COD PORTOCALIU: 26-09-2020 ora 11 Intre 26 septembrie, ora 15:00 – 26 septembrie, ora 23:00Fenomene vizate se va semnala 26 septembrie, ora 15:00 – 26 septembrie, ora 23:00Fenomene vizate

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ghişeul Unic Judeţean de Avize - soluţie de tip european pentru debirocratizare şi scurtare a duratei de elaborare a proiectelor finanţate european sau din fonduri guvernamentale

"Multe dintre proiectele de investiţii ce sunt cofinanţate de către Uniunea Europeană, prin programe operaţionale de finanţare derulate în România, presupun etape lungi de pregătire a documentaţiilor. La fel se întâmplă şi pentru proiectele finanţate din fonduri guvernamentale. Pentru toate tipurile de programe în care autorităţile publice locale pot implementa cereri de finanţare ale proiectelor, etapa de elaborare şi proiectare a obiectivelor de investiţii se poate întinde pe parcursul multor luni şi chiar ani, până la acoperirea, uneori, a jumătate din totalul duratei de realizare a unui proiect european. Această stare de fapt este binecunoscută, atât în cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi a ministerelor de linie care gestionează programe operaţionale, dar şi în cadrul Comisiei Europene şi Parlamentului European", susţine vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea.

"Pentru toate Programele Operaţionale care au sau vor avea deschise axe de finanţare destinate administraţiilor locale sau altor categorii de beneficiari (PO Infrastructură Mare, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Capital Uman, PO Competitivitate, PN Dezvoltare Rurală, spre exemplu), ghidurile beneficiarilor conţin anexe care enumeră diverse categorii de certificate, avize şi autorizaţii, care constituie documentaţii obligatorii în cadrul parcursului de validare al unui proiect de investiţii cu finanţare europeană. Obţinerea întregului set de certificate, avize şi autorizaţii necesare proiectelor este un demers în care beneficiarii, primării, mai ales, dar şi alte tipuri de autorităţi publice sau entităţi eligibile, ajung să parcurgă un traseu administrativ anevoios, ce traversează instituţii şi autorităţi de stat care au atribuţii de a elibera aceste documentaţii de avizare. Contopirea tuturor cererilor de avizare şi a formularelor de solicitare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor este însă absolut posibilă şi dezirabilă, ca demers de debirocratizare şi eficientizare administrativă a derulării etapelor preliminare în realizarea proiectelor cofinanţate prin fonduri europene sau realizate din fonduri guvernamentale", observă deputatul Marilen Pirtea.

"Atât Parlamentul European, cât şi legislativul României, pot propune o strategie de aliniere a tuturor tipurilor de date solicitate beneficiarilor angajaţi în implementarea proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală, cu scopul de face posibilă utilizarea unei fişe unice a datelor beneficiarului (primărie sau altă entitate subordonată autorităţii locale), pe baza căreia se vor emite simultan toate categoriile de certificate, avize şi autorizaţii implicate de proiectarea unei investiţii. Operaţionalizarea acestui demers este, evident, o cale eficientă în scurtarea semnificativă a duratei de elaborare a proiectelor. Unul dintre obiectivele cheie ale mecanismului european de finanţare a Politicii de Coeziune poate fi chiar acesta, în următoarea etapă de programare, constând în optimizarea procedurilor prin debirocratizarea relaţiei cu beneficiarii.

Introducerea unui Ghişeu Unic Judeţean de Avize (disponibil atât fizic, dar mai ales în format digital), la nivelul tuturor judeţelor, constând într-o bancă de date digitală, în care solicitările de certificate, avize şi autorizaţii necesare beneficiarilor de finanţări să presupună un singur punct de contact (fizic şi digital) între aceştia şi instituţiile publice de avizare, este un obiectiv ce poate fi integrat în strategia de guvernare din România, dar şi în Acquis-ul Comunitar. Prin această nouă facilitate oferită primăriilor, mai ales acelora care derulează proiecte complexe (din fonduri guvernamentale sau europene), printr-un astfel de Ghişeu Unic Judeţean de Avize timpul de emitere a documentaţiilor tehnice din proiectele de investiţii se va reduce semnificativ, reducându-se astfel durata totală a implementării proiectelor, cu beneficii reale, direct cuantificabile, cu impact pozitiv în termeni economici şi strategici", conchide vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.