Fonduri europene pentru un oraş european: Noi investiţii de anvergură în infrastructura apă - canal, în valoare de 68,7 milioane Euro

Documentaţia tehnică ce stă la baza proiectului din cadrul POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), prin care Sibiul va beneficia de reţele noi şi extinse de apă şi canal, a fost analizată şi aprobată ca oportunitate si consistenţă de către Jaspers, experţii Comisiei Europene pentru investiţii în Europa de Est.

Apă Canal Sibiu SA intenţionează să execute lucrări de reabilitare şi extindere în infrastructura de apă şi canal a municipiului Sibiu în valoare de aproape 69 milioane Euro, banii urmând a fi acordaţi majoritar de către Uniunea Europeană. Lucrările fac parte din cel mai ambiţios proiect pentru care se solicită finanţare europeană, costurile depăşind 175 milioane de Euro, fiind prevăzute a fi realizate numeroase investiţii în localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov, aflate în aria Operatorului regional Apă Canal Sibiu SA.

În urma definitivării procesului de acceptanţă a lucrărilor propuse se va trece de urgenţă la actualizarea avizului ANAR şi al Acordului de Mediu. În toamna acestui an, în mod normal, urmează a fi semnat Contractul de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene şi se va transmite cererea de finanţare spre Comisia Europeană.

Sibiul este alimentat cu apă prin trei aducţiuni, ce însumează 48 km, având ca surse: Gura Râului, Sadu şi Păltiniş. Principalele două aducţiuni, respectiv cea de la Gura Râului şi cea de la Sadu, vor intra întru-un amplu proces de reabilitare, costisitor şi dificil de realizat din cauza secţiunilor mari şi a condiţiilor din teren, însă rezultatele estimate fac ca efortul să merite: "Practic, vom avea o creştere semnificativă calitativă şi cantitativă în asigurarea apei la Staţiile de tratare, dar şi o siguranţă sporită în exploatarea acestor reţele de mari dimensiuni", a declarat directorul general al Apă Canal Sibiu SA, ing. Vasile Maier.

Reabilitarea aducţiunilor necesită lucrări în valoare de peste 21 milioane Euro. Acestora li se adaugă alte 5,24 milioane Euro pentru îmbunătăţirea tratabilităţii la Staţia de tratare "Dumbrava", locul unde apa brută devine potabilă. Se va realiza de asemenea un Laborator central pentru analize apă potabilă şi apă uzată, dotat cu aparatură de testare de ultimă oră. Sistemul de gestionare automata a proceselor tehnologice - SCADA - va fi extins şi îmbunătăţit.

Reţelele de distribuţie a apei potabile din municipiul Sibiu vor beneficia de lucrări de reabilitare şi extindere în valoare de 35,11 milioane Euro, aceasta fiind cea mai însemnată investiţie în reţelele de transport apă potabilă din ultimii 30 de ani, în timp ce canalizarea va "primi" 1,43 milioane Euro.

Chiar dacă este una din cele mai performante din ţară, Staţia de epurare a Sibiului, amplasată lângă localitatea Mohu, va intra într-un nou proces de modernizare şi extindere, cu lucrări la treapta mecanică şi de îmbunătăţire a procesului de uscare a nămolurilor, valoarea investiţiei fiind de aproape 6 milioane Euro.

"Toate aceste investiţii creează premisele unei dezvoltări solide a municipiului Sibiu atât din punct de vedere social cât şi economic. Suntem conştienţi de rolul pe care reţelele de apă şi canalizare îl au în buna funcţionare a unui oraş aflat într-o permanentă dinamică iar dezvoltarea infrastructurii de apă-canal trebuie să ţină pasul cu cea a Sibiului. Din fericire, avem în Primăria Municipiului Sibiu un partener de nădejde, care ne susţine şi ne promovează proiectele investiţionale, inclusiv cel de acum, care este cofinanţat de Apă Canal Sibiu SA şi garantat de Primărie, în raport cu banca finanţatoare", a mai declarat directorul general al Apă Canal Sibiu SA, ing. Vasile Maier.

În ultimii 15 ani, prin finanţări europene dar şi cu contribuţii din surse proprii, Apă Canal Sibiu SA a reuşit să modernizeze şi să dezvolte infrastructura publică aflată în aria sa de operare. Între 2005 şi 2010, prin programul ISPA, a realizat investiţii de aproape 38 milioane Euro, urmate de perioada 2011 - 2016 când, prin POS Mediu, au fost investite alte 100 milioane Euro.

Reuşita derulării celor două proiecte de investiţii din bani europeni, încheiate cu succes şi aducând beneficii de ordin calitativ privind serviciile furnizate abonaţilor noştri, ne îndreptăţeşte să fim încrezători în realizarea următorului program investiţional, cel mai mare din istoria de 125 de ani a companiei!

Director general,
Ing. Vasile Maier