţat faptul că spitalul Colţea este clădirea aleasă anul acesta de Fundaţia Renaşterea pentru a fi iluminată complet, în mod tradiţional, în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului femeilor, pe 1 octombrie 2020, de Ziua Naţională a Luptei Împotriva Cancerului de Sân.

Cifrele şi statisticile prezentate de autorităţi în cadrul Conferinţei de presă sunt îngrijorătoare, iar strângerile de fonduri şi evenimentele de informare sunt necesare pentru a schimba realitatea dramatică a oncologiei feminine din România. În contextul pandemiei cu COVID-19, s-au înregistrat întârzieri la începerea şi administrarea tratamentelor de combatere a cancerului, iar investigaţiile de prevenţie au fost amânate sau chiar anulate.

"În cazul unui pacient oncologic, o întârziere de 6 luni la control poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte", a fost concluzia îngrijorătoare autorităţilor prezente la eveniment.

"Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II). Cancerul de sân este unul dintre principalele cauze de mortalitate pentru femeile din România conform Globocan, 2018. Anual, conform estimărilor, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor se ridică la 3.209 şi fiecare persoană decedată din cauza cancerului de sân a pierdut prematur aproximativ 13 ani de viaţă.", a adăugat Mihaela Geoană, Preşedinte şi co-fondator al Fundaţiei Renaşterea, care, din 2001 până în prezent, a reuşit prin acţiunile sale să ajute 21.870 femei din provincie şi 87 000 de femei din Bucureşti să facă analize medicale gratuite la unităţile mobile sau la centrele medicale ale Fundaţiei Renaşterea.

Pe 25, 26 şi 27 septembrie, Fundaţia Renaşterea va organiza pentru al şaselea an consecutiv tradiţionala cursă Race for the Cure România, în premieră mondială, în format digital, simultan cu 31 de state europene. Între cele 75 de echipe care susţin Fundaţia Renaşterea şi strângerea de fonduri din România se numără şi cele ale celebrităţilor precum Andreea Esca, Inna, Alice Peneaca, Alexandra Dinu, Iuliana Tudor, Dana Rogoz, Cătălina Ponor, Atena Boca sau Ada Condeescu, dar şi ale echipelor de fotbal Dinamo şi Rapid care s-au înscris în cursa digitală.

Înscrierea fiecărui participant constă într-o donaţie minimă de 50 lei, care se va transforma în investigaţii medicale gratuite pentru femeile din mediul rural, dar şi în acţiuni de susţinere a pacientelor oncologice din România.

Premiera pe care o aduce ediţia din 2020 este că participarea diasporei la Race for the Cure, de oriunde din Europa, va putea aduce susţinere şi donaţii femeilor din România pentru prevenţia şi combaterea cancerului de sân şi de col uterin.

"Anul acesta, linia de start a evenimentului Race for the Cure nu va fi una fizică, iar locul de alergare poate fi oriunde: pe banda de alergat de acasă, pe aleile din jurul blocului, într-un colţ din România sau oriunde în lume. Important este să ne înscriem pe platforma raceforthecure.eu, şi apoi să postăm folosind #RFTC2020 şi #Renasterea2020, arătând că suntem alături de femeile din România. Statisticile sunt alarmante, rata mortalităţii din România fiind cea mai mare din Europa, deoarece prevenţia şi diagnosticarea precoce sunt deficitare, iar dramele femeilor diagnosticate cu cancer sunt copleşitoare. Haideţi să colorăm Facebook-ul şi Instagram-ul în roz în zilele Digital Race for the Cure, pe 25, 26 şi 27 septembrie, să donăm şi prin acţiunea noastră să contribuim la salvarea de vieţi. Fiecare înscriere e transformată de Fundaţia Renaşterea în analize medicale pentru femeile defavorizate, care poate nu au făcut niciodată o mamografie sau un test Papanicolau!', a declarat Mihaela Geoană, Preşedinte şi co-fondator al Fundaţiei Renaşterea.

Procedura de înscriere şi participare, împreună cu toate detaliile şi informaţiile legate de Race for the Cure 2020 şi de acţiunile Fundaţiei Renaşterea se pot găsi pe site-ul oficial al evenimentului internaţional: https://www.raceforthecure.eu/ro/ şi pe https://fundatiarenasterea.ro/